another recipes : here and here
Bahan Lapisan Hijau
- 1 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 3 cawan santan cair
- 1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
- 1 s/k air kapur
- secubit garam
- Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang@alas dengan plastik.
- Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
- Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kuih supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 4 cawan santan sederhana pekat
- 1 s/k garam
- Campurkan semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan bahan kuih ini sekejap diatas api.
- Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
- Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
- Bila dah sejuk potong kuIh dan hidangkan dengan air gula merah.
Bahan-bahan
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula biasa
- 2 cawan air
- 1 helai daun pandan [ koyakkan]
- Masakkan semua bahan sehingga mendidih.
- Tapiskan dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.
mas pun pernah tertanya2 knpe nama kuih tu macam tu...ha..ha..tak pe , janji sedap...kalau tak silap mas lompat tikam ni mesti ada pulut yang warna merah...tu bezanya dengan som2...sebab mas selalu beli lompat tikam, orang kelantan yg buat,ni kuih org kelantan kan,...kena tanya orang kelantan ni...ha..ha...mas pun suka lomopat tikam ni, tak pernah buat pun, beli jer...
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeletehaaa haah tol tol.. ader yg kaler merah2 tuh. tp akak pong tak penah lg makan yg ade merah2 tuh. klu yg gini biasa jumpa.
kak hana..nak skiitt lompat tikam!!..hari nih cam tensen je..dah naik tengahari baru tau kantoi..jadiknya kite geng lagi la nampaknya..huhuhu.. bleh wat berbuka lompat tikam nih..cepat antor nak bebuka nihh
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletemuahahahahahaaa... naik setengah tiang jugak! kahkahkahkah... jom jom.. *pssttt toleh kiri kanan..
meh cni org klantan nk jwb.kuih lompat tikam ni akak2 ku mmg kna mkn dgn pulut merah baru lengkap org kata ank branak dia. tang pulut xtaula pulak cara khusus dia tp rasenye campak je pewarna merah,jadila pulut merah,hehehehe... sebelum kak hana melompat,meh lompat kuih tu ke mangkuk mie dulu,ngeh3... toing..toing..
ReplyDeletesemlm kat bazar ada ternmpak lompat tikam ni. nak beli duit pulak tak cukup!! habis sbb akak borong mknan lain.hihi
ReplyDeleteantara desert kegemaran!
ReplyDeletepulut kaler merah tu yg paling kite suke,hehe
izah, ina.. boleh akak join sorang? hahahah.. baru tarik tali bendera nih.. hihihi
ReplyDeleteina.. amboiii munger2 lompat tikam ni.. kalau tikam pun tak mati nih..hihihi
salam Hana...nampak sedap je..namanya juga lucu ye :)
ReplyDeleteSalam Hana.
ReplyDeleteKalau lompat tikam versi kelantan...mkn dgn pulut merah...tu kelainan dr lompat tikam yg lain..
Slmt berbuka..
salam,
ReplyDeletehmmmm terliur tgk...
[Rxlite - Kecapi Berat Badan Ideal Anda Hari Ini]
[Internet Radio Live]
[Download Lagu Percuma]
Alahai....comeynyer hana lopat tikam ni....kreatip lagi niiiiii:)..siap guna cutter lagi...ni dah taraf dessert serving hotel 5 bintang ni.....
ReplyDeleteNampak menyelerakan la....nak kene wak jugak jugak ni.....
Adui, sedapnya.
ReplyDeleteNasib aku tak berpuasa.
kak, ni kuih feberet kita tau! uishh sodap klu simpan dlm peti dulu. nyaman. ni yg akak buat ni versi trg, xde pulut. nape namenya camtu? yg tu x dapek la nk jwb....hahaha sbb kita pn x tau. wlau pn namanya menakutkn tp kuihnya memikat hati....ceewaah!
ReplyDeletekalo xde kapur nak ganti ngan apa..??
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeletekira ni nama kuih yang paling dasat. dah asik melompat, bertikam2 pulak..
sadisss
Salam Kak Hana,
ReplyDeletesom som pon sama gak kan? makcik pon tak paham gak. kehkehkeh... cantik je dibentuk mungekan lompat tikam tu....comey macam tuan dia.hehe..bodek ni buleh dapat sebekas dak? :D
ala akak ni teringat saya kat bazar ramadhan kat msia huhu..dulu slalu gak beli..tak penah buat sbb biasanye makan sikit aje..(sebenanye x pandei hihi)
ReplyDelete