Monday, May 31, 2010

Steamed Fish with Hot & Spicy Bean Sauce

salam and moninggg.... sekarang nih kan subuh cepat btol taw! kul 2.49pagi (mesia 1.49pg)! kalau terlajak tdo mmg subuh gajah la jawabnyer! pehtu kan nak tdo blk pong tak selesa sbb kat luor dah siang.. kul 8 dah mcm kul 12tghr jerk! hmmmm... gtulah alkisahnyer pg2 aku dh bgn masak! k lah! layan menu nih.. resepi yang sedap dari tummy. xde white fish or rockling belasah ajer gune ikan apa yg ada.. tp menten sodap ko! pedas2 gtu! thanx tummy for ur recipe! nanti ai nak skodeng lain2 pulak.. hihihi... akceli kan, aku suker ngendap dapur dier taw! geng aku lg sorang cikmanggis! kan kakak manis kan kan.. hehe... tummy, ai adjust sket cara2 yer...

Bahan-bahan
  • 600g white fish atau apa2 jenis ikan
  • 2 btg daun bawang julienne - hiris halus
  • 1 cili merah - hiris
  • 1/2 cwn daun ketumbar - potong
Untuk Sos
  • *3 bawang putih - cincang
  • *4 biji cili burung - cincang
  • *1 biji cili hijau panjang - cincang
  • *5 cm halia - cincang
  • *1 bwg besar - cincang
  • 4 tbs kicap soya
  • 2 tbs sos tiram
  • 2 tbs kicap cair
  • 2 tbs gula
  • 1/3 cwn stok ikan@ayam
  • sedikit lada sulah
Cara-cara
  • Cuci ikan dengan lemon dan basuh bersih. Sediakan mangkuk tahan panas. Masukkan ikan dan ketepikan.
  • Cincang bersama bahan2 yang bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bahan cincang hingga naik bau.
  • Masukkan bahan2 sos dan lain2 perasa . tumis hingga agak pekat. Sos agak masin sedikit tp dun wori selepas kukus dgn ikan, masin akan berkurangan.
  • Sejukkan sebentar dan curahkan ke atas ikan. Taburkan sedikit daun bwg. dan kukus selama 8-10min.
  • Keluarkan dari kukusan dan taburkan baki daun bwg, daun ketumbar serta hirisan cili.
  • Siap dihidang. Enak dimakan panas dengan nasi putih.

10 comments:

  1. akak pun suka skodeng dapur tummy hana tapi kat pasar dekat rumah ni susah tul diorang nak bawa daun ketumbar.agaknya akak sorang je yg makan daun ketumbar kat sini...
    lorat tul apek tu........

    ReplyDelete
  2. to k.anymz..
    eh! kak anymz pong suker skodeng gak yer! ade geng lagik! hihi..kiter pong kadang2 jerk kak ader stok daun ketumbar..klu xde belasah ajer daun sup! hahaha..tp mmg kurang kick klu daun ketumbar xde.. syian apek tuh kene lorat ngan k.anymz.. kikikiki

    ReplyDelete
  3. lauk yang bagus untuk orang berdiet ni,mas suka ikan berkukus ni tapi kalau buat makan sorang2 je, suami mas tak makan la lauk berkukus ni,tu yang jarang buat..rasa ikan akak je la...

    ReplyDelete
  4. to mas..
    salam mas..haah btol tuh bagus utk diet! akak ngan hubby jerk yg makan nih! anak2 tak pandai lg mkn pedas2.. biasanya mesti nk kene wat lauk lain..sedap mas..try la.. pujuk hubby mkn sambil jd pakar pemakanan kat ur hubby! hihihi

    ReplyDelete
  5. apa nak di kata lagi .. sedap.... mmg best aroma daun ketumbar..

    ReplyDelete
  6. Salam Dik Hana...no wonderlah...the flight to teratak Akak cepat...subuh awal ya!!!...TQ ya...for the doa dan ucapan.....since Akak tak pernah wat steam fish...nak jamah kat sini hari ni boleh tak?

    ReplyDelete
  7. Ahhh kan betol ku kata... belum pergi dah teringin itu ini.. ishhh

    ReplyDelete
  8. wahhh lazat,

    tp malas plak nak masak. he he he

    ReplyDelete
  9. Gembiranya hati saya kerana Hana pakai resipi saya lagi :) Hidangan hana nampak lebih menarik ni!

    ReplyDelete
  10. salam..
    saya dah cuba resepi ni semlm 9 ramadhan.- sedap nye... tq for sharing resepi ye..
    mintak izin cnp ke blog sy n fb ye..tq..

    ReplyDelete