Friday, June 19, 2009

Sambal Ikan Bilis Cili Padi

tgh bz masok sebenonyer utk yasinan dan doa slamat mlm nih! sempat jugak nk mengn3! hihihi sape sudi datang meh ler! hana masak best nih! muahahaha.. tapi bukan ler sambal bilis nih! nih menu smlm request en.hb yg nk sgt mkn sambal bilis pedas glos nih! hahahaha aritu ms blk mesia, adik aku watkan bekal sambal nih satu mangkuk besor! tp la nih udah abih, hb mintak la bini dier buatkan! sib baik bini dier baik ati erk?? ekekeke.. k la layan resepi.. ejas la yer klu tk mo pedas sgt! sambal nih punyer jangka hayat lama jika masuk esbok.. bleh juga wat nasi goreng! cume pecahkan telur jika suka...

Bahan-bahan
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis kopek
  • 1/2 mangkuk kecil cili padi
  • 3 biji bwg merah kecil
  • 2 ulas bwg putih
  • sekeping asam keping
  • garam
  • gula
  • minyak utk menumis
Cara-cara
  • Goreng ikan bilis (tinggalkan sedikit utk dtumbuk bersama bwg supaya rasa sambal tuh lebih umpph! ) dan ketepikan.
  • Tumbuk cili, bwg merah n putih serta sedikit ikan bilis tadi.
  • Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk tadi hingga agak2 garing.
  • Masukkan skali asam keping, garam dan juga gula.
  • Bila dh agak kering, masukkan ikan bilis goreng dan kacau rata.
  • Bleh terus dhidang atau dsimpan dlm bekas.

12 comments:

  1. mesti pds giler ni na!!!

    psst...doa selamat masuk umah baru ke..??

    ReplyDelete
  2. peh!!! smbl bilis...lama xwat nih.. skg dok blasah smbl TEMPOYAK je..hiiiii jgn mara r... ko nye LEMPOK x reti nk wat la..ko request la kat mak'e..sure dia wat ntk ank ksygn dia..hehehe

    ReplyDelete
  3. tuan rumah dah kembali.. :) terus dgn gambar2 masakan yg x tahan nak tgk! nnt makanan best2 doa selamat lagi x tahan.. larat tul akak tgh2 preggy ni

    ReplyDelete
  4. Hana...leh buat untuk anak akak...nak balik IPT...tp tak pedas sgt ke...

    ReplyDelete
  5. Salam Ina...
    sedapnya sambal ikan bilis ni!!pebret!! akak nak datang Yasinan ni..boleh tak??

    ReplyDelete
  6. aaddeehhhh...ngences!!! ngences!!!!

    ReplyDelete
  7. kecur air liur aku nengok. hiskkk!!

    ReplyDelete
  8. salam kenal...sedap nampak sambal bilis tu...boleh cuba gak ni..

    ReplyDelete
  9. bagus ni utk simpanan waktu terkejut tergempar.. perut bergendang waktu mlm...
    but nmpak sedap ni..

    ReplyDelete
  10. to k.ain..
    haah kak! mmg pedas.. sbb tuh ade pesanan penaja! hihihi tp leh ejas ngan gula or kurangkan cili tuh. haah! doa slamat msk umh baru! heee

    to fmina08..
    menyampahss haku! tempoyak aku ade lagik la! lempok jerk yilek! ko mmg tk kesian ngan kakak ko nih! huh!

    to hana..
    msk biasa2 jerk la hana.. xde best mana pong! sajer jerk bikin gempak tuh! muahaha

    to k.watierman..
    klu anak akak tk thn pedas kurangkan skit cili padi tuh.. ataupon lebihkan gula skit yer!

    to Nurkasih..
    wlam k.as! tunggu sampai terlentok2 dbuatnyer tk smpai2 ponG! hihihi

    to ayu..
    lap yu lap! kang basah keyboard tuh! hihihi

    to jiya..
    nih lagik sorang! p pakai bip! :P

    to ima..
    hai ima! salam kenal juga yer! slamat mencube sambal nih! :)

    to zai@umiaiman..
    btol tuh zai! gini ler hana time mls melanda! heeee..

    ReplyDelete
  11. salam perkenalan hana,
    sy baca entry CMG pasal catering femes pakai gambar curi tu...ishhhh..geram betul! (sy pulak lebih2 kan? =P)

    apa kata awk confront diorg kt fb...tak pun letak je komen kat diorg ckp eh macam ku kenal gambar sambal sedap ni ek...kasi tengok sket apa dia balas...hehe...

    ReplyDelete
  12. Kak Hana Ikan Bilis ni goreng garing ke?

    ReplyDelete