Tuesday, July 28, 2009

Mee Kari

haaaa mee kari pulak! hidangan anniversary! ekekekeke... meh meh sila silaa! bawak mangkuk masing2! sini x cukup mangkuk! kihkihkih nih request my laling kelmarin... tp dh ckp, nk kene order ayam dulu br leh wat sbb stok ayam udh pinishh! so arini ler projeknyer coz mlm td ayam smpi! resepi nih dh penah wat sblm nih! spesel skit sbb letak kerisik! idea dr pn.deana bini wahid! hehehe.... cop jempolll ko! ekeke.. resepi bleh tgk di sini atau d sini yer! nih hana kopipes lg skali n hana watkan sambal skali! kitaorg suka mee kari yg ade sambal! heeee... opsss cili jeruk lupa nk interprem! sowi banget! jom mamammm!!

Bahan-bahan
  • mee kuning - celur sekejap
  • 300g potongan ayam/daging/tetel
  • 200g udang segar
  • *1-1/2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
  • * 1 inci halia
  • * 1 inci lengkuas
  • rempah tumis 4 sekawan
  • 2 sudu besar pes kari daging
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 tangkai daun kari
  • 1-2 sudu besar kerisik
  • 1-2 ketul kiub ayam
  • 1-2 keping asam gelugur
  • santan pekat
  • air
  • fish ball/fish cake
  • tauhu pok
  • kerang rebus - jika ada
  • garam, perisa/gula (jika suka)
  • >>Bahan-bahan sampingan<<
  • sawi - celur ngan pokok2 skali then potong 3cm
  • taugeh - buang ekor
  • telur rebus - belah dua
  • tauhu goreng - hiris nipis
  • bawang goreng, daun bawang, hirisan cili ijau dan merah.
  • limau kasturi / limau nipis
  • cili@lada jeruk
  • sambal tumis
Cara-cara
  1. Blend bahan yang bertanda *.
  2. Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam/daging/tetel dan juga air. rebus hingga empuk.
  4. Masukkan pes kari daging, serai, daun kari, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.
  5. Masukkan pula udang, kerang, fish ball, tauhu pok,kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka.
  6. Didihkan lagi sekali. tutup api.
  7. Hidangkan mee bersama2 kuah dan bahan2 topping dan juga sambal utk yg suka lebih pedas.
Bahan Sambal Tumis - Sumber dr CMG
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar*
1/2 inci belacan*
1 camca besar udang kering, rendam 1o minit dan toskan*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tuang jus asam jawa, tambah garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sambal tumis pekat dan terbit minyak. Rasa dan jika ok. boleh matikan api.
*Ros, nmpk tk telur tuhhh!! tin tin tin tinnnnnnn.... kete nk redah banjir kari tuh! ekekekeke yeaaaaa.. jdik pong! ngeee... tQ ros! ;)

11 comments:

  1. Walaweiii..
    Salam kak...simpankan untuk saya waktu magrib nnti ye..nnti saya datang amik..

    ececece...muka tak malu ni minta akak mee kari =)

    ReplyDelete
  2. salam kak ... telur pon akak leh wat jdik kete ea ... wahhh nk menuntut leh?? ekekekek

    ReplyDelete
  3. ghajennya mak yung sowang ni isk2x tgk teluq tu teringat 100yen nak p carik jugak la.hihihihi semua aku nak

    ReplyDelete
  4. hu...hu..hu aku tgk jer lah...ko letak ayam....nyampah tul...hamzahhhhhh nape kena letak ayammmm..letak le EBI ker...MOO..MOO ker (jepun pnggil daging ape erk?)Ni mesti Hanaaaa saje jer nak sabotaj....

    ReplyDelete
  5. hanaaaaaa....mintak sepiuk boleh..???
    ni fav akak laki bini ni.

    ReplyDelete
  6. to aie bahri..
    wlam aie... nih akak simpankan dh nih! jgn lupa pas makan kang basuh balik mangkuk tu taw! pehtu isi balik apa yg patut! muakakaka... slamat bbuka pose aie! rajin bpose yer! bagus baguss... byk pahle! hihihi

    to sygdsyg..
    wlam syg...ala tuntut ilmu gune acu jerk! bukan kene pasang tayar kete n aksesori pong! wakekekeke..

    to chikmi..
    haaaa apo laie kak! p kojar kat 100yen tuhhh! bli byk2 mentuk kasik cun abihhh! ehehehe

    to k.watierman..
    wakakakaka... mintak ampun la kak yerkk! kami nih mmg antu ayam! klu akak nk mo mo or ebi ke kani ke len taun kitaorg idangkan plak yerr! xde sabotaj nyer! kitaorg kan baik2 belaka! muahahaha

    to k.ain..
    haaaaa nih yg best nih ade geng nk makan! bleh bleh kak! jgnkan sepiyuk! sekawah pong bleh! ekekeke

    ReplyDelete
  7. hana..nape telur tu nampak cam punggung doremon kihkih..sedapnya mee curry hana ni..apa-apa je yg hana bikin..semua nampak sedap!!

    ReplyDelete
  8. meh la hantar semangkuk, sian aku mkn bubur jer... uwaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  9. Nice knowing you Hana, I've just nominated you with a "Kreativ Award" please check it out at my blog...thank you! :)

    ReplyDelete
  10. Waa... siap ade kete Volkswagen lagik. mahal tue tak sayang ke buh dlm air gitew.hehehhee...pst, menarik je mee kak hana neh...kite bawak besen aci tak?

    ReplyDelete
  11. to cikmanggis..
    kihkihkih punggung doraemon kak yer? yer la tuh kot! same cam montot volkswagen! hihihi

    to anawahid..
    udah abessssssss!! p wat sendrik sana! wahid dh mintak tuh! hehe

    to k.mima..
    tQ kak award kretip tuh! dh amik n dh tampal! mekacihhh! mmuahh!! cayang akak! nice knowing u too!!

    to blogresipi..
    muahahaha... ala owang jaman skrg tk dulik sgt volkswagen cenggitu! wat frame jerk! akak plak wat makan! uishh hebat yerk bleh makan! hihihi

    ReplyDelete