asalnyer nak wat sup tulang....dh siap wat sambal kicap...tp bila nk defrost daging tuh laaa daging jerk! xde tulang pon! hahahaha...kene pk menu lain la plak...so nih la hasilnyer! lebih kurang ngan daging samudera tp nih letak bhn blend. rasa? tk tau lagik! ehehehe... mlm nnti br test! :D nih resepi k.sofi MYR
Bahan-bahan
Cara-cara - 500g daging - dihiris nipis
- 1camca teh serbuk kunyit
- garam
- 200ml minyak masak
- 7 bj bwg merah *
- 5 ulas bwg putih *
- 1/2 cwn kicap pekat
- 1/4 cawan cuka
- sedikit gula
- 3 sudu teh lada hitam -ditumbuk
- 2 labu bawang besar- potong dadu
- 3 bj cili hijau dan 3 bj cili merah
- * ditumbuk bersama
- 60g halia*
- Perap daging dengan kunyit dan garam lehih kurang 15 minit
- Goreng daging kira-kira 5 minit
- masukkan bahan yang ditumbuk bersama2 tadi dan masak hingga masak
- bila daging dah masak masukkan kicap, cuka, gula dan lada hitam. biarkan masak
- akhir sekali masukkan bawang besar, cili hijau dan cili merah. Taraa siaplah. boleh dimakan.
sedap tgok dging yg ina msk tu..kat umh akak ni anak2 tak suka mkn dging..klau ayam dr leher smpi kaki ada owner nya..
ReplyDeleteyer ker k.na! len pesen plak la kita nih kan... en.hb yg suka sgt daging.. kita tulang daging jerk.. anak2 kureng skit kecuali daging tuh slices or daging lembut syarat tk pedas!..mcm2 daaa........:D
ReplyDelete