Monday, January 5, 2009

Chocolate Fondant

hah! amik ko! berderet aku kuarkan n3! arap korang pueh hati! muahahahaaa..... nih mcm kek coklat molten gak! samo jo........ cume aku gune resepi lain... best ko makan ni! tak hingat badan dah semakin kombang, pipi dah naik cam belon! kui kui kui....... nak resepi asal tgk sini yer... yg nih aku dh terjemahkan utk lagik mudah...

Bahan-bahan
14og dark choc@coklat masakan
90g butter
130g gula
70g tpg gandum
4 biji telur
esen

Cara-cara
> Panaskan oven.
> Grease acuan muffin/ apa2 bekas kecil la (yg mudah utk mengeluarkannyer nnti) ngan butter. pastu taburkan tepung. hentak2kan. lebihan tepung kluarkan. - cara ni utk mengelakkan melekat.
> Double boiler kan dark choc sampai cair. pastu masukkan butter dan kacau rata. tutup api.
> Bekas lain pukul telur dan juga gula.
> masukkan choc cair tadi dan gune tepung. gaul sebati.
> masukkan dalam acuan. Bakar 180 selama 10-12minit.jgn lama sgt nnti jd cam cupcake. sbb fondant nih lembut di luar, cair di dalam.
> berhati2 masa nk kluarkan dr acuan/bekas... takut terburai coklat tuh! hihihi
> sedap makan ngan aiskrim vanila @whipped cream. yummy!!!
> mkn panas2 supaya coklat cair tuh dpt dnikmati dengan lazatnyer! muahahaaaa...

No comments:

Post a Comment