Thursday, October 28, 2010

Gulai Nangka & Ayam


wahhhh syoknyer arini aku menggulai nangka......dah lama ngidam.. bli pulak cuma setin.. ishh
apa punyer bengang la kan..dah lama carik blinyer kok cume setin! jadi ler wat lepas ngidam.. hahaha... lawan ngan my sambal belacan. waduhhhh.. enak bangett..... akceli skrg nih klu msk bersantan or berminyak kejap beno membekunya.... lepas masak kene cepat2 makan.. klu tak, dah tak syok! uishh paham2 ajer skrg nih tetiba cuaca dah sejuk gegegege... hentah sempat ke tidak nih nak layan daun kuning2 dan oren2..

Bahan-bahan
  • 1 tin nangka muda dalam tin - toskan airnya kemudian basuh
  • Ayam - potong kecil @ kepak ayam @ kaki ayam
  • Santan Pekat
  • Air
  • *1 batang cili merah+cili padi @ 1 sudu besar cili kisar
  • *1/2 biji bawang besar @ 3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1/2 inci kunyit hidop
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • 1/2 kiub ayam
  • 1 keping asam keping
  • 1 batang serai - ketuk
  • daun kari
  • garam dan gula
Cara-cara
  • Tumbuk bahan yang bertanda *.
  • Panaskan minyak. tumis hingga naik bau. Masukkan skali daun kari dan serai. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air dan masukkan.
  • Masukkan pula ayam dan gaul rata. Masukkan kiub ayam dan sedikit air. Biarkan sehingga ayam setengah masak.
  • Masukkan pula nangka, asam keping, santan dan juga sedikit air.
  • Perasakan dengan garam dan gula. Didihkan hingga terbit minyak.
  • Angkat dan hidangkan.

11 comments:

  1. kak hana, peberet mas tu gulai nangka..suka sangat, nak cedok sikit la, makan ngan ayan goreng herba mas ni...he..he...

    ReplyDelete
  2. hambik mas hambik... jgn malu jangan sigan..... ayam goreng tuh ko campak2 la kat aku sket gak! terbayang suda kesedapannyaa....

    ReplyDelete
  3. kak hana..pembetulan..kalau nangka kena cakap..sebiji nangka ye, bukan setin nangka...kehkehkeh... nak sekeh?elak..ngelak...

    *baling balik piring kosong!dah habis lah mek, tu kan lauk DINNER!! baling lak mangkuk kosong, nak gulai nangka, cepat... nanti beku.

    ReplyDelete
  4. woii! mana la aku tau sebijik ke dua bijik ke spoloh bijik lam tin tuh! ko nih baca tak abes ayat tuh.. 1 TIN NANGKA MUDA DALAM TIN!! huH! ade nak kene sekeh balik nih.. ahh kungpu!!! watchaaaaaaaaa... muahahahaha..

    ReplyDelete
  5. tak gaduh tak sah..
    tak sah tak gaduh..
    ish.. ish.. ishhhhh
    kat sini kan kita selalu mkn nangka muda yg fresh..
    tak main la yg dalam tin.. ngeeeee :p

    ReplyDelete
  6. to kak.nor..
    kikiki... gaduh olok2 jerk.. baling tin pong sampai bila2 tak benjol! kekekekeke... eeeeee apa nih sebut fresh fresh kat sini! tak baek taw... jgn buat tak baek kat orang.. doce.. kekekeke... huH! mencik!

    ReplyDelete
  7. waduh..cian dia..ade yek dlm tin

    mcm gulai kawah kat sini,membeku ats bhgia ats hehe

    aduh2 sodap ni

    ReplyDelete
  8. eh tak pernah jumpa se tin nangka ni ekeke sebiji nangka ada lah..nak..nak...

    ReplyDelete
  9. Woah Hana.. dah lama tak makan gulai nangka.. macam terasa gitu.. my other half tak reti makan lah.. tu yg nak masak macam weak aje ..

    Cepat beku?? bagus lah.. masak terus makan.. hati hati tau.. boleh bertambah nasi kalau gitu hehe

    ReplyDelete
  10. kat jepun pun leh dapat nangka muda kan..

    ReplyDelete
  11. Terliur aku..tetiba ngidamm:P
    kat sini kadang2 ada gak nangka muda yg fresh..
    nanti kalau aku jumpa lagi, bleh aku eksyen kat ko bedahhh...hahahaha!

    ReplyDelete