Sunday, February 7, 2010

Blackpepper Chicken Chop

salam ujung minggu..... tima kasih pd yg sudi tinggalkan msg kat n3 darwish tuh! darwish kim salam auntie semua dan uncle mat! muaccchhhhcemmm! oppss darwish terbersin! hihihihi.. jom mamam ciken chop! dah lama tk buat.. tgk emi ngan kiah tayang, tingin gak nk watlah! sblm neh wat salut breadcrumbs. tgk sini.kali nih kiter bakar gtu jerk ateh koli yer! jd steak la gtu kan! tkpelah! mana2 jerk... skodeng dr dapur mamahawa. thanx mama! mintak resepinyer kongsi di sini yer ma! sedapp! tgk la sendrik model mamahawa bg thumbs up! hehehe.. cubelah! ;)

Bahan-bahan
  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*- hana gune sos lada hitam sini
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa
Cara-cara
  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa.

10 comments:

  1. Wow, Hubby Love sll buatkan ni tuk Love dulu2...but we named it Chicken Steak klu tak silap...hehee ;)

    He always buatkan Chicken Chop gak! Any name la...tapi sedap! hihihi

    ReplyDelete
  2. haaa.. akak pong rase gtu gak love! klu bakar jd steak gtu kan! nway xpelah! yg penting sama jerk ayam jugak! kikikiki

    ReplyDelete
  3. Mmm nak gi Big Plate lah makan chicken chop... Dahnya, nak gi Jepun, rumah si Hanamemories tu, tambang mahal!

    ReplyDelete
  4. ciken chop ke ciken steak ke..anta 2 ketui ke rumah yek..suh dak darwish anta..makacih

    ReplyDelete
  5. nak jugakkk...mana aci mama fami jee yg nak..aku punn nak jugakkkk!!!...

    ReplyDelete
  6. to mamafami..
    yer la kan owang tuh ade big plate! kiter xde! huhuhuhu

    to HaSue..
    ko tak kisah kan?? bagus baguss.. jap! pokcik supir tgh pakai topi keledar! kikiki ..eh! liana ghupernyer kat cermin tuh! hihihi

    to matgebu..
    ko nak yg aku punyer ciken ni ker or ko nak g gak big plate?? mana satu neh?? cakap! cakap!! kekekeke

    to fuzidss..
    wahh best tuh dinner ngan ciken chop! slamat menjamu selera kak! geget ayam igt kiter yerk! hihihi

    ReplyDelete
  7. aduhaiii...tengok gambar je, akak dah terliur dah!!! mana nak cari ciken chop mlm ni ek??nk ke jepun, jauh seh!!hihi

    ReplyDelete
  8. auwwww terliur sudaaaa.. menyelerakan!!!

    ReplyDelete
  9. yummy..

    bestnya tengok blog kak hana nih..

    menyelerakan..

    mohon dihalalkan yah..kopi n pes..nak try wat kat umah..(^_^)

    arigato gozaimasu..

    ReplyDelete