Monday, October 25, 2010

Braised Chicken with Miso Paste

balik klinik kesihatan tadi sedap beno ler aku membuta ngan dak Darwish... sejuk beno arini..tuh yg syok membutaa.. hahaha... watkan lauk utk anak2 nih... diorg ngak makan sutun itew.. kene watkan lauk yang tak pedas. alhamdulillah anak2 suka... resepi cedok dari blog Ancoo Jurnal. dah lama bookmarked baru arini dpt menerai. thanx to Ancoo for de great recipe!

Bahan-bahan
  • 1kg ayam atau peha ayam - potong
  • 500g kentang - kupas dan belah 4
  • 2 1/2 sm miso paste @ soya pes
  • 1 1/2 sm bawang putih cincang - hana ketuk jerk 2 ulas
  • 2 sm kicap
  • 2 inci halia - hiris panjang - yg nih hana tambah
  • 1 biji bawang besar - potong baji - juga hana tambah
  • 1 sk gula
  • 250-300ml air
Bahan perap ayam
  • 1/2 sk minyak bijan
  • garam sedikit
  • serbuk lada sulah@ blackpepper
  • 1 1/2 sm kicap
Cara-cara
  • Cuci ayam bersih. Gaul dengan bahan perap. Perap lebih kurang 1-2jam.
  • Panaskan minyak. Goreng bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan ayam. Gaul sebentar.
  • Masukkan pula kicap, gula, kentang,bawang besar dan air. Kacau. Masukkan miso pes.Masak hingga ayam dan kentang empuk. Jika belum empuk, tambahkan sedikit air lagi sehingga masak semuanya dan kuah agak kering sedikit.
  • Hidangkan dengan nasi hangat.

13 comments:

  1. yum3..nmpk mcm stew..suka2 hati ckp hihi

    ReplyDelete
  2. hahaha... suka2 hati mu la nak.. makcik tak marah.. kekekeke

    ReplyDelete
  3. soya pes? mmmmm....hmmmm dan mmmm lagiiii...

    ReplyDelete
  4. hahahaha.. aku tau ko xde pes tuh.. duk diam2 jerk la sambil nengok ayam sedap tuh yer! tuh lap tu lappp... air liuq dah menjejes.. kekekeke

    ReplyDelete
  5. salam kak hana,
    sedapnya nampak ayam ni, rupa dia sebijik macam ayam kukus/stim. Miso paste bole ganti ngan apa kak? Nampak menyelerakan betul!!

    oh ya kak, tauhu lembut dlm bergedel tu, tauhu biasa. salin bulat2 dr buku.

    ReplyDelete
  6. salam nur..
    leh ganti ngan apa erkk?? hmmmmm.... dier mcm taucu nur.. tp taucu tuh masin banget kan.. yg nih xde la masin cam taucu.. ishhh x tau nak ganti ngan apa la nur.. gomen ne.. heeeee

    owhhhh tauhu biasa er nur.. tp ok jugak kot klu gune tauhu lembut.. takpe takpe.. nnti akak try n error.. sbb kat sini tauhu biasanya dah siap digoreng.. hihihi.. thanx nur..

    ReplyDelete
  7. salam kak..yang si izah tu takda paste nak try,takpa pasni lih g carik..yang aku ni takda kat rumah lagilah hampeh..hu hu tak rasalah nak mentry..

    ReplyDelete
  8. masak macam ni peberet Ain ngan Danial ni, kalau maknya kena cari sambal belacan...he..he..

    ReplyDelete
  9. salam..
    miso tu mcmana ye?
    bila la nk teror masak mcm akak ni..
    sy 2 mulut je kak..heheh..
    alasan baiikkk punya..

    ReplyDelete
  10. salam hana...manyak syidap ini oooo :p~

    ReplyDelete
  11. sedapnya tido dgn bantal peluk mu iteww hehe..bantal peluk yang debab..jom tido ngan opah pulah:)

    ReplyDelete
  12. Salam Hana,
    Kalau lauk yg tak pedas ni mmng anak2 suka.....nak cuba ada bhn2 yg takde....mcm Izah....tngk jelah...

    ReplyDelete
  13. Woooo....kak hana..meh la hantar ke sini jugak..tak nak satu tipuware..saya nak satu tupperware..kihkihkihkih =).

    ReplyDelete