RESEPI STRAWBERRY ROLL CAKE
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang 27 x 27cm)
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang 27 x 27cm)
- 3 biji telur (size M)
- 60g gula
- 50g tepung gandum - ayak
- 1sk esen vanila (optional)
- 150ml whipping cream (non diary whipping cream) @ fresh cream
- 1sb gula
- 40g strawberry -cincang jadikan puree @ 2 sb jem stoberi
- 50g strawberry - potong kecil
Cara-cara
- Panaskan oven suhu 180.
- Pukul telur dan juga esen vanila hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
- Masukkan tepung. Kaup balikkan hingga sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 10-15min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
- Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. kemudian masukkan puree strawberry dan kacau sebati. Sapukan filling ke atas kek, kemudian kelar sedikit tanpa putus agar mudah untuk menggulung, taburkan buah strawberry yang telah dipotong2.. kemudian gulung dengan kemas. Hiaskan ikut suka. (hana hiaskan dengan buah stoberi, lebihan filling, parutan coklat putih dan gula aising utk tabur mcm snow..tp ilang suda asyik klik2 jer! :D)
walahweh,setoberi pulak..jeles nya :D
ReplyDeletehihi
sdp nye swiss roll tu kak..mentang2 musim salji, ko letak snow byk2 ye..lu org mmg lomantik la..caya la..
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeletemusim stoberi la pulak pia! besok dah balik mesia, aku buh kelapa sawit! muekekekeke
to ria..
kekekekeke... weiihh blom salji lah! tp aku sajer intro dulu kat kek.. kot2 la tak jd salji taun nih.. wakakakaka.....
Potong stoberi ada hijau hijau nampak lawa kan buat hiasan.
ReplyDeleteLain kali aku pun tak nak buang hijau hijau tu jugak kalo buat garnish
canteknyeeeeeeeeeeee roll cake nii....
ReplyDeletesy dolu2 teringinnnnn nk buat cake ni. tp masa tu takde alatan lagik. sekrg dh ade, kena cuba buat ni.
wahhh...bestnyer!!!
ReplyDeletestroberi.nyummy!!
yummy~ huu.
ReplyDeleteayo yo sedapnya nampak:)
ReplyDeleteto wendyy..
ReplyDeleteakceli kan..gune daun pudina... tp mana la aku ader.. asal tanam jerk kojol ntah bape kali tanam kojol.. mujur dtg idea guna kelopak stoberi tuh.. drpd dbuang yer tak? bernas juga paler otak aku kan..hahahaha.. tiru lah! no hal...
to lailasani..
sekarang dah boleh cubeee... cubelah! nnti bg sini sepotong yer.. hihi
to nona manis..
kombinasi kek ngan stoberi tuh kan mmg cocok klu dkawinkan gtu... yummy yummy ah! hehe
to naja..
nak jemput makan da abes... jemput tgk gamba jer ye.. hihi
to cikmanggis..
lagi sedap kalau darwish suapkan opah! tol tak opah? hehehe... ala sepotong jerk tak rosak diet.. hihi
hana.. dok nihon best ler boleh guna fresh cream or whipping cream sbg cream utk rollcake tu.. dok kat luar lama-lama pun takpe. Kalo kat msia ni bawa keluar kejap je dr peti ais.. dah cair :-( .. ke ada cara lain utk elakkan krim dari cepat cair ni..emm
ReplyDeletecantik.. cantikk akak suke tengok.. putih bersih jew.. sesejuk mata memandang... pandang ajew laa... hehehe...
ReplyDeletedah rupe mcm kedai kek...
ReplyDeletewaduh2...ni lagi santek lawo gilerss arr..aku rasa pong memang sodap giloss...bak aku slet tapi jgn kasi penyek lagi bekas vontot ko arrr..
ReplyDeletemak aiiiiii.... kemain rancak ngko ber rok n roll ye mekkkk... aku ni ketaq x ilang2 lg kalo dgr or nmpk rok n rool nih... kakakkakaka... sexy cik stoberi tu... jeles ai... haha
ReplyDeletesalam ina,
ReplyDeletelamanya akak tak singgah kat sini. busy giler lately ni. cuti sekolah means, activity dengan anak2. less time depan computer.
selamat menyambut maal hijrah utk ina sekeluarga :D
ps : kek tu nampak menggiurkan sungguh :D
Huwaaa...gorgeous lor kak! I'm sooooooo impressed with your presentation! Wish I could roll like U...hehehe ;)
ReplyDeletecedapnyerrr....nakkkk
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteCantik dan menawan roll cake Hana, ghajennya kamu dik... akak dtng nak tempah 10 roll pelbagai perisa....boleh kan....serius ni...
SELAMAT TAHUN BARU MAAL HIJRAH HANA...
ReplyDeleteKEK TU MEMBUATKAN HATI KAK LIN TERTAWAN LER...PANDAI HANA MENGODA YER....HIHIHIHIHI
Saya harus banyak belajar dari Hana, semua Roll cake nya bener-bener menawan hati. Perfect!
ReplyDeletesalam....
ReplyDeleterasa bangga follow blog hebat ini...
1580* jika sudi followlah saya juga..
wah tergoda dan menggodanya nengok kek hana ni...kek tu sure dah abis kan...emmm..kutip buah stoberilah bak blk sini...hehe
ReplyDeletebestnya dapat dating berdua makan kek..
ReplyDeletecun siot keknya........... gerammm...
ReplyDeletehadoiyaii.. cemana bleh tak perasan hana suh kelar dulu cake neh?! patut la hazab saya nak menggulung...hahaha... btw, sedap sngt stoberi roll nie hana.. tq for sharing recipe..
ReplyDeleteeiii... cantiknyeeee..... geramnye tengok!!!! :)
ReplyDeleteIjan