SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU (*note: sangat sedap) - haaaa tgk k.ummi promote nih!
Bahan-bahan
- 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar - xde! ikan apa2 ajer! :D
- 2 sudu teh air perahan limau nipis
- 1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
- 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
- 4 helai daun pandan - hiris halus
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
- 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
- 5 tangkai selasih - diambil daunnya - x ltk
- 2 biji tomato merah - potong dadu
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
- 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar
- 12 biji bawang merah
- 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
- 5 biji buah keras - bakar kejap
- 3 cm kunyit hidup - bakar - tak bakar pong dua2
- 2 cm halia
Bahan Pelengkap - hana buh salad je!
- Daun senduduk secukupnya
- 1 biji timun - dipotong serong
- 4 tangkai selasih
- 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
- Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
- Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
- Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
- Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
- Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...
sedapnya ikan bakar, kalau guna ikan merah boleh tak kak hana,ikan dah ada dalam freeze ni,rasa macam nak buat la...sebab akak kata sedap sangat..
ReplyDeleteikan merah? hmmmm boleh jerk mas! tp akak jarang2 ikan merah akak bakar.. try la..kang nanti bg feedback yer..
ReplyDeleteakak baru nak tanya awak woku tu aper?? upernya tak tau gak!!
ReplyDeletekat umah ada pokok selasih. boleh le dok merasmikan daun tu ngan resipi ni.
kena try masak woku ni w/pun tak tau apakah maknanye... hik2.. asyik2 buat stim & sweet sour, tryla yg ni plak
ReplyDeletenampak sedap...kena try 1 hari nnti... ni
ReplyDeletehana memang sedap makan ikan bako ni...x kiralah ikan bako apa sekali pun sumenya sodap! bako sekor jer ker?? hehehe
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletetry k.ain jgn tk try! dah lama nak negok k.ain masak2! ahahaa
to sari yusa..
lama pulak tak wat stim! nanti leh wat gak lah!
to siti..
selamat mencube ct! kang bli ikan, kenyit2 kat dier sket er! kekeke
to k.ct delima..
dua ekor kak! tp sekor lg kecik! meh ar makan sama... tak dapat isi dapat tulang pong ok! kekekeke
Hana,
ReplyDeleteAkak amik resepi ni dari majalah SEDAP yg kebanyakannya resepi dalamnya bulan tu dari Indonesia...Woku tu maybe sebab banyak guna daun2 kot..ntah ko pi tanya Deetha la..hehee..akak saja2 try jek, ropeenyaaa sedap giloss, tu pasal Jun pun neraiiii..hehee