Tuesday, July 21, 2009

Takoyaki@Ebiyaki@Kaniyaki

dah lama tak wat takoyaki! tp kali nih buh segala mende yg ada... tako,ebi,kani! ehehehe... sbb masing2 punyer citarasa yg berbeza.. danish mmg tk suka tako! dier lebih suka ebi ngan kani jerk! kdg kosong jerk takyah isi! wat nih pong sbb dier yg request! n dier jugak yg tulun! bagus anak omak nih! hehehe
dah ramai kengkawan kat mesia yg mencube takoyaki nih! alhamdllah semua respond manyak bagus! maklum la masing2 tekak antarabangsa! ehehehe... tgk k.nor pong dh expert! caiyok caiyokk! kali nih hana adjust sedikit resepi sblm nih yer! hana ikut belakang peket bungkusan tepung tuh.... tp cara2 tetap sama! cume sape suka ltk dashi, terpulang la yer! kami tk gemor sgt rasanya...
Bahan-bahan
  • *225g tepung takoyaki - bleh ddapati d jusco section japanese food
  • *100g @ 2 biji telur size M
  • *700ml air - hana kurangkan 580ml jer!
  • minyak utk melengser acuan.
Bahan Isi
  • tako@sotong - bleh juga crab stick@ udang- potong kecil2
  • kubis - cincang halus
  • keropok tempura
  • sape suka ltk negi@daun bwg terpulang la yer! - hana x ltk
Bahan Topping
  • mayonis
  • sos okonomiyaki - klu tk jumpa leh gune kicap manis+sos tiram
  • fish flakes @ ikan parut
  • nori halus
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan2 *. kacau supaya tdk berketul2.
  • panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit. kalau xde bleh gune acuan kuih cara.
  • tuang adunan tepung ke dalam acuan.
  • masukkan bahan2 isi ke dalam tepung.
  • tuang lagi adunan tepung menutupi semua kuih takoyaki tuh.
  • balik2kan menggunakan chopstick/lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
  • dah masak angkat.
  • tuang sos okonomiyaki dan juga mayonis. taburkan nori dan juga fish flakes.
  • siap utk dmakan! sedap makan panas2!
note: kalau tak jumpa gak tepung takoyaki atau bhn2 yg lain, leh cube resepi nih... homemade takoyaki by azwalissa myresipi. atau bleh refer kat blog zaliana.

15 comments:

  1. alahai takoyaki...teringat kat arwah mak...pernah buat ni masa mak ada kat rumah kita. dia kate sedap dan tanye ape mende name makanan tu.kite cakap, "cekodok org jepun..." sebab kalau ckp takoyaki mesti dia tak tahu...

    lame tak buat tako ni...sos ade lagi tu...

    ReplyDelete
  2. wah! sedapnye hana, dah lama akak x buat....boleh ar dah natsu yasumi nie...buatkan utk anak2 minum petang!

    ReplyDelete
  3. wa..sedap nye...xsabar nk try buat...tunggguuuu

    ReplyDelete
  4. to fizanordin..
    haah! aku pong terhingat yg ko duk cter arituh! sib baik sempat merasa cekodok jepun.. hehe.. wat la fiza! kang ko peram jerk tau tau kang expired! rugi aku poskan! hihihi

    to kak.faie..
    sbb anak2 ader kat umh ni la leh wat kan kak kan! syok skit ader tukang makan!

    to naurah napiha..
    wokeyyy... ku tungguuuu!! hehehe

    ReplyDelete
  5. Alahai..cantik acuan tu Hana..

    ReplyDelete
  6. hehehehe...akak baru ler ni tau tokoyaki aper. org lain dh xpert buat benda ni. ketinggalan kpl terbang betullah.

    ReplyDelete
  7. aduhhh hana...kt mesia ni mana nak cari acuan nya..teringinnya nak makan...pd yg ada acuan ni leh kasi pinjam x?

    ReplyDelete
  8. Uish rasa dier cam bebola bebola yg jual kat pasar malam ke neh kak? soalan orang jakun.heheh

    ReplyDelete
  9. to k.rabiatun..
    mmg comey kak acuan tuh! tp hampeh jugak sbb takleh gune kat mesia. huh!

    to k.ain..
    hihihi.. syian akak! meh la kak ghase seketui dulu! pehtu klu sedap akak wat sendrik er! hihihi

    to cikmin..
    pinjam xpe..nnti pulang balik er! hihihi gune acuan cara tuh pong bleh la kak!

    to blogresepi..
    bebola apa yg kat pasar mlm tuh?? kaya ball ker? ker bebola api?? kihkihkih... rasa cam cekodok la ijan! nih cekodok jepong! hihihi

    ReplyDelete
  10. hye,
    sye sofia.ermmm....nak tye sikit kt hana...mane nak beli ye acuan takoyaki nie...
    acuan y bulat bulat tu..

    ReplyDelete
  11. hai sofia...
    sofia duk mana erk? klu kat mesia tk pasti ader jual kat mana.. tp kebanyakkan acuan tuh ade kat jepon... kat bangkok pong ade gak.. ade dua jenis.. satu gune letrik dan satu lg bakar atas dapur cam acuan cara. hana nyer gune eletrik. tp takleh gune gak kat mesia sbb volt rendah.

    ReplyDelete
  12. okh....sye duk kt malaysia..
    rse cam nak buat...tp acuan xad..
    huhuu

    sofia.

    ReplyDelete
  13. Dah lama tingin makan takoyaki. slalu tgk org jual kat jusco mid valley tp xberani bli takut x halal huhuhu...... dapat resepi ni bleh la try...!!!

    ReplyDelete
  14. tumpang tnye kalau tepung tako yg kat jusco tuh halal tak agaknyer? risau lak.. fish flakes die pon ader.. bace ingredient halal la brg2 nyer.. takut lak ader wine ker haper..

    ReplyDelete
  15. to geez n jannah..
    salam jannah n geez.. hana tk pastilah yg kat jusco mesia tuh halal or tak! kene tnyalah! tp klu tgk ingredients dier semua boleh mkn, insyaAllah halal.. biasanya takoyaki xde ltk wine.. kecuali ada shortening kat tpg tuh.. kene pastikan shortening tuh drpd tumbuh2an bukan haiwan. lg satu sos yg dgune.. kebiasaannya klu djepon diorg gune sos takoyaki yg mmg ade kandungan b***. kecuali gune sos okonomiyaki. tuh pong setakat nih cume satu jenis yg boleh mkn.yg jual readymade kat gerai2 sini pong byk tkleh makan.. cume satu dua tempat jerk yg boleh.. kene yakin la klu nk mkn yer.. klu was was better jgn bli dan jgn mkn! :)

    ReplyDelete