Monday, November 26, 2012

Durian Crepe


 Assalamualaikum wrt dan salam sejahtera.... mood cuti2 mesia blom abis lagi... minggu yg sudah ke utara.. skrg ni kasi tarik nafas dulu sehari di kuantan... esok sambung lagik menghala ke tengah dan selatan la pula... sakan la kononya bercuti... padahal sambil2 'ngeko' en.somi... hahaa... ok lah! dikesempatan yg sekejap nih sebenonyer nak mengucapkan tima kasih pada izahdaut dan en.sominya atas durian crepe yg tgh meletop2 skrg nih yg ternyata sangat sedapppppppp........ baik ati sungguh la order 3 dpt 5! lenkali jgn segan2 bg 'pree' la lagik..kikikiki.... alhamdulillah dpt gak merasa DC dr tokey dc yg femes emes nih... akceli pestaim jumpa izahdaut sejak berkenalan bertahun2 dahulu di alam maya.... kan jah kan kan... tak sangka sopan santun orgnya.... ngalahkan aku yg over mak acting! hahaa... tima kasih jah sudi jumpa... gamba kenangan xde la.. sogan makcik yg dah makin kembang nih... cuma dpt tunjuk dc izah yg sedap ni jerk la... aci kan kan.... hihi...... sape nak order leh la contact izahdaut kat blog dia sinun yer atau di facebook beliau! terbaekkkk punyer! yg benar..pegawai promosi! hihihihi...

tak sangka ramai pulak yg duk search resepi durian crepe kat blog nih... akceli kalau crepe yg versi 'malaysia' skrg ni aku blom tergerak ati nak membuatnya... cuma yg ader resepi crepe versi 'jepun' yg pernah aku buat dolu2.... leh tgk SINI. akceli masa duk jepun dulu femes juga crepe nih... malah mille crepe juga.. cumanya xde la inti durian tuh... klu nk resepi durian crepe maybe aku bleh rekemenkan resepi yg kat bawah nih..  itupon setelah google tgk ramai yg bg feedback terbaik... tak kisah la jenis apa tepung pon.. janji sedap.. minta izin ye kak.zu dan eyna utk kongsikan di sini.. tenkiu...

lintas langsung dr dapur homestay.... kulit yg nipis, gebu dan gemok! pueh atii... hehehe

RESEPI DURIAN CREPE
sumber asal : eyna haneyna
sumber google: kak.zu@semanis gula

Bahan-bahan
  • 20 gm tepung gandum
  • 20 gm tepung ubi
  • 10 gm tepung jagung
  • 10 gm tepung kastard
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • 1 sudu besar gula halus
  • 40 ml susu cair
  • 150 ml air
  • kaler kuning lemon
  • perisa durian ~ pilihan
Cara-cara
  • Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
  • Lengserkan kuali dengan butter.
  • Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
  • Masak menggunakan api yang kecil
  • Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.
FILLING
  • 200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
  • Isi durian secukupnye.
atau
FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Cara-cara
  • Satukan campuran B hingga sebati.
  • Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan  menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream  tuu mencair )
  • Putar whipping hingga kental.
  • Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.
CARA MENGGULUNG.
  • Ambil sekeping crepe
  • Letak filling
  • Letak isi durian
  • Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.
dpt tayang 2 pack ajer.. 3 pack lagi dah yilekkk...

22 comments:

  1. salam hana,
    dah bookmark page ni.. baru balik dari kampung on saturday..ku usung durian satu bonnet penuh.. ada lagi 3-4 biji balance kenduri durian semalam.. boleh cuba try test crepe durian.. if only if mood nak bikin berkunjung tiba..doa-doakan lerr yerr :D

    ReplyDelete
  2. wlm.... nak copppppppp barang dua tiga ketul! eh tak cukop! spoloh ketui! hahaha... adoi laa.. sampai la ni masih terasa kesedapannya! berantu betui dc ni..

    ReplyDelete
  3. Akak sabo je ni, hati sakit tgk sana crepe sini crepe. Kalau antor kat kita seketul, takpe jugak....tunggulah akak balik Sabah baru buat. Nak periok belanga sendiri baru best. Ni kat rumah mertua, itu takde ini takde, betul2 kena sabo ni...

