Bahan-bahan
- 6 ketul ayam yg di rebus dgn sedikit garam - angkat dan toskan.
- 1-2 inci halia - parut
- 3 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan sos tiram
- 2-3 sudu makan madu
- 1 sk blackpepper - optional
- Perap ayam ngan semua bahan sekurang2nya satu jam.
- Panaskan minyak. (biasanya hana guna kuali non stick ngan minyak sket je)
- Goreng ayam hingga keitam2an. itam bukan bermakna geseng yer! tkyah goreng lama2 sbb ayam dh masak! cume nk keringkan bhgn luar ayam tuh jer. bleh juga dbakar menggunakan oven.
- Jika ade belen kuah hitam tuh, jangan dibuang. Tambahkan dgn sup ayam utk jadikan kuah hitam dimakan bersama2 dengan nasi ayam atau dicurahkan di atas ayam.
- Sesuai dmakan dengan nasi ayam atau dratah begitu sajer!
salam hana...munge pepel klu ade sesape nk bt ulam lg ler sodap :D ni amik pretzel keju ni bt kudap2 ms jenjalan tu...cian ko dtg memlm, mamai la plak! :)
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteTak kisahlah menu ulang tayang, yg penting laku dan licin...mmng sedap ratah je ayam ni...
Kat Jepun baru start cuti sklh ya...kat tempat akak(US) cuti start pertengahan bln 5 aritu sampai pertengahan bln 8 ni...dekat 3 bln diaorng cuti...
salam hana,waaah..bukak2 nampak nasi ayam mu...sib baik..ada gak idea nak masak apa..adik2 balik hari ni.hehe
ReplyDeleteto deliah..
ReplyDeletesalam del..maceh macehhhh! hahahaha... aku mikir nak buat pas celik mata! tp aku rasa tak larat la pulak lepas menasik ayam! KIV dululah! bli yg kat kedai dulu.. ngeeee...
to k.yatie..
salam kak.. haah baru stat cuti kak! tp xde la berbulan2..awal bulan 8 dah naik dah... pose tgh panas! huhuu syian la pulak!
to k.anymz..
salam kak...wahhhh tuh mesti kecoh kat umah tuH! kim salam org riuh rendah kat sana tuh yerrr! hihihi
Alooo nyonya Hana, kasi waa nasi ayam itu sama ayam "madu"..haiyaa choiii apa pasat luu masak ayam madu, tatak takut?..ooo waa tau itu ayam luu myaa madu masak..ada mutut kaa?..Bikin pining waa punya kapalaa..manyak susah punya olanggg...hahahaha
ReplyDeleteKak Hana..Nasi ayam madu satu..Sue maleh nak masuk dapur tengahari ni..Mau gantung kuali la..Kikikikihhh
ReplyDeletehuih... sedapnya... dah lama x masak ayam madu nih...mmg sedap!
ReplyDeletejika selalu ulang tayang maksudnya sangat sedap hingga ulang berkali kali:)
ReplyDelete