Wednesday, December 23, 2009

Ayam Ungkep

dah lama tk masak menu jowo nih! enak ki! mangan karo pulut atau nasik impit pon kennek! hehehe...... kang aku speaking lebey2 ada owang tuh payer payer aku kang! wahahaha... yok mangan yok! jikuk dewek yoo.. aku arep lungo dolan.. kehkehkeh... opsss terspeaking menneh! ngeeeee..

Bahan-bahan
  • 500g ayam - dipotong kecil
  • *3-4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 sudu makan ketumbar
  • *1 sudu makan jintan putih
  • *1-2cm kunyit hidup
  • *1cm halia
  • *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
  • 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
  • sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
  • garam
  • air
Cara-cara
  • tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
  • panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
  • masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
  • masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
  • bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.

19 comments:

  1. Macam pernah dengar nama resipi nih...Tapi tak pastilah pernah makan ke idak....

    Ada masa nanti boleh gak cuba ni...

    ReplyDelete
  2. yala.. cam penah dgr.. tp dimana ya?? hihihihi! aku tensen nak masak ayam kat umah ni. dorang ni tak minat ayam. tensen tak?? keskeskes

    ReplyDelete
  3. wah...enak tenan ayam ungkep ki...wes suwi orak mangan

    ReplyDelete
  4. amboi, kok speaking london!! cik hana, mai secewennn...

    ReplyDelete
  5. Slam akak...semalam erma masak ungkep seafood cewah...geram x tau naper xleh upload gambo... jawa...menten...

    ReplyDelete
  6. sepatah haram haku tak paham...siann haku..kooo sajer jer ekk

    ReplyDelete
  7. Salam kak hana,
    Suke, suke resipi ni. My MIL penah buat, tapi, tak boh rempah2. ni baru real,kan? nak cuba la nanti.

    hihi. versi nak paut hati MIL, kaka...

    ReplyDelete
  8. Sedapnya nampak!!! Nak sikit...

    Adey...tak paham ur lines la kak...hehehe :)

    ReplyDelete
  9. hana, teror tul masak...belajar masak ngan saper...

    ReplyDelete
  10. to sue@nenie..
    glemer resepi nih bg org jawa! org tk jawa pong biasanya tau! nenie igt2 lupa la tuh kot! hehe

    to jiya..
    sumpit montot aunty jiya! muahahaha.. takpe lah diorg tk suker ayam! tak susah2 nk bli tanah wat reban ayam! hahaha

    to nornilia..
    wallaaa kakkk! yo tenann uuuuwenak thooo! kapan arep gawe?? ndang ndang..mblayu kuwi loo pitik e! kekeke

    to k.watierman..
    ungkep kak jgn tk ungkepp! kekeke

    to cikliz..
    secewen er cikliz?? kikikiki... yolah yolah! amik nih! hihihi

    to halamanku..
    perghh dasat manten baru ki! seafood ko buat ungkep?? koyo opo thoo rasa ne??

    to abbot..
    hahahahaha..... ko jgn payer aku er bot! sajer nk test lama aku tk ngobrol! kekeke

    to indahouse..
    slm nur.. mil jowo yer? paut jgn tk paut! makin sayang la jwbnyer pasnih! hihihi

    to love2cook..
    hangguk2kan jerk la ove! wat2 paham! hihihi.... meh ado laie nih! ghase sket er! hihi

    to lina..
    xde blaja ngan sape2 la lina.. cuma cuba2 sendrik jerk! tp ada resepi dr kengkawan lain juga.. :)

    ReplyDelete
  11. kena tumis jugak yek..

    kalau saya buat ungkep takder tumisnya..campak semua ayam dan bahan bahan campur air sket, tutup periuk sampai la masak,makan ngan nasi panas panas..sodappppp...:)

    *ungkep maksudnya rebus kan?

    ReplyDelete
  12. slm axim..
    ungkep tuh maksudnyer tutup! tk kisah lah nk tumis dulu atau tak.. dua2 bleh! asalkan tutup! tp skrg nih org dh tk ikut sgt..asal masak sudah! hehehe

    ReplyDelete
  13. wah!! jd blog jaweee nih..ekekeke

    ReplyDelete
  14. Ishh,....kalau org jawa tak tau ungkep ni apa..kena buang negeri..tapi exceli kan, aku pun baru tau baru2 ni...tapi i tak pe, kita jawa kacuk...Hana..ko jawa tulen kan, aku dgr siap ada cop sirim lagi ke"jawa"an muu..ahaks!!!

    ReplyDelete
  15. to fmina08..
    dh lama aku nk menjawakan blog nih! tp kompom umah aku hangus kene payer payer nnti! kekekeke

    to matgebu..
    wahahahaha... mana ko tengok cop sirim aku tuh mat?? kat dahi aku ke mat?? haiihhhh apesal aku tk nmpk ar padahal tacap ari2! kehkehkeh

    ReplyDelete
  16. wallahhh kakkk! jek ntas aku basuh periuk er! mengko aku gawe menneh aku ke'ie karo kuwe yoo..ojo ngences disek! kekeke

    ReplyDelete
  17. salam...hi kak.salam perkenalan..saya silent reader..tak sangka akak post menu nih....menu fave ni...jarang2 orang nak buat menu ni.dan stak semua orang tau..tapi rasanya.memang sedap.marvelous.sehingga menjilat jari..nama pun anak jawa kan...tak sah kalau tak masak menu nih..ahaksss

    ReplyDelete
  18. aku BUKAN jawa tp ungkep ni dah mcm mknan tradisi kluarge aku. aku pon x tau mcmana leh jd gitu :p

    ReplyDelete