    ReplyDelete
  4. akakk... jgn lama dibiaorkan ati tuh sakit! nanti parahh... kekekeke.... blk nanti cepat2 buat kak ye... kita punyer jgn lupa buatkan sekali.. kekekeke

    ReplyDelete
  5. ndok...kuangennnnn bangetttt.....
    menu podo waie kih...ceret durian la jawabnyerrrr...
    ambung ketat2 anak angkat yo...

    ReplyDelete
  6. cantiknya kejadian..terliur mieza..
    jemput join MAGGI contest kat sini
    http://mothercooks.blogspot.com/2012/11/maggi-good-to-great-campaign.html

    ReplyDelete
  7. weii komen aku mana? panjang nor mokcik emmbebel tak amsuk box pulak..

    ReplyDelete
  8. Suka tengok warna crepe tu... kuning lembut!

    ReplyDelete
  9. salam hana
    bekenan tengok crepe tu macam nak try lagi lah guna resepi ni sbb before akak try jugak tapi guna resepi lain thanks akak copy resepi lah ya sbb nak minta crepe jauh sngt heee

    ReplyDelete
  10. malas3x nak buat...akak nak beli jek nih...haha....oooh ijah..ngape ko jauh nooo jah!

    ReplyDelete
  11. to nenie..
    Cara ‘kaup-balik’ kek lazimnya menggunakan senduk kayu@spatula plastik. Pegang senduk@spatula plastik dengan kemas dan pada satu arah saja kerana ia tidak boleh dipusing-pusingkan ketika melakukan proses ini. Jika hendak ‘kaup-balik’ putih telur (rujuk resepi DC ialah whipping cream) ke dalam adunan kek (rujuk resepi Dc ialah adunan kastad), masukkan 1/4 bahagian terlebih dulu. Buatkan bentuk angka ’8′ yang ‘agak leper’ sambil menyatukan putih telur (atau whipping) ke dalam adunan. Jangan gangkat senduk@spatula terlalu tinggi atau memutar adunan (bentuk bulat). Sebaik-baiknya, perhatikan cara seorang chef melakukannya kerana ia amat mudah jika dilihat sendiri (secara praktikal dan/atau di TV).... utk ayat lebih mudah difahami jangan overbeat (pukul laju2) semasa menyatukan adunan kastad dan juga whpping cream. besar kemungkinan whpping cream akan mencair semula. jika putih telur kek akan bantat. arap dpt membantu..

    ReplyDelete
  12. tak aci dapat durian crepe...ceh...hahahaha

    ReplyDelete
  13. ijahdaut...
    ko lupa baca bismillah ke td masa taip? kekekekeke

    ReplyDelete
  14. Amboi... ari tu turun kl ingat nak nak merasa gak DC izahdaut ni, tapi susah betul nak match kan time (hehehe ayat entah apa2). Jadual pack sangat huhuhuhu rugi mak...

    ReplyDelete
  15. Amboi..lama menghilang...tetiba muncl dengan durian crepe...sedap tu...

    ReplyDelete
  16. Mbakyu...njaluk la crepe durian..orak aci..entok free orak ka'e karo aku yo...kepingin kok! wes ngences!!

    ReplyDelete
  17. salam kak hana,
    jatuh cinta tgok color kuning akk tue..zila buat aritu color hijau..nnt2 nk wt color kuning jgk la.:)

    ReplyDelete
  18. Ke hadapan kak hana yg dirindui..
    ooooi kak,x aci laaa jumpa mek ampang tu xde gambo.huhh...ngelat tau akak nehh...cer tyg sket body mu yg ramping itew..kabo nya anak 4 body menten-dinyatakan oleh sumber yg kdg2 leh caya ngan x caya..hahaha..
    lg satu x pueh hati ni dpt lak crepe free..kita yg jauh ni juga melopong..
    Bakal menantu tu dah pandai jalan lom? eh ramai lak bakal menantu nih..haha.. kak ina hana.. meh cuti ke srwk...(pulok)

    ReplyDelete
  19. sedapnya tengok...thanks for sharing dear.. :)

    www.ramizahrahman.com

    ReplyDelete