Tuesday, October 13, 2009

Sate Ayam

sape nak sape nak??!! korek lobang idong! ekekeke..... semua aku buat ker??! oooowhh tidak! nih kije my laling... aku cube watkan perencah utk perap tuh jerk! sambal kacang pong gune yg 'segera'! hahahaha..... habih berasap umah aku weiihh! klu owang lalu gaknyer cepat2 dier tpon bomba! hihihi... nih request anakanda Danial yg kepingin nk sate lagik pas makan masa g matsuri kat eki.. cume dpt mkn sebatang jerk sbb dh abes! kesian la pulak haku nengok! merangkap en.hubby yg baru abes pose enam! alhamdulillah.... aritu nk pose awal2 dier sibok uruskan aku.. nih dh abes syukurlah dpt gak wat! resepi nih masih gune resepi kak.fida.. sebelom nih dh penah buat.. tgk sini yer! wat sket jerk dr resepi nih...

Bahan-bahan
  • 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
  • 150 g gula pasir
  • 100 g gula merah
  • 100 g madu,
  • 2 sk garam
  • Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
  • 3 sb ketumbar biji - sangar
  • 2 sk jintan halus - sangar
  • 1 sb lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • hana tambah bwg merah
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging@ayam bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.*hana perap semalaman.
  2. Cucuk2kan ngan lidi sate dan bakarlah cam biasa.
  3. Hidangkan dgn kuah kacang,timun,ketupat dan bawang.
Kuah kacang nih lak sebenonyer kuah kacang 'segera'! apa yg segera cume aku ngan laling yg tau! hahaha.... aku tk berani nk 'totol' kuah kcg nih! 'melas' wong jowo ckp! kan k.as kan? hehehe tp hubby kata sedapp! resepi utk rujukan nih dr resepi4u.com. cume laling campurkan lebihan bhn perap sate tuh lam kuah nih.

Resepi Kuah Kacang

Bahan-bahan
  • 300g kacang tanah – goreng tanpa minyak hingga garing
  • 2.5 cm halia
  • Seulas lengkuas
  • 3 sudu makan cili kisar
  • 2 serai
  • 1 cawan gula
  • 1 bawang besar
  • ½ cawan air asam jawa
  • Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
  1. Kisar kacang tanah kasar, ketepikan.
  2. Kisar serai, halia dan lengkuas hingga halus.
  3. Hiris bawang besar, goreng hingga layu.
  4. Masukkan cili kisar dan kesemua bahan yang telah dikisar kecuali kacang.
  5. Masukkan air asam jawa, kacang, gula dan garam. Renehkan sehingga kuah pekat.

12 comments:

  1. Hamzah..nak order 100 cucuk sate daging...sila hantar ke Penang..hari Ahad ni yer....selamat Hana masih dalam pantang...kalau tak...sejak bila lak Hamzah jadi Wak jual Sate...uish raya sakan yer!!!

    ReplyDelete
  2. satay jepung..musti sedap sgt sgt nih...kak hana yg dlm pantang tu buleh ka makan satay?ke telan air liuq saja?:P

    ReplyDelete
  3. rajin nye cucuk2 daging kat lidi 2..isk..isk..

    ReplyDelete
  4. kak hana nak order sate..,, pos kat johor kay... hik3 tringin lak nk mkn sate.. huhuhuu...

    ReplyDelete
  5. akak pun nak gak sateeeee!!!! ngan kuah2 sekali ekh!!

    ReplyDelete
  6. ina camne akak baru niat ina nak buat huwaaaaaa jeles ni

    ReplyDelete
  7. org adelaide pun ank juga sate...sedapnya.

    ReplyDelete
  8. salam hana

    org dubai pon nak gak sate boleh?
    comel sgt darwish :)

    ReplyDelete
  9. Tue tue sapo yg dok cicah satey tuh? hehehe... acah je. Rajinnye Abg Hamzah menyatey... kecur liur i tengok. Kami cini satey tunjuk2 je kat kedai. hehehe

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum Hana...
    boleh saya share resepi satay Hana dalam blog saya??? utk rujukan teman2 blog yang lain...
    terima kasih... :)))

    ReplyDelete