Bahan-bahan
Cara-cara - 4 biji kentang
- 1 cawan ikan bilis belah
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 3 sudu makan cili boh (boleh dikurang/tambah)
- 2 sudu makan sos tiram
- 1-2 sudu makan madu (option)- hana ltk gula
- hana tmbh bwg besar hiris dan air asam jawa skit.
- Minyak utk menggoreng & menumis
- Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga perang dan ketepikan
- Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
- Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili boh,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
- Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang.
hmm..asalkan namanya sambal, mmg gerenti sedap punyer la...nk semangkuk..hehe
ReplyDeleteselalunya yg simple tu lah yg menyelerakan!!! nak mkn pun syok!! kalau msk yg remeh2..ambil masa nak disediakan, bila tiba time mkn..dh hilang selera sbb penatttt!!!!
ReplyDeletesedapnyer... simple tp sedap...!!! :)
ReplyDeletehana.. laling mu byk jamu kentang jek..tak patut tak patut ;p... kahahkahahah
ReplyDeleteto asiahyacob..
ReplyDeletetk sampai semangkuk pon buat! camne erk nk bagi? heeeee..
to k.ain..
haaaa btol btol btolll!! hehehe
to cikin..
tul tuh cikin! ratah jerk pon sodap!
to princessharyati..
tuuuuu telur penyu!! kakakakaka smlm aktiviti mengn3 terpakse slow motion! arini aku try masukkan! ngeeeeee....
Kalau stok2 ikan bilis dah nak habes boleh buat cam Kak Hana neh... cover dengan kentang byk2.heheh
ReplyDeleteto blogresipi..
ReplyDeletehaaa btol tuh ijan! akak wat nih sbb sayangkan ikan bilis la! hikhikhik