Monday, July 27, 2009

Kuih Kaswi

arini insyaAllah aku laki bini pose! so mintak mangap la sbb n3 pong lembab cam siput! 2 ari sblm nih asyik kuor jenjalan ajer! nk n3 males bebeno! ngeh ngeh ngeh.... sowii yerk sape2 yg asyik dtg bwk pinggan kosong jer! ngeeee.... haaaa meh layan kuih utk kami bbuka nnti! dh lama teringin nk makan kaswi! arini rajin skit nk mengukus.. ontah la apa rasa nih! tp tgk komen2 tuh semua ckp sedap! owang buh kicap, aku pong gatei gak buh kicap! heeeee... ishhh tk sabo nk bbuka! hahahaha.... resepi cikmatgebu kita yg rajen masak2 tuh! tk padan btol ngan ke'jantan'an dier tu yer! kalah ke'betina'an kita2 nih! ishhhh betina ke kita? jantan ke dier?? uishhhh selisih malaikat 44!! ekekekee... ampun matt!! heeeee...

Bahan-bahan
  • BAHAN A :-)
  • 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
  • 240 g gula pasir
  • 450 ml air
  • 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
  • BAHAN B :-)
  • 190 g tepung gandum*
  • 120 g tepung ubi*
  • 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
  • 900 ml air
  • 2 camca besar air abu (alkaline water)- x ltk
  • 3/4 camca besar air kapur
  • 1 camca besar pewarna coklat- hana ltk kicap pekat!
  • BAHAN C :-)
  • 1 cawan kelapa parut putih- hana gune klapa kering jer!
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
  2. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
  3. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
  4. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
  5. KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum
NOTE: nih nk bg komen pas bukak pose tadik! mmg cedap la weiihhh buh kicap!! lemak2 gtu! takde rasa kicap pong!! n rasa dier menten kenyal2! cume adunan nih aku rasa kene kurangkan gula putih tuh! sbb aku rasa cam manis jerk! tp ikut tekak korang la yerk! n klu xde pewarna cekelat cam aku, better lebihkan gula melaka@gula merah tuh utk kaler yg lebih brown! tp gula putih kurangkan la! kang manis meleteng! ekekekeke.. wokehh! sekian komen juri tk bertauliah! slamat mencube bg sesapa yg nk cube k!!

7 comments:

  1. Hana..mak aiii...tergodanya iman...

    ReplyDelete
  2. ayoyoooo....sedapnya hana. post sikit ke jb boleh..???akak suka kaswi tau.

    ingat nak pose gak...tup2..bendera jepang pulak...hehe

    ReplyDelete
  3. jika hana yang "bikin" semuanya nampak seap...yum yum..nak sebijik!

    ReplyDelete
  4. eh salah taip..semua nampak sedap!

    ReplyDelete
  5. Uiks... kaswi letak kicap ek kak? tak pernah lagi kite rase... kaler nampak cam okey jer... sedapnye!

    ReplyDelete
  6. salam ina..
    walah! wes suie dak mangaan kuih iki lo.. mengo arek ngawe lah ina.. tapi mangan nang kene desek lah yo.. walah enak yo kuih mu iki...nyumm!nyummm!

    ReplyDelete
  7. to datinel..
    ku menggoda, dikau tergoda! hihihi..

    k.ain..
    ayoyooo amma appaa...ekekeke.. owwhh bendera sudah baik kaaa? xpa xpa.. bendera turun sambung niat tuh yer! hehe

    to cikmanggis..
    hihihi kak CM nih sokmo typo.. nk ke mana tuh kak cepat2! jamah la dulu seketui kaswi tuh! hihi

    to blogresipi..
    haah ijan! akak pon pestaim.. kaler tuh realitinyer tk cenggitu pong jan..(akak punyer la!) cam cekelat cair gtu..maybe akaknyer gula melaka tuh kurang brown kot..ppon rasanya tetap sedappp!! try la..

    to nurkasih..
    wlam k.as..yok yok mangan kene desek! enak lo kak! kenyal2 ngono! wallaaa aku sukak! hehehe

    ReplyDelete