Wednesday, September 10, 2008
Eggplant in Souyu Sauce
nih peberet aku! ehehehehe....senang jek nk wat! memula mkn kat restoran jepun nih..pk camne erk nk buatnyer....ghupernyer senang jerk! nih pon hasil skodeng umah k.hani! ehehehe.. mekacih yer kak! :D nih resepinyer:
Bahan-bahan:
3 biji terung- yg kecil
2 sudu butter/marjerin
5 sudu kicap jepun (souyu)
1-2 sudu madu
1 sudu butter/marjerin
Cara-cara
> belah dua terung.bhgn luar tuh hiris menyerong jgn smpai putus...mcm wat pagar gitu! tk reti la nk explain! :D
> ramas2kan ngan garam
> panaskan kuali...letak butter...dh cair masukkan terung td. letak yg putih tuh bhgn bwh.
> tutupkan kuali dalam 5-7 minit or hingga terung masak.angkat.
> masukkan kicap souyu dlm kuali n madu. kacau..dah tu mskkan butter. didihkan smpai agak pekat skit.
> curahkan kat terung td. n hiaskan ikut suka! siap!
Labels:
lauk,
masakan jepun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
senang la.. nak buat.. nak buat.. ni ada terung sebiji dlm peti.. bboleh la cuba utk dinner mlm nih..
ReplyDeletedah buat.. dah buat.. 2 hari berturut2.. hubby suka...tq hana.. mlm ni nak buat california roll plak..
ReplyDeletetima kasih aludra sudi mencube resepi nih! sedap kan! hana n hubby pong suka bab terung2 nih! hehehe
ReplyDelete