Thursday, January 14, 2010

Soft Honey Bun

'lotiiii lotiiiiii..mali malii... sapa mau ini loti panas panass!!'.... 'haiiyaaa apekk! ini macam kilang loti boley lingkuppp maaaa!'- sandiwara apek dimusim sejok! ekekeke...... sini mana ader apek! sini amoi cantik manis bikin ini loti maaa... hahahaha.... talak mau kaa?? tarak kisahlah! ini amoi manyak lapa itu pasal bakaq loti! kasi panas ini lumah yg sulah sejokkk! hihihi... ntah apa2lah bini hamzah nih merepek mereban! hahaa... jom mkn loti! lembut gler neh! geget pong cam tak rasa jerk! resepi cik pn.ros yg tgh bermain2 ngan en.itiknyer! kekekeke... tenkiu ros! mintak halal resepinyer dikongsikan di sini.......Bahan-bahan
  • 250g tepung roti
  • 11/2 sudu kecil dry yis
  • 2 sudu besar marjerin@butter@shortening
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar madu - hana lebihkan sket
  • 150ml susu segar @ air suam
  • 2 sudu besar water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
Cara jika Menggunakan Tangan

1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.

2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.

Cara BreadMaker

1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.

2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.

3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. Gliss mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai, Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti, bun ini akan sentiasa lembut walaupun setelah dua hari.

10 comments:

  1. Amoii..nak loti itu satu ketui..olang diet mana boleh makan manyak2..hihi...
    Ada ni kak..line berokband jek kejap ade kejap takde!kalo nak mentenet mau berejam2 nunggu loading...tu yg x muncul2 tu..hehe... pstt,cepatnya darwish tumbuh gigi..nanti kang kena overtake laa si eyana nih..hahaa

    ReplyDelete
  2. hai mekkk! ko layan berokband ko er! patutlah! nama pong dh berok! kekekeke... sape diet??! tak kose aku nk diet2 sejok2 neh! kehkehkehkeh...... overtake?? tarak hal! kikikiki

    ReplyDelete
  3. Amboi kuat promosi lotiii lotiiii... dok jauh lagi atas beskal dah dengar dah sore lemak merdu kak hana neh.hehehe... mane nye? ado sejibik jer? huh... tak adil tak adil. yang datang lambat cam kite neh tinggal abuk je lah. :D

    ReplyDelete
  4. bleh dengar er? terer erk komputer zaman skrg! tulisan bleh mengeluarkan suara! kekekeke.... ado laie nih hah! tk nmpk ker?? p cuci mata sat! kekekeke...

    ReplyDelete
  5. Salam kak hana,
    dari jauh terdengar2. lugi la, tak datang kemarin. dah abes ker?
    nampak soft dan gebu sangat roti nih.

    ReplyDelete
  6. to indahouse..
    haah la kak! br pg td abes utk bun yg terakhir wat bekpes! ya amponnn.. nnti wat lg er! jgn ngences dulu taw! hihihi

    ReplyDelete
  7. cantiknye gambar ni.. dan roti nampak sedap :)

    ReplyDelete
  8. akak, nak tanye...water roux tu ape?

    ReplyDelete
  9. to k.min..
    tenkiu kak.... mmg sedap roti nih! cubelah! :)

    to nisa khairi..
    kat n3 coffee bun akak ade bg resepi water roux tuh. senang jer 250ml+50g tpg gandum.masak atas api dan kacau sampai pekat. kemudian sejukkan. slamat mencube! :)

    ReplyDelete
  10. hello hana, you have a very interesting blog here. full of all kind of recipe. just wanna know what is the model of breadmaker that you are using for all your breads & bun baking. I can't wait to try all your recipe ;)

    ReplyDelete