Sunday, July 18, 2010

Ayam Goreng Madu Nasi Ayam

sesi ulang tayang.... mcm mat kata la kan jadi minah rewind plak! hahaa... kalau dah jemu nengok wat2 tak jemu jerk la yer! wakakakaka... menu brunch! isi perot kenyang2 before nak dolan2 ujung minggu nih..... masih lg termangu2 nak carik destinasi yg sesuai utk mengisi percutian anak2... klu dulu, time cenggini kitaorg g hokkaido sinunnn nun di ateh jepong! la nih tak larat dah la kan.... jauh bebeno! nak g dekat2 udah lerr... Jom layan menu ulang tayang nih... leh tgk sini gak! utk resepi nasi ayam plak tgk sini yer!

tak lengkap nasi ayam ngan hidangan nih kan! bukan aku suh mkn munge wokey!!

Bahan-bahan
  • 6 ketul ayam yg di rebus dgn sedikit garam - angkat dan toskan.
  • 1-2 inci halia - parut
  • 3 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2-3 sudu makan madu
  • 1 sk blackpepper - optional
Cara-cara
  • Perap ayam ngan semua bahan sekurang2nya satu jam.
  • Panaskan minyak. (biasanya hana guna kuali non stick ngan minyak sket je)
  • Goreng ayam hingga keitam2an. itam bukan bermakna geseng yer! tkyah goreng lama2 sbb ayam dh masak! cume nk keringkan bhgn luar ayam tuh jer. bleh juga dbakar menggunakan oven.
  • Jika ade belen kuah hitam tuh, jangan dibuang. Tambahkan dgn sup ayam utk jadikan kuah hitam dimakan bersama2 dengan nasi ayam atau dicurahkan di atas ayam.
  • Sesuai dmakan dengan nasi ayam atau dratah begitu sajer!

8 comments:

  1. salam hana...munge pepel klu ade sesape nk bt ulam lg ler sodap :D ni amik pretzel keju ni bt kudap2 ms jenjalan tu...cian ko dtg memlm, mamai la plak! :)

    ReplyDelete
  2. Salam Hana,
    Tak kisahlah menu ulang tayang, yg penting laku dan licin...mmng sedap ratah je ayam ni...
    Kat Jepun baru start cuti sklh ya...kat tempat akak(US) cuti start pertengahan bln 5 aritu sampai pertengahan bln 8 ni...dekat 3 bln diaorng cuti...

    ReplyDelete
  3. salam hana,waaah..bukak2 nampak nasi ayam mu...sib baik..ada gak idea nak masak apa..adik2 balik hari ni.hehe

    ReplyDelete
  4. to deliah..
    salam del..maceh macehhhh! hahahaha... aku mikir nak buat pas celik mata! tp aku rasa tak larat la pulak lepas menasik ayam! KIV dululah! bli yg kat kedai dulu.. ngeeee...

    to k.yatie..
    salam kak.. haah baru stat cuti kak! tp xde la berbulan2..awal bulan 8 dah naik dah... pose tgh panas! huhuu syian la pulak!

    to k.anymz..
    salam kak...wahhhh tuh mesti kecoh kat umah tuH! kim salam org riuh rendah kat sana tuh yerrr! hihihi

    ReplyDelete
  5. Alooo nyonya Hana, kasi waa nasi ayam itu sama ayam "madu"..haiyaa choiii apa pasat luu masak ayam madu, tatak takut?..ooo waa tau itu ayam luu myaa madu masak..ada mutut kaa?..Bikin pining waa punya kapalaa..manyak susah punya olanggg...hahahaha

    ReplyDelete
  6. Kak Hana..Nasi ayam madu satu..Sue maleh nak masuk dapur tengahari ni..Mau gantung kuali la..Kikikikihhh

    ReplyDelete
  7. huih... sedapnya... dah lama x masak ayam madu nih...mmg sedap!

    ReplyDelete
  8. jika selalu ulang tayang maksudnya sangat sedap hingga ulang berkali kali:)

    ReplyDelete