Tuesday, December 7, 2010

Strawberry Roll Cake

nih nak sambung cter rollcake yg aku buat semalam.... nih ler satu lg adunan yg aku bagi dua tuh... akceli budak2 nih kalau ader buah2 kat kek mmg diorg tak sentuh... tuh yang buatkan perisa coffee tuh.. tuh pong buh ala kadar jerk asal ader rasa kopi sket dah cukup..maklum la kafein utk budak2 kan tak bape bagos... yg tuh diorg dah bedal dulu ptg semalam.. yang nih mmg sengaja tunggu hubby balik viva baru bedal berdua.. awww..lomantik gtu! muahahahaha... alhamdulillah tima kasih yang mendoakan hubby semalam... vivanya berjaya.... syukur alhamdulillah... resepi masih yang sama seperti SINI cuma filling aku buat plain.. tp kalau nak tambah perisa stoberi atau perisa2 lain dipersilakan.... aku bagi basic jer..

RESEPI STRAWBERRY ROLL CAKE
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (loyang 27 x 27cm)
  • 3 biji telur (size M)
  • 60g gula
  • 50g tepung gandum - ayak
  • 1sk esen vanila (optional)
Filling
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 180.
  • Pukul telur dan juga esen vanila hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung. Kaup balikkan hingga sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 10-15min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  • Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. kemudian masukkan puree strawberry dan kacau sebati. Sapukan filling ke atas kek, kemudian kelar sedikit tanpa putus agar mudah untuk menggulung, taburkan buah strawberry yang telah dipotong2.. kemudian gulung dengan kemas. Hiaskan ikut suka. (hana hiaskan dengan buah stoberi, lebihan filling, parutan coklat putih dan gula aising utk tabur mcm snow..tp ilang suda asyik klik2 jer! :D)

26 comments:

  1. walahweh,setoberi pulak..jeles nya :D
    hihi

    ReplyDelete
  2. sdp nye swiss roll tu kak..mentang2 musim salji, ko letak snow byk2 ye..lu org mmg lomantik la..caya la..

    ReplyDelete
  3. to pia..
    musim stoberi la pulak pia! besok dah balik mesia, aku buh kelapa sawit! muekekekeke

    to ria..
    kekekekeke... weiihh blom salji lah! tp aku sajer intro dulu kat kek.. kot2 la tak jd salji taun nih.. wakakakaka.....

    ReplyDelete
  4. Potong stoberi ada hijau hijau nampak lawa kan buat hiasan.
    Lain kali aku pun tak nak buang hijau hijau tu jugak kalo buat garnish

    ReplyDelete
  5. canteknyeeeeeeeeeeee roll cake nii....
    sy dolu2 teringinnnnn nk buat cake ni. tp masa tu takde alatan lagik. sekrg dh ade, kena cuba buat ni.

    ReplyDelete
  6. wahhh...bestnyer!!!

    stroberi.nyummy!!

    ReplyDelete
  7. to wendyy..
    akceli kan..gune daun pudina... tp mana la aku ader.. asal tanam jerk kojol ntah bape kali tanam kojol.. mujur dtg idea guna kelopak stoberi tuh.. drpd dbuang yer tak? bernas juga paler otak aku kan..hahahaha.. tiru lah! no hal...

    to lailasani..
    sekarang dah boleh cubeee... cubelah! nnti bg sini sepotong yer.. hihi

    to nona manis..
    kombinasi kek ngan stoberi tuh kan mmg cocok klu dkawinkan gtu... yummy yummy ah! hehe

    to naja..
    nak jemput makan da abes... jemput tgk gamba jer ye.. hihi

    to cikmanggis..
    lagi sedap kalau darwish suapkan opah! tol tak opah? hehehe... ala sepotong jerk tak rosak diet.. hihi

    ReplyDelete
  8. hana.. dok nihon best ler boleh guna fresh cream or whipping cream sbg cream utk rollcake tu.. dok kat luar lama-lama pun takpe. Kalo kat msia ni bawa keluar kejap je dr peti ais.. dah cair :-( .. ke ada cara lain utk elakkan krim dari cepat cair ni..emm

    ReplyDelete
  9. cantik.. cantikk akak suke tengok.. putih bersih jew.. sesejuk mata memandang... pandang ajew laa... hehehe...

    ReplyDelete
  10. waduh2...ni lagi santek lawo gilerss arr..aku rasa pong memang sodap giloss...bak aku slet tapi jgn kasi penyek lagi bekas vontot ko arrr..

    ReplyDelete
  11. mak aiiiiii.... kemain rancak ngko ber rok n roll ye mekkkk... aku ni ketaq x ilang2 lg kalo dgr or nmpk rok n rool nih... kakakkakaka... sexy cik stoberi tu... jeles ai... haha

    ReplyDelete
  12. salam ina,

    lamanya akak tak singgah kat sini. busy giler lately ni. cuti sekolah means, activity dengan anak2. less time depan computer.

    selamat menyambut maal hijrah utk ina sekeluarga :D

    ps : kek tu nampak menggiurkan sungguh :D

    ReplyDelete
  13. Huwaaa...gorgeous lor kak! I'm sooooooo impressed with your presentation! Wish I could roll like U...hehehe ;)

    ReplyDelete
  14. Salam Hana,
    Cantik dan menawan roll cake Hana, ghajennya kamu dik... akak dtng nak tempah 10 roll pelbagai perisa....boleh kan....serius ni...

    ReplyDelete
  15. SELAMAT TAHUN BARU MAAL HIJRAH HANA...

    KEK TU MEMBUATKAN HATI KAK LIN TERTAWAN LER...PANDAI HANA MENGODA YER....HIHIHIHIHI

    ReplyDelete
  16. Saya harus banyak belajar dari Hana, semua Roll cake nya bener-bener menawan hati. Perfect!

    ReplyDelete
  17. salam....

    rasa bangga follow blog hebat ini...

    1580* jika sudi followlah saya juga..

    ReplyDelete
  18. wah tergoda dan menggodanya nengok kek hana ni...kek tu sure dah abis kan...emmm..kutip buah stoberilah bak blk sini...hehe

    ReplyDelete
  19. bestnya dapat dating berdua makan kek..

    ReplyDelete
  20. hadoiyaii.. cemana bleh tak perasan hana suh kelar dulu cake neh?! patut la hazab saya nak menggulung...hahaha... btw, sedap sngt stoberi roll nie hana.. tq for sharing recipe..

    ReplyDelete
  21. eiii... cantiknyeeee..... geramnye tengok!!!! :)

    Ijan

    ReplyDelete