Friday, June 18, 2010

Cream Puff with Chocolate Custard

aku nih kalau bab cream puff mujur jadik mujur tak! kadang meleperr jerk! apa tips yang sebenonyer yer agar dier kembang elok? yg setau aku salah satu sebabnya telur! ye kah begitu? lagi satu kan.. tingin nak cream puff yang agak rangup biler makan! selama nih aku buat mesti lembik biler sejuk. any idea? rasanya ramai tokey2 cream puff or eclairs kan! klu ade di alu2kan kongsi tips kat sini yer.. klu sudilah! klu tak, tkpe.. tima kasih... resepi yang aku buat nih dr koleksi buku masakan Cream Puff bahasa Jepun... ade byk jenis cream puff. nanti aku kongsikan lain kali yer...tuh pong klu mujur jadik! muahahahahaa

Bahan-bahan
Untuk Puff
  • 65g tepung gandum
  • 60g butter
  • 120ml air
  • 2/3 sk garam
  • 2 biji telur
  • esen
Untuk Chocolate Custard
source asal Honey myr
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 4 sudu besar gula
  • 1 biji telur L
  • 1 sudu besar butter
  • 11/2 sudu besar serbuk koko+ 1sb air panas - bancuh
  • 200ml susu segar
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 200 selama 15min.
  • Untuk membuat custard - Campurkan semua bhn kecuali pes koko ke dalam periuk. Tenggekkan atas api kecil. Bila hampir pekat masukkan pes koko dan kacau lagi hingga pekat. Angkat dan biarkan sejuk.
  • Untuk membuat puff - Masak air dan garam hingga mendidih. Masukkan pula butter. Bila butter cair, masukkan tepung. Kacau sebati. Alihkan dari api dan kacau lagi hingga menjadi seketul doh. Sejukkan.
  • Masukkan doh puff ke dalam mixer, pecahkan telur dan masukkan juga esen. Putar sehingga kembang.
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan ke atas loyang yang telah di gris dengan butter atau pon beralaskan oven paper. Jarakkan setiap 3-4cm. Bakar suhu 200 selama 15min. Kemudian turunkan suhu 160 lagi 13min. Sejukkan di atas redai.
  • Belah bahagian tengah puff tak putus, kemudian masukkn inti chocolate custard td.
  • Hias dengan menaburkan gula aising. Siap dihidang.

15 comments:

  1. Betul tu Hana, ira buat pun mcm tu juga. Masa dok dlm oven kembang je naiknya tp bila dah sejuk kucup je rupanya......

    ReplyDelete
  2. kite suke3x kastad dia jerk..puff2 tu x bg pun x per, x majuk-hahaha!

    ReplyDelete
  3. Hoooo...ni yg aku jeles ni....sib baik ko jauh, kalo dekat aku serbu jer umah ko..

    ReplyDelete
  4. wah3!sedap nampaknya.. tapi bole bg tips x mcmana x nak bg dia dry sangat..terngencess plak..huhu

    ReplyDelete
  5. kak rose pernah buat...tp sedeh x jadi lepet semacam jer...frust betul rasa... nak cuba lagi dah jeran!

    ReplyDelete
  6. salam kak hana,
    saya pun blom buat. teringin nak tau tips tokey2 cream puff. hihi.
    Saya ingat lagi cream puff kat kantin Hospital pakar damansara. fuh... dah sejuk, tapi still lembut, gebu jer.
    Apepun, saya nak tumpang cream puff kak hana, sbb saya suka cream puff :)

    ReplyDelete
  7. kak hana nih kalo saya dtg umah kak hana selalu buat saya terliur...aduhai..mujur jauh..kalo dekat dah lama btenggek kat umah kak hana.saya penah tgk chef Anna Olson(AFC) buat choc eclair..dia punya puff tu mcm best jer.tapi lenda blm penah buat....

    ReplyDelete
  8. to wanieyra..
    tuh ok lagik ira.. aku buat kdg langsung tk kembang! meleperrr jerk lam oven! keluar jd mcm biskut kering! muahahahaa

    to izahdaut..
    nanti aku nak nengok ko buat plak ye! hehe

    to deliah..
    hahahaha... bagus btol la ko nih! lagik senang kirejer tak yah buat puff makan cream ajer mcm makan puding! hihihi

    to noorma..
    hahahaha.. aduhai noorma ini mujur jadik! sebenonyer sblm2 ni dh byk yg masuk ciktong! kahkahkahkah

    to fara dean..
    dry camne tuh erk fara? rasanya kene bakar sampai garing kot! asal jgn geseng aka hangit! hihihi... nnti kiter tunggu kot2 org lain ade bg tips..

    to kakrose..
    kiter pong kadang gtu kak! tp pelik juga dulu ms 1st time buat terus menjadik! gemok2 laks tuh! 2nd time, 3rd time, 4th ampess semua meleper.. hahahaaa kantoiii nampak no dh byk kali buat! ngeeeee

    to indahouse..
    salam nur..itu la teringin juga nak tau kan tips2 dr tokey2 nih aka org2 yg lg berpengalaman.. kiter tunggu ajer kot2 ader org sudi nak kongsi.. akak pong teringin nk jadik cam yg kat kedai2 tuh! wallaahhh syoknyer kan nur!

    to lendanuar..
    hahahaha mintak amponn klu aku mengurangkan ko nyer air liur! kekekeke..... tuh ar! akak pong klu tgk chef2 buat cam elok jerk! apesal la aku buat byk sgt mslhnyer! hahahahaa

    ReplyDelete
  9. Rajinnya si Hana! Pasti nak jogging selepas makan ni!

    ReplyDelete
  10. Hana, lepas tgk N3 hana pasal cream puff ni, akak bertekad akan membuatnya minggu depan.. azam yg dah dibuat hampir 15 taun..hee...

    lepas cuba nanti akak akan tunjukkan kat hana..

    ReplyDelete
  11. Hana, ko tu tahanlah lembik2 pun jadi gak..akak kan, nak umum xpenah buat lg cream puff..sebab kedai kat rumah ni duk jual selalu..tp kena try gak la nmpaknya..terliur tgk..hehe

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Hana.. suhu oven memainkan peranan penting untuk membakar cream puff ni. Sebaiknya suhu yang sesuai ialah 220c dan dibakar selama 15-20 min (ikut kesesuaian suhu oven masing2). Cream puff hendaklah kelihatan 'slight gold n brownish' supaya ia tidak kempes apabila dikeluarkan dari oven.
    Sebaiknya sebelum membakar cream puff tersebut, hendaklah direnjiskan sedikit air ke atas permukaan cream puff, kerana ini akan membuat cream puff seperti 'steam baked' ketika dibakar di dalam oven. Insya Allah, cream puff akan sedikit garing di luar, moist dan 'hollow' di dalam serta ringan.. hatta bila sejuk pun ia akan tetap kekal lembut.. cubalah.. ^^,

    ReplyDelete
  14. salam ummu..
    alhamdulillahh sronoknyer di atas perkongsian ilmu dan tips dari ummu nih! tima kasih banyak2 ummu! sangat2 dihargai! mmg tgh tunggu kot ada sape2 sudi kongsikan ilmu kat sini.. mudah2an ummu sekeluarga murah rezeki..... thanx yer!

    ReplyDelete