Bahan-bahan
Cara-cara - 4-5 biji ubi kentang
- 1 sudu mentega
- 1/2 biji bawang besar
- 150g daging cincang
- sedikit garam dan serbuk lada sulah
- 2 biji telur dipukul
- bread crumbs secukupnya
- sedikit tepung
- minyak untuk mengoreng
- Rebus ubi kentang sehingga masak
- Kemudian kupas kulit kentang dan lenyek dengan garfu
- Potong dadu bawang besar.
- Panaskan mentega. Tumis bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan daging. Kacau supaya tidak berketul. Bila dah masak tambahkan garam dan serbuk lada sulah.
- Kemudian masukkan daging ke dalam ubi kentang tadi. Gaul sehingga sebati
- Bahagikan kepada 8 bahagian. Ambik satu bahagian dan buat bentuk bulat atau ikut kesukaan anda. Ulang sampai habis.
- Salutkan setiap bahagian tadi dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan diikuti dengan bread crumbs
- Goreng dalam minyak penuh.
ingatkankan pegerdil td, cam lebih kurang jer bentuknyaa... ooo... rasa cam naget eh!!!.. ni pon masuk seklai lam pinggan nasik yer!!.. hehehe
ReplyDeletenina suke gile croquette nie..1st tgk dlm cite honey & clover,tgk dorg makan cam best je..pastu try la wat sendiri..mmg best..
ReplyDeleteyelah..akak pun ingat begedil tadi. mcm ala2 begedil tp dh di omputihkan la ni.hehe
ReplyDeletebetul tu ni bergedil versi omputih...budak2 sukalah ni...
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletepd aku lain kot ngan begedil.. bentuk tuh tak kisah la ko nk bentuk sebesor gajah pong bleh kot! wakakaka
to berry..
best kan berry! klu mak budak suka bbudak lagiiii la suka! kan kan..
to k.ain..
klu begedil kita letak rempah2 jintan tuh n segala aksesori lain! yg nih just pepper ngan garam jerk! tp sedapp!
to k.suzi..
lebih kurang la kak! leh try utk anak2! kompom diorg suka!
sis.... nmpk sedapla potato croquette ni.....kene try niii......
ReplyDeletekak hana..tepung tu nk guna tepung gandum ke?bread crumbs tu apa kak?minta maaf xpandai..
ReplyDelete