Tuesday, October 26, 2010

Banana Toast

tak abes2 makcik nih ngan menu pisang... kuikuikui..... takpe la kan! pisang kan bagoss utk dot dot dot.. kan kan.. muekekeke.... arini bekpes roti jerk la yer. klu suka, leh letak sekeping slice cheese kat ateh pisang tuh before bakar. ataupon nak buh peanut butter pong ok! tp mkn cenggini pong dah cukup menyelerakan. jemput sarapann..

leh juga makan sekeping2.. nunggukan shoot naik lebam pisang aku ko! haha
Bahan-bahan
  • Roti putih - jika suka buang tepi
  • Pisang secukupnya
  • Butter
  • Gula@madu - hana letak gula
  • Serbuk Cinnamon
Cara-cara
  • Sapu roti dengan butter. Hiris pisang dan susun di atas roti.
  • Taburkan gula dan serbuk cinnamon. Ambil lagi sekeping roti dan sapukan butter. Tangkupkan roti yang ada pisang tadi. (Jika ade penerap roti, boleh gunakan utk hasil yg lebih kemas)
  • Bakar menggunakan toaster sehingga keperangan.
  • Hidangkan panas.

23 comments:

  1. salam hana,stok pisang tengah banyak ke tuu..?..ermmm..sedap nampaknya tu hana..kat rumah akak pun tengah banyak pisang ni..pisang emas bawak belayar..hehe:)

    ReplyDelete
  2. Baru nak cakap..awat menua akak ni asyik pisang ja..hehhehee.tn badan dah jawab sendiri ..okey la...

    Roti cam tu pun sedap kak oii...Yg penting idea tu..Sue pun tak terfikir nak wat mcm tu...hehehhee

    ReplyDelete
  3. to kak.anymz..
    salam kak.. masak sebijik di atas peti..hihihihi... sementara stok pisang masih belom bonyok mmg harus dicepet2kan riwayatnya.. kang membazir sayang... apalagik kak!! cepeten thoo dibikinnya...

    to sue..
    muehehehehe... untung nih aku dah bg idea. apalagikkk.. gi zas zass zassss.... kekeke

    ReplyDelete
  4. salam kak hana, ni idea yg bagus...bahan2 semua ada, bleh cuba nanti...
    nampak sedapp tu...mas datang bwa sosej puff ni,kita tukar yer, mas nak roti tu sepinggan besarr tau...he..he..

    ReplyDelete
  5. toaster dia bestnya la ade corak2 empar segi kat roti :D

    ReplyDelete
  6. untuk dot dot tu apa?tak tahu pung....

    ReplyDelete
  7. to mas..
    try la mas... senang n sodap gtu! pinggan beso tp roti kecik xpe kan? kikikiki

    to pia..
    hahaha... esok esok aku tuko yg bolat2 er.. tk pong heksagon pentagon oktagon.. kekeke

    to izahdaut..
    *sekeh mek zah! wat2 tau sudah! muekekekekee

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. salam hana
    this is one of my feveret and i slalu mkn ngan peanut butter...yummy kan!
    tengok gambar ni pun i dah terliur liur balik nih :D

    ReplyDelete
  11. wahhh..nampak sedapt sgt!!!!harus dicuba resepi nih..tunggu pisang blakang umah masak..:)

    ReplyDelete
  12. Lebam pun lebam lah.. bila dah dibakar sama aje.. tetap sedap haha

    ReplyDelete
  13. KakHanaaaaa!!! Mintak toast banana lebih2!!! Sedapnye...;)

    ReplyDelete
  14. yg ni kira bekfes uwong jowo moden...
    pisang karo roti....embah2 kita dulu, pisang godok jer..cecah kelapa (kot ler)...jowo moden, mkn pisang cecah cheese...kelezzz tau..
    (akk tatau ler plak combination nih sedap..sah akk buat weekend nih - uwong jowo kan pantang nmpk pisang)..hahahha
    calet sket!!!

    ReplyDelete
  15. salam kak hana,
    tak penah terpikir saya nak toast macam ni, bubuh pisang slice... Nice idea Sis! ;)

    ReplyDelete
  16. That's really cute! Simple and nice...

    ReplyDelete
  17. Salam Hana,
    Pisang kat umah akak baru abes, nmpknya kena tnggu beli pisang setandan lagi ni....siaplah berderet menu pisang lagi....nmpk sedaplah banana toast tu....simple mimple...

    ReplyDelete
  18. to izahdaut..
    hahahahahaha... aku sambung gelak! eh! ko nak kurus tak? mkn pisang ari2 tiap2 pagi er! kekeke

    to pearlnscraf..
    abess abesssss... kekekekeke

    to zarin..
    salam zarin..yep tol tol! ai pong suker sangatt.. klu lapo makan gini tak kira pagi or mlm! kikiki

    to syam azani..
    lama lg tak nak masak tuh zani? aku cop dua sisir er? hihihi

    to rima..
    pehtu keluornya pong sama kaler ajer! kan rim kan kan.. muahahahaha.. adehhhh terkenyit2 mata aku! kahkahkah

    to love2cook..
    aisey dear! pisang tuh mmula ade baki 2 ketui.. tengah snap snap tengok2 dah tinggal kulit! bersepah2 bujang kecik tuh makan.. hihihi

    to k.jasmeen..
    yooo cop jempol kok! kekekeke.. pisang godok pong malah uuuuwenak tho kak! kangen arep mangan pisang godok! eh skrg jawa mmg kelezzzz gtu! kikiki

    to nurindah..
    salam nur... try la nur..mmg sodap! akak kadang leh abis 4 bijik pisang skali makan! kikiki

    to zoe..
    hi zoe.. thanx for dropping by.. that`s right! very simple n yummy! u can try it...

    ReplyDelete
  19. to kak.yatie..
    salam kak.yatie.. nih la masalah negara skrg nih! serupa ngan kita, klu dah menu pisang, berderet list pisang.. time ade tuh, sampai tak terpikir nak buat apa.. kan kak kan.. hihi.. try la kak..mmg simple mimple.. hihi..

    ReplyDelete
  20. Muahahha betul2.. terkenyit kenyit gue membaca ur statement.. kwang3

    ReplyDelete
  21. ha..ha hana,ida nak remove satu jer komen tu sbb terbuat 2x..habis dua2 terbuang...sebut pasal pisang buat apa2 pun sodap kan na...ida pun pernah gak boh atas roti pas tu tabur cheese then bakar..mkn panas2 sedapp, dah sejuk sume tak mau dah

    ReplyDelete