Friday, April 30, 2010

Som Som Pandan

tetiba teghase nak makan dessert camni... tengok bahan2 cam sket! wat la satu adunan.. hah!! hambik ko! punyerlah dapat banyak! padahal yg nak makannyer bukan ramai mana ponG! ppon resepi nih best! sbb leh jimat tepung beras aku! sbb gune tepung jagunG! nway mekacih kak.fida atas resepinyer.... aku tadak gula melaka, gune kurosato. agak gelap kalernyer. dan manisnyer sedang elok kat tekak aku.. utk syrup, aku ejas sendri..

Bahan-bahan
  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
  • SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

10 comments:

  1. akak pun dh lm tak buat som2 ni. sebenarnya x susah pun nk buat. cume malas jer...ekeke. nak tumpang mkn kat sini je lah...leh kan, hana??.. :P

    ReplyDelete
  2. sama mcm DJ..pak cik pun lama tak buat som2...maklumlah gigi byk lagi, kot2 esok dah rompong, baru ler nak melantak yg lembut2 mcm som2 nihhh...eh pesal pulak jadi "pakcik"...hehehe

    ReplyDelete
  3. cam sedap je ,Mas tak pernah makan lagi , nnti nak cuba buat ,bleh ye Hana Mas copy resepi...

    ReplyDelete
  4. my faveret.... sedap...nnt blk kg mintak mak buat. desert2 ni leceh sket org bujang nak masak. ngeh ngeh

    kurasato tu apa kak? cam nama kartun kitaretsu plak. he he he

    ReplyDelete
  5. to k.dayangjack..
    salam kak..haah! mmg tak susah mana.. tp klu xde sukatan yg btol haru juga la dbuatnyer! penah wat jadik keras n terlembik! nak makan pong tadak selera... ngeeeee

    to matgebu..
    aku wat nih pong setahun skali mat! maklom ler tepung beras kene catu! hahahaaa... weihhhh aku rasa sampai ko mati pong gigi ko tak ompong! alamat ko tak makan la jawapnyer klu nak tunggu omponggg! hahahahaa

    to mas..
    boley boley... sedap mas! kalau kat kg hana, nih menu wajib pas kenduri kawin.. anto kat jiran2.. hihihi

    to syuQ..
    alahai anak omakkk! kang ko dah berbini bleh la suh bini ko wat yerk! jgn mintak mamak buatkan sudah! muahahaha... kurasato tuh gula merah! antu katun gak ko yer! sama ngan asben akak.. aku nih duk melongooo jerk klu diorg anak branak tgk katun! hahaha

    ReplyDelete
  6. ermmm sodap nyer tengok makanan nie.. macam nak buat jer.. tapi tabikkkkk springgg la ngan u duk di perantauan pun bole buat resepi melayu gitu..

    **I follow uuuu hehehe & u bole la follow me

    ReplyDelete
  7. oooo sedapnya hana..simpan jap dalam peti ais lagi sedap kan

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Hana,
    Bestnye kuih som2...tak pernah lak dengor namanya tuh. tp nenek kite nama som. kalsom. hehhee....

    Akak, hubby akak dah nk habis tahun depan ek.. kite mcm tak sempat lagi.. sini kena ada 4 publications pastu 60 kredit kelas baru lepas :(

    ReplyDelete
  9. salam hana...emmm sedapnya som2 pandan tu..ingatkan tadi sejenis agar2 rupanya daripada tepung ekk...

    ReplyDelete
  10. to angahsayang..
    salam angah..dan salam kenal..tima kasih sudi polo..nk makan punyer psl mmg kene wat sendrik! klu ader jual, tak ngadap dah dapur! hihihi

    to cikmanggis..
    salam kak.. haah tul tuh kak! mkn sejuk2 pong sodap!!

    to ijan..
    salam ijan..hahahaa.. nama nenek jugak yg kuor yer! hihihi.. sedap jan! try la.. tp mikael jgn bg yg bergula tuh..kuah ngan susu cap gantung pong ok jugak! hihihi..

    InsyaAllah taun dpn..tuh pong klu sempat jugak cam ko! hihihi.. eh! maknanya kene dpt 4 jurnal ker?? haiyyaakkk bleh berjanggut pokcik dbuatnyer! hihihi... nak dpt dua pong cam nk pingsan menunggu! ppon ganbatte er jan!

    to k.ima..
    salam kak.ima..sedap kak! akak penah mkn tak? dah buh lam bekas kecik nmpk lain kan.. hihihi

    ReplyDelete