Wednesday, June 9, 2010

Japanese Style Sweet Bun Dough

request en.hubby yg nak makan roti manis dan ade gula kat atas! klu xde gula, agaknyer dier kata bukan roti manis! hmmmm hentah lah tekak ngada2 tu! sib baik la ade penyumbang idea gula! tima kasih kpd penyumbang itew! hahahaha... *wink *wink! :D.. k lah! Jom minum petang ngan roti manis nih. Arini baru sampai ke jepon! padahal dah sampai dulu kuantan ngan sedenak! tima kasih k.ummi, mat dan resepi asal Gert. cnp dr umah mat yg dah dimelayukan! senang kerejer aku! kikikiki... halal yo matt! :D

Bahan-bahan
  • 375 g tepung roti (high protein flour)
  • 100 g tepung gandum
  • 35 g susu tepung
  • 1 biji telur*
  • 1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
  • 80 g gula halus
  • 3/4 camca teh garam
  • 2 1/2 camca teh instant yeast
  • 150 ml air suam (kurang lebih) - hana lebihkan 15ml
  • 40 g mentega
  • 4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
  • 1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan
Cara-cara
  1. UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).
  3. Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemeran atau seri kaya.

8 comments:

  1. kak hana nak tanya bleh..agak2 kalu letak inti kaya sedap tak..ekekekke..boleh?boleh?kalau boleh nak gi dapur skrg gak...boleh?

    ReplyDelete
  2. to izahdaut..
    boleh boleh! sedap sedap! inti miskin pong boleh! pong sedap! muahahahaha... sukati ko la mek senah!

    ReplyDelete
  3. wakakakakakaka.... adoilahhh akak ni sajerr jerrr ahahahaha... tak leh nak thn asyik teringat jer! huh! esok ler buat WR byk tuuuuu... ok tak kak gulanyer?

    ReplyDelete
  4. to ijayuji..
    woitt tak abih2 ko! terkentut br tau! wakakakakaa.... ok ok! cume gula tuh kan nmpk alus sket kan! hahaha... tau respond dier apa `haaaaaa..nih baru roti manis namanya.... ` cett!

    ReplyDelete
  5. salam minah jopun..buek roti jopun plak dah..den pun br yo buek roti jenis ni..brpoluh laie ni..nak resepi? amik kunci keto,drive poei boli kek kodai roti-siap!wakakaka :D
    p/s npe roti jenis ni dia mcm geseng skit atas dia eyh..tgk kat dapur org lain pun mcm tu..mcm roti bai inti kelapa gitu-sedapnyer :p~

    ReplyDelete
  6. to deliah..
    salam del...ampeh ko! hentah lah erk! aku rasa aku punyer yg paling geseng kot! tp aku gune suhu 170je bako pong cume 20min. hentah! tp aku pong suker yg gini..tol ckp ko! cam roti kelapa.. hihi

    ReplyDelete
  7. roti macam ni mas suka cicah dengan air milo..sedapnya...tapi macam izah kata letak inti kaya pon sedap...kan kak..

    ReplyDelete