wat aiskrim goreng nih semalam... aduhai berebut2 anak branak! sebungkus roti tak cukup la sbb cume dpt 4 ketui! nampak gaya kene bli berbungkus2 roti baru puas makan koT! hahaha... tima kasih lina.pg coz kongsikan resepi dan idea nih... penah makan kat mesia..tp yg tak beshnyer mudah cair.. yang aku wat nih pas goreng masukkan peti beku smula.. agak2 jerk la sbb nak bg beku balik aiskerim tuh... tp dun wori kulit roti masih rangup! sebenonyer wat dua perisa, satu coklat! tp yg coklat tuh gara2 tak sabar angkat dr kuali terus ngap! cair sket plak tuh.. hahaha... tuh yg baki lagi masuk peti beku smula.. heeeee... tima kasih yer lina.. ader resepi lain sket yang aku nak kongsikan kat korang.. leh tgk sini, sini, or sini.. nanti2 aku nak try jugalah!
Bahan-bahan:
- 10 keping roti putih
- 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
- Plastik wrap ( untuk balut roti)
- Minyak
- Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
- Skopkan aiskrim ke atas roti.
- Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
- Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
- Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
- Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
macam mencabar juga nak buat ni, mas nak try buat la....tak tahan tengok aiskrim goreng kak hana, rasa nak ngap je....
ReplyDeletesalam hana..
ReplyDeletesihat? wahhh sedapnye eskrem goreng...
pernah gak makan skali.. tu pun kat restoran.. tak pernah wat sendiri lagi.. hehehehe..
mesti sedap ni..
psttt.. hana.. tu roti potong biasa ke atau special roti? tuk wat eskren goreng ni..
Waaaa...mcm bess jeee...ini macam kalooo, kena buat..
ReplyDeletemenu wajib dicuba ujung minggu ni...
ReplyDeletehe he he
hmm..nyum..nyum...shedap..nak buat juga...try la ujung minggu nih,,kasi mr hubby mkn..kasi NEEMOOK sama dia..kakak :)
ReplyDeletepart nak cantum roti tu macam mencabar..tapi nak try buat la nanti..masyih kak bg idea..
ReplyDeletebest2
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletemencabar tang nak lekatkan roti tuh mas..pehtu time goreng! takut terkeluar isi dlm.lg satu cair isinya..ppon cube dulu ah!
to jassani..
slm nani..dah edit dh tuh..gune roti putih biasa ye..
to matgebu..
pas abes bergosip ngan k.ummi g la buat mat! alaa kacang jerk bg ko kan kan.. kekeke
to syuQ..
aku tau! sbb kat kedai mamak xde jual kan kan! kekeke
to ajez shipudden..
mission ko ngan aku sama ghupernyer! masalah skrg mission aku gagalll! aku yg neemook! dier tak neemook2 ponG! huwaaaaaa....
to azeefazfar..
haah! btol btol..tp klu ader acuan cam hana tuh sonang baitu..insyaAllah tadak masalah tak melekat..cecame...
to pearlnscraf..
meh jemput makan!
wah nampak macam best ni..masuk list mesti nak buat jugakk..dah lepas goreng tu terus masuk freezer ke kat fridge biasa aje hana?..
ReplyDeleteto k.ayu..
ReplyDeletekiter masuh freezer kak! tp jgn lama sgt lah! kang geget batu kang jawabnyer! kekekekeee..
kak hana nak acuan tu..saya tak de acuan 4 segi mcm tu..tak kesian ke? kalau tak de acuan mcm tu, mcm mana saya nak makan eskrim goreng..tak kesian jugak ke...
ReplyDeletehuwaaaa dik eskrimmmm saploh tapi nak acunya tu lorrr
ReplyDeleteAlaaa... ada men acuan acuan ni yang lemah segala anggota badan ni! Mana nak cekau dik oi... Mmmm kotlah leh jadi MekGyver, guna benda lain yang leh disepitkan kan kan kan....
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletengada2 taw ko nih! lina tuh gune acu telur jerk! elok jerk menjadik! apa kata ko gune acuan karipap! kan leh kepit kan?? amacam? bernas tak acuan aku! klu tak leh ko geget jerk terus roti tuh tak payah goreng! kekekee
to chikmimi..
lina guna acu telur jerk kak! try la wat..
to mamafami..
kiter cume mempergunakan bahan yg dah sedia ada kak.. resepi asal gune acu telur jerk! kiter rasa boleh kot gune acu karipap! cume leh wat selai roti jerk lah! pehtu aiskrim secotet! kekekekee.... ala mama lg kretip mmg leh jd mekgyver! kikikiki
salam kak hana,
ReplyDeletewah...! dah lama sungguh saya tak makan eskrim ni. sedapnya.. mencairkan hati :)
dulu2, saya fikir eskrim digoreng, ttp pernah order kat kdai mamak. kecit jer rotinya..hihi
ReplyDeleteAnak ira mmg suka sgt makan ais krim goreng ni, kat kedai biasanya RM2.00 seketul. nanti nak cuba buatlah....
ReplyDeletekalau pakai acuan telur bentuk teddy bear dgn rabbit yg kak hana bg tu bulhe ke?tak kecik sgt?hehehe menarik ni nak try lah
ReplyDeletesalam kenal kak hana...
ReplyDeletesaya penah jual ais krim goreng...
ade acuan nya tapi bukan yg mcm akak punya ni...mmg laku...
salam...
ReplyDeletesedap nye...
cantik la acuan tu... ade jual kat sana je ke...?.. best nye klu ade acuan yg cantik2 macam tu kan...
salam hana...cantik sandwich cutter mu itu,blm lg eskrim gorengnyr...tergoda u :)
ReplyDeletetengah dok fikir apa alat yang nak dijadikan acuan ni..hmmm blom dapat idea lagi ni..minta sikit dulu ya..kasi semangat kihkih
ReplyDeletewah, pandainya Hannnaaaa...ni yang akak suka pi umah ko nengok benda best-best...sebab akak bila lak nak buat ek...
ReplyDeletehana..comelnya eskrim goreng ko..aku berkenan kat citak tu..hehehe..
ReplyDeletekak. sy mmg suka makan aiskrim goreng ni. dlu makan kt tpt blajar, ni da blk rumah x jumpa lg.. thanks ek akak, mtk izin share dgn kawan2.. :)
ReplyDeletetadi google cari resepi ni sebab hari tu ada singgah kat blog mana tak hengat pulak..
ReplyDeletenanti nak cubalah sebab rasanya percubaan pertama malam tadi macam tak berjaya.. :(
Bestnyer nak tryy! :D
ReplyDeletetime kasih kongsi resepi nih....teringin jugak nak buat sendiri...hehe....thanks again... :)
ReplyDelete