Bahan-bahan
- nasi untuk 3-4 orang makan
- *10 tangkai cili merah
- *3 biji bawang putih
- * 6 biji bawang merah
- *2 inci belacan bakar
- 3 biji telur
- 2 sudu besar sos tomato
- hirisan kobis - hana tambah carrot dadu
- 1 keping fish cake - xde
- garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
- 1 cawan ikan bilis goreng(terpulang nak gaul sekali dengan nasi atau makan bersama nasi)
- Tumis bahan2 kisar*, hingga naik bau dan betul2 garing.Masukkan sos tomato, kobis, fish cake dan gaul rata. Tambahkan garam & serbuk perasa. Kacau hingga sebati. Pecahkan telur, biarkan sekejap baru masukkan nasi dan gaul rata. Bila bahan2 sudah menyerap matikan api. Siap dihidang panas bersama ikan bilis goreng dan kacang goreng.
walau pn simple tp belacan punya aura tu yg membangkitkan selera, kan kak? hehehe... Tringat plak dulu mak slalu masak nasi goreng belacan tp mmg simple giler la. Bawang, belacan & cili kering tumbuk. Masa tu zmn skolah2 lg, rasa cam pelik jer mkn nasi goreng kosong camtu. Mak ckp itu stail org tua dulu2. Tp bila dh besar, baru la rasa sedapnya aroma belacan tu.....keh keh keh... makan plak dgn keropok keping, minum air kopi...huhuhu...rasa cam org dolu2 jer...
ReplyDeletenampak gaya resdung k yan bertambah kalau pekena n goreng hana ni...
ReplyDeletesedap gak nasi goreng mcm ni..tak penah try..balik2 buat nasi goreng kampung n kunyit..heehhe..laparrr nya pagi2
ReplyDeletemas pun selalu buat nasi goremg belacan..sedapkan kak...
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletehu, sedapnya! dah lama tak makan ni. ada kopok keping... oh! Geram2... lapar nasi, sbb mlm tadi dinner mee jer. hehe