Wednesday, July 1, 2009

Carrot Cake

terguda nengok kek carrot k.as NZ, tuh psl aku rajin nk meng'karet' jugak! hahahaha... wat setengah adunan jerk! frosting tuh pong sbb aritunyer ade lebey! bleh la wat make up skit ateh tuh! make up bodo2 jerk la! tk kosa aku! hahaha sememangnya carrot cake vs ngan frosting cheese. br ngam! kali nih try resepi k.lily. agak oilly tp cedap! sbb aku tmbh madu ikut resepi zaliana. next time kene kurangkan skit minyak. ppon tQ k.lily dan za! sebelum nih penah wat gak carrot cake. leh tgk sini. resepi CMG.

Bahan-bahan
  • 3 cawan lobak merah -di parut
  • 4 biji telur
  • 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai
  • 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan golden raisin
  • 1 cawan walnut- roast & crush
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 sudu teh soda bikarbonat- hana kurangkan
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis - x letak
  • Topping/Glazing
  • 1 1/4 cawan gula icing
  • 3 oz creamcheese ( maaf ya, nnti i convert into gm)
  • 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
  • 1 sudu teh vanilla extract
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
  2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
  3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
  4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
  6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
  7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
  8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
  9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.
UTK TOPPING hana gune resepi zaliana.
50 gm mentega
215 gm krim keju
130 gm gula aising - hana kurangkan
1 camca teh esen vanilla - hana ganti jus lemon
> pukul semua sebati dan sapukan atas kek.

ataupon yg nih! resepi k.nor! sama jerk lbh kurang..
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional
> Pukul semua bhn hingga lembut dan gebu! sapukan ke atas carrot cupcake. kalau tak habih, bleh wat krim apa2 jenis swiss roll cake.

9 comments:

  1. やって見るわ~^-^”

    ReplyDelete
  2. akak pun suka buat carrot cake. rupa kek selalunya out la tapi sedaaappp!! hehe

    ReplyDelete
  3. hana

    sedap tu kek carrot tu...dah lama aim nak buat kek carrot ni tapi tak terbuat2 hehhehe

    ReplyDelete
  4. sedap kek neh.. pandai akak tgkap gambar. cantik2

    ReplyDelete
  5. salam ina..
    kan dah kata ina buat lagi sedap...
    mmg kena kurangkan minyak tu.. mudah je kan membuatnya..

    ReplyDelete
  6. Bestnye carrot cake tambah bile ada frosting2 tu kat atas... makan dengan vanilla cream pun aci kan Kak..:)

    ReplyDelete
  7. bestnya... bestnya.... kalau takde frosting pun kakchik boleh makan banyak ni. carrot cake ni antara kek yang kakchik paling suka makan. tapi satu je... tak pandai buat kek.

    ReplyDelete
  8. Cik Hana,
    Saya ada menyimpan berbagai resepi kek carrot ni. Tapi sampai hari ini belum berani lagi membuat nyer. Tapi gambar kek carrot Cik Hana ni sungguh mengoda...

    ReplyDelete
  9. to niealex..
    がんばってね... :)

    to k.ain..
    takpe ruper kek yg out jgn ruper diri yg out! kang cik abe pong out jugak! ekekekeke

    to fida@amida..
    try la fida... mmg enak banget lorr! hihihi

    to shahila..
    gamba cantik tuh yg makin sedap er shahila? hihihi tQ! :)

    to nurkasih..
    wlam k.as..haah la kak! mudah jerk! mmg cedap! mekasih rekemen kek tuh! :)

    to blogresipi..
    dh lama akak tk mkn aiskrim ijan! nk bli tuh slalu nk kene belek2! tuh yg maleh tuh!

    to kakchik..
    akak try la dulu! senang jerk kak! blum cube blum tau! :)

    to mima's oven..
    pe lagik mima! g ler godeh apa yg patut! berkulat kang resepi2 tuh! hihihi

    ReplyDelete