
nih peberet aku! ehehehehe....senang jek nk wat! memula mkn kat restoran jepun nih..pk camne erk nk buatnyer....ghupernyer senang jerk! nih pon hasil skodeng umah k.hani! ehehehe.. mekacih yer kak! :D nih resepinyer:
Bahan-bahan:
3 biji terung- yg kecil
2 sudu butter/marjerin
5 sudu kicap jepun (souyu)
1-2 sudu madu
1 sudu butter/marjerin
Cara-cara
> belah dua terung.bhgn luar tuh hiris menyerong jgn smpai putus...mcm wat pagar gitu! tk reti la nk explain! :D
> ramas2kan ngan garam
> panaskan kuali...letak butter...dh cair masukkan terung td. letak yg putih tuh bhgn bwh.
> tutupkan kuali dalam 5-7 minit or hingga terung masak.angkat.
> masukkan kicap souyu dlm kuali n madu. kacau..dah tu mskkan butter. didihkan smpai agak pekat skit.
> curahkan kat terung td. n hiaskan ikut suka! siap!
senang la.. nak buat.. nak buat.. ni ada terung sebiji dlm peti.. bboleh la cuba utk dinner mlm nih..
ReplyDeletedah buat.. dah buat.. 2 hari berturut2.. hubby suka...tq hana.. mlm ni nak buat california roll plak..
ReplyDeletetima kasih aludra sudi mencube resepi nih! sedap kan! hana n hubby pong suka bab terung2 nih! hehehe
ReplyDelete