Salam semua... arini Jepong cuti laut! cuti apa kebende hentah ler.....tak penah nak amik tau! rasanya kene berjemur kat laut pakai bikini kot! pingsan pakcik dollah! muahahaha..... pehtu kan nak kuor pong ya rabbi paneh meleteng! nak masuk dapur pong paneh! syok duk berkurung lam bilik ekon! klu dapur tuh ade ekon kan best! apelah tuan umah nih kan! kedekut nak pasang! hahahaha.... dsebabkan bermalas2an, aku masak ala2 pemalas la juga! menggunakan perencah mee bandong segera Hj.Sernan yang dterbangkan khas oleh adik ipo aku si mak mina tuhh! maceh ndukkkk!! pestaim gune perencah nih! sebelom nih aku try adami n mcm2 jenis lg! yang nih pong nod bad!! sedap juga! cume bagi aku agak pedas! tgk ajerlah kalernya yg merah menyala! tapi berbaloi tau perencah nih! sbb sebungkus bleh masak dua kali utk kluarga kecik cam aku! Jom tengok resepi mudah nih berpandukan peket perencah tuh..
Bahan-bahan
- 500g mee kuning - celur air panas dan toskan
- sepeket perencah mee bandung hj.sernan
- 1 biji bawang besar - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 7-8 cawan air@ air rebusan daging
- telur - ikut bape org nak makan
- hirisan daging
- udang segar
- sawi - potong
- tauhu - goreng dan hiris nipis
- limau kasturi, daun bawang, cili hiris, bawang goreng
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuning2an seperti bawang goreng. Masukkan air@air rebusan daging. Masukkan pula perencah mee bandung sernan. kacau. Biarkan mendidih sebentar.
- Kecilkan api, masukkan daging dan udang. Pecahkan telur. Biarkan sebentar jangan dikacau sehingga telur separuh masak. Kemudian masukkan sawi dan tauhu. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkan dengan mee kuning dan taburan bawang goreng, daun bawang, dan cili hiris. Perahkan limau kasturi jika suka.
perencah mee bandung 2 leh dapat kat mana ar??? saya tinggal kat kedah, da jual x???
ReplyDeletenak!! hantar kat maghrib karang ya.. 3 mangkuk tau.. anak dara pun pose gak tu :)
ReplyDeletekebanyakan perencah mee bandung yang fofular berasal dari muar. klu kat muar bersepah2 orang jual perencah nih. kalau tak kedah tak pasti la aida ade jual ke tak.. try tgk kat mana2 pasaraya atau kedai runcit.
ReplyDeleteto k.nor..
ReplyDeletealhamdulillahhh... tunggu magrib yer! klu kiter lambat anto, maknanya kiter lambat balik dr laut! heeeee... arini sbb cuti maka tk jd nk pose. boley gtu??! kikikiki
ooo ya ka.. hem, tq2.. tgok sedap lar.. lapar dah ney.. hek3.. :-)
ReplyDeletepedas ke kak? ko ni..xkuat pedas tol...xg laut rini?? kikikih..
ReplyDeletehihihi... k..sesama.. meh picit ajer loceng umah akak tuh! nanti akak idangkan! :)
ReplyDeleteto fmina..
ReplyDeletehaah! anak sedara ko tuh suap sesudu, minum seteguk! sesudu lg seteguk air! last2 air satu jug yg abis dulu! hahahahaaa.... ala ko cam tak paham tekak `jepong` diorg nih! kikiki
apa lak 3 je kak nor!!!.. kita pong posa!!!... aku nk 2 mangkuk ina!!.. ngencesss!!!.. cess!!.. cesss!!!
ReplyDeletehana..ko buat aku rinduku pada muo main menebal...tak sabo nak blk kg kamis ni..yok! makan mee bandung kat Tanjung!!!
ReplyDeleteBesarnya udang tu! Mee bandung Hana ni nampak begitu menyelerakan. Pasti nak cari perencah mee bandung minggu ni.
ReplyDeletemas dah lambat ke ni, ada lagi ke kak..nak sepinggan..nampak sedap sangat...
ReplyDeleteperencah ni dah ada byk kat kedai2 or pasar2 termasuk pasar borong selangor...
ReplyDeletetapi paling mudah, beli kat kedai dia kat Muar.. heheh saya mmg pengguna tegar rempah sernan hehe termasuk la beryani, laksa johor.. ayam masak merah.. hehehe
p/s: slalu intai tapi pestime.. tinggal jejak :P
perhhhh aksesorinye menggiurkan... lagi2 yg melengkor tu...
ReplyDeleteHana, ko cuti laut smlm ek? Semua ikan nak bertelor tuh..sebab tu diaorg x bg pegi pantai...xleh masuk ke laut, mengganggu gugat makhluk laut tu jek nnt...hahahaa, pastu kan, mee bandung ada lg tak..ko hantar kat akak eh..nnt esok akak wat mee calong kat ko eh..hehehee
ReplyDeleteudang pesat sekor jek kak?? selalu 3 ekor.. ni dah cut kos. akekekekke
ReplyDeletesalam hana...:) cuti hr puja pantai la tu kot-ngeeee...klu ni resepi bmalas2 aku lg kelesa sbb tapau je utk lunch :D p/s udang tu ade sekor je cmne nk share ramai2 ni :)
ReplyDeleteooo bawa en.adami sampai jepun ya...nampak sungguh menggoda giteww
ReplyDeleteHana...weiii..jaluk sitik mee bandung tu...
ReplyDeleteUishh kat sana tgh paneh giler yer...berkemban jer ler hari2..yer...huahuaua.
Eh eh eh eh... macam sama lak kite guna perencah mee bandung segera.. tp kitorang punye dah habis..nyesal lak beli 2 paket je. hehe...
ReplyDeleteIjan
akak memang guna perencah sernan ni hana..dari rempah2 kari hingga ke rempah soto,sup dsb nya..memang sodap..siap tlg jual kat sini..
ReplyDeleteskang ni abg ketagih kopi 434 pulak..sanggup ke muar setiap kali stok habis..hehe
Aduiihhh..pose..pose..Ada lagik tak kak..Malam ni hantar tau..
ReplyDeleteaduh...sedapnya kak hana...kat penang ni tak pernah jumpak pun pes mee bandung cam gini...kalau nak makan kena buat sendiri...kalau malass jwbnya x mkn le..
ReplyDeleteooo...panas kt sane eh, meh tkr ngan sini kak...sini tgh winter. tp winter kt sini yg sedan2 aje, nyaman...hehehe
ReplyDeleteuishh...org jepong pn berjemur berbikini jgk? bkn ke sopan derang tu? ke sopan wkt dolu2 jer zmn cerita oshin dulu2?...hehehe...
berbalik pd mee bandung ni, mmg nmpak cam pedas sbb nmpk merah btl. tp kita suka pedas...baru laju jer makan. tak pe, nti balik msia kita cari perencah ni...hehehe
Salam Hana,
ReplyDeleteAmboi2 sedap je dia guna perencah sedia ada ya...aish dah tak sabor nak cuba segala yg ada kat Msia ni....hi3..sabor...sabor...
Bak semangkok akak nak rasa....siap jus carrot sekali ya....wallaah kok ketok uweenak temen....kemecer aku....kih3..
salam, klu nk rempah sernan bole la kol num ni 0133417993 pn patimah ahmad/ lawati blog sernan at www.sernanberiani.blogspot.com utk keterangan lanjut..time kaseh krn mgunakan produck kami..
ReplyDelete