Tuesday, May 18, 2010

Ikan Bakar Berempah Woku

Rasa kejap jerk dah ari selasa kan kan... ikan nih asben bli kelmarin.. fenin juga nak masak apa! sebab semalam dah kari ikan.. arini ikan lagik! hmmmm.. minggu ikan la nampaknyer! xpo la kan.. ikan banyak protien.. Jom tengok resepi. Teruja btol ngan kata2 sedap dari kak.jun dan jugak kak.ummi.. arini aku menerai.. mmg tak di sangkal kata2 mereka iteww.. nak tau cubelah sendrik yer! hihihi.. thanx k.ummi n k.jun! resepi asal dr Majalah Sedap. woku tuh apa maksudnyer erk??

SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU (*note: sangat sedap) - haaaa tgk k.ummi promote nih!
Bahan-bahan
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar - xde! ikan apa2 ajer! :D
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis
  • 1 sudu teh garam

# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya - x ltk
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar

  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar - tak bakar pong dua2
  • 2 cm halia

Bahan Pelengkap - hana buh salad je!

  • Daun senduduk secukupnya
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...

8 comments:

  1. sedapnya ikan bakar, kalau guna ikan merah boleh tak kak hana,ikan dah ada dalam freeze ni,rasa macam nak buat la...sebab akak kata sedap sangat..

    ReplyDelete
  2. ikan merah? hmmmm boleh jerk mas! tp akak jarang2 ikan merah akak bakar.. try la..kang nanti bg feedback yer..

    ReplyDelete
  3. akak baru nak tanya awak woku tu aper?? upernya tak tau gak!!

    kat umah ada pokok selasih. boleh le dok merasmikan daun tu ngan resipi ni.

    ReplyDelete
  4. kena try masak woku ni w/pun tak tau apakah maknanye... hik2.. asyik2 buat stim & sweet sour, tryla yg ni plak

    ReplyDelete
  5. nampak sedap...kena try 1 hari nnti... ni

    ReplyDelete
  6. hana memang sedap makan ikan bako ni...x kiralah ikan bako apa sekali pun sumenya sodap! bako sekor jer ker?? hehehe

    ReplyDelete
  7. to k.ain..
    try k.ain jgn tk try! dah lama nak negok k.ain masak2! ahahaa

    to sari yusa..
    lama pulak tak wat stim! nanti leh wat gak lah!

    to siti..
    selamat mencube ct! kang bli ikan, kenyit2 kat dier sket er! kekeke

    to k.ct delima..
    dua ekor kak! tp sekor lg kecik! meh ar makan sama... tak dapat isi dapat tulang pong ok! kekekeke

    ReplyDelete
  8. Hana,
    Akak amik resepi ni dari majalah SEDAP yg kebanyakannya resepi dalamnya bulan tu dari Indonesia...Woku tu maybe sebab banyak guna daun2 kot..ntah ko pi tanya Deetha la..hehee..akak saja2 try jek, ropeenyaaa sedap giloss, tu pasal Jun pun neraiiii..hehee

    ReplyDelete