Saturday, May 1, 2010

Kuih Lapis

nih kuih yg di bawa masa jamuan tadi jugak! tak berapa comey lah! tk cukup merah jd kaler pink la pullok! belasah ajerlah! resepi kak.yatie US yg macam2 kuih lapisnyer tuh! cantik2 lak tuh! makasih yo kak! enak banget! mohon cnp resepi ne..

Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan santan
  • 1 sudu kecil garam
  • pewarna merah dan perisa rose
Cara Penyediaan
  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  3. Masukkan perisa rose dan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
  5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
  7. Lapiskan lagi adunan merah dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
  8. Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan.
yg nih wat mkn sendrik.. herot merot potongannyer
yg nih siap utk dbawa jamuan

11 comments:

  1. salam hana...wowww ini antara kuih feberet aku.....makan kuih lapis ni satu hal kan, mesti nak tarik selai2...mcm seronok gitu...hahaha..ngalah kan budak2!!!

    ReplyDelete
  2. salam..puan hana..comelnya letak lapis yang nak bawak jamuan tuh..sukeee la..gambo semua lawo2..geram je

    ReplyDelete
  3. hmmm sedap ni terutama orang tua tak de gigi hihi..selamat hari pekerja ..cm takmo kerja :)nak rehat malam ni zzzzz

    ReplyDelete
  4. salam hana..
    sori yer lmbt reply pertanyaan hana tu. bizi pindah umah.. laptop plak asyik mati je. hana dh besarkan bidangni ke lom? klu belum, pi kat blogger template design, pastu pi kat layout, klik kat adjust width..dragla nak besar mana.. masa nk upload gmbr nnti otomatik akan kuar option size gmbr yg kita nk tu, klik kt XL~ jd la gmbar besar dabak..hehe..

    ReplyDelete
  5. sedapnyer kak hana kuih lapis ni...tp dah lama sgt x buat...sbb asyik x brp nak jadi jer..tgk akak punyer cantik jer...adoii..jelesss lah..

    ReplyDelete
  6. salam hana, kecik2 dulu kite suka kuih ni,kite panggil kuih flat sbb btingkat2 kot...yg syoknyer kalau dpt mkn selapis2...bila last skali kite mkn kuih ni erk??? :D

    ReplyDelete
  7. to matgebu..
    salam mat...btol la mat! tapi anak aku tk gheti pullok makan gtu wpon aku dah ajor! hahahaha

    to izahdaut..
    slm izah..tima kasih zah.. masih byk nk improve lagik.. huhuhu

    to cikmanggis..
    patutnyer ari pekerja tuh kiter langsung tk buat kije kan kak kan! wpon basuh pinggan! leh gtu ker?? hihihihi

    to zaiy..
    salam zaiy.. xpe xpe...aritu tanya gak ngan chikmimi ms tunggu reply zaiy tuh.. dah try..mmg btol2 xtra dabak! heeeee... thanx ya cikgu! hihi

    to mamamya...
    try mama wat adunan nih plak.. mana tau elok.. cume air tuh akak buh 41/2 cawan jer..

    to deliah..
    dah bape taun tuh del?? hihihi... btol lah! kitaorg panggey pon kuih flat! hihi

    ReplyDelete
  8. Salam Hana, wow dah jadi kuihnya....thanks sudi cuba resepi ni...jimat kaler ya...hi3..

    ReplyDelete
  9. salam kembali kak.yatie.. tima kasih banyak kak resepinyer! suker rasanya yg lemak2! haah! jimat kaler! hikhikhikk...

    ReplyDelete
  10. salam hana,
    uhhh sedapnye...my favourite.. tapi nak membuatnye belum sampai seru lagi..hehhee.. kaler kuih pun menarik..soft colour.. sejuk mata memandang :D

    ReplyDelete
  11. ok kak hana...rasa mcm nak try buat utk minum ptg arini....jd ke x jd kita tunggu sama ea...ekekeke...(serammm jer takut x jadi...huhuhu)

    ReplyDelete