Bahan-bahan
Cara-cara - 100 g tepung beras
- 100 g tepung jagung
- 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau (opt)
- SIRAP GULA MELAKA :-
- 500 g gula melaka
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
akak pun dh lm tak buat som2 ni. sebenarnya x susah pun nk buat. cume malas jer...ekeke. nak tumpang mkn kat sini je lah...leh kan, hana??.. :P
ReplyDeletesama mcm DJ..pak cik pun lama tak buat som2...maklumlah gigi byk lagi, kot2 esok dah rompong, baru ler nak melantak yg lembut2 mcm som2 nihhh...eh pesal pulak jadi "pakcik"...hehehe
ReplyDeletecam sedap je ,Mas tak pernah makan lagi , nnti nak cuba buat ,bleh ye Hana Mas copy resepi...
ReplyDeletemy faveret.... sedap...nnt blk kg mintak mak buat. desert2 ni leceh sket org bujang nak masak. ngeh ngeh
ReplyDeletekurasato tu apa kak? cam nama kartun kitaretsu plak. he he he
to k.dayangjack..
ReplyDeletesalam kak..haah! mmg tak susah mana.. tp klu xde sukatan yg btol haru juga la dbuatnyer! penah wat jadik keras n terlembik! nak makan pong tadak selera... ngeeeee
to matgebu..
aku wat nih pong setahun skali mat! maklom ler tepung beras kene catu! hahahaaa... weihhhh aku rasa sampai ko mati pong gigi ko tak ompong! alamat ko tak makan la jawapnyer klu nak tunggu omponggg! hahahahaa
to mas..
boley boley... sedap mas! kalau kat kg hana, nih menu wajib pas kenduri kawin.. anto kat jiran2.. hihihi
to syuQ..
alahai anak omakkk! kang ko dah berbini bleh la suh bini ko wat yerk! jgn mintak mamak buatkan sudah! muahahaha... kurasato tuh gula merah! antu katun gak ko yer! sama ngan asben akak.. aku nih duk melongooo jerk klu diorg anak branak tgk katun! hahaha
ermmm sodap nyer tengok makanan nie.. macam nak buat jer.. tapi tabikkkkk springgg la ngan u duk di perantauan pun bole buat resepi melayu gitu..
ReplyDelete**I follow uuuu hehehe & u bole la follow me
oooo sedapnya hana..simpan jap dalam peti ais lagi sedap kan
ReplyDeleteSalam Kak Hana,
ReplyDeleteBestnye kuih som2...tak pernah lak dengor namanya tuh. tp nenek kite nama som. kalsom. hehhee....
Akak, hubby akak dah nk habis tahun depan ek.. kite mcm tak sempat lagi.. sini kena ada 4 publications pastu 60 kredit kelas baru lepas :(
salam hana...emmm sedapnya som2 pandan tu..ingatkan tadi sejenis agar2 rupanya daripada tepung ekk...
ReplyDeleteto angahsayang..
ReplyDeletesalam angah..dan salam kenal..tima kasih sudi polo..nk makan punyer psl mmg kene wat sendrik! klu ader jual, tak ngadap dah dapur! hihihi
to cikmanggis..
salam kak.. haah tul tuh kak! mkn sejuk2 pong sodap!!
to ijan..
salam ijan..hahahaa.. nama nenek jugak yg kuor yer! hihihi.. sedap jan! try la.. tp mikael jgn bg yg bergula tuh..kuah ngan susu cap gantung pong ok jugak! hihihi..
InsyaAllah taun dpn..tuh pong klu sempat jugak cam ko! hihihi.. eh! maknanya kene dpt 4 jurnal ker?? haiyyaakkk bleh berjanggut pokcik dbuatnyer! hihihi... nak dpt dua pong cam nk pingsan menunggu! ppon ganbatte er jan!
to k.ima..
salam kak.ima..sedap kak! akak penah mkn tak? dah buh lam bekas kecik nmpk lain kan.. hihihi