Tuesday, March 9, 2010

Golden Sweet Potato Bun

balik dari siam, terus zassss en.BM aku gedak geduk sambil doh goyang inul! hihihi.. sodapp weihhh! gemok2 roti aku dbuatnyer! hahaha.. aku wat cam cikjah gak, gune mashed potato! tapi if korang nak try, kene pandai2 ejas la tang air tuh.. tp lebih mudah jika ader tepung kentang tuh! aku buat nih dah kene edit sana sini sebab aku buh water roux! jd lain pesen sket tekstur roti ngan cikjah@Ika! tapi yg penting mmg sedap gler! haiyakkkk boleh bangkrap roti kentang nih kat giant! sbb aku tau situ jerk yg sedap! hihihihii.. maceh er jah! resepi dr buku Khoo See Yew! haihhh sape tak kenal??! nganga mulut! kikikiki.. akunyer roti hampir rentunG! sape ntah tgn gatal g tuko setting oben aku! hishhhh!

GOLDEN SWEET POTATO BUN
Source>>DIY HOME BREAD recipe by Khoo See Yew


Bahan-bahan

Bahan A
  • 260g Tepung berprotien tinggi@Tepung roti (tambah 30g klu adunan lembik. klu ok, tak payah)
  • 5g Susu Tepung
  • 2.5g Bread Improver
  • >> Bhn kering di atas diayak n ketepikan
Bahan B
  • 70g Gula kaster
  • 1/8sk Garam
  • 60g Telur - anggaran sebiji telur size medium
  • 40g Tepung Kentang > yg ni kita gantikan dgn mashed sweet potato 50g
  • >> bhn di atas dsatukan n ketepikan
Bahan C
  • 150g/ml Air sejuk dr peti ais
  • 6g yis
  • 60g Butter > yg ni kita buat 30g shortening n 30g butter
Custard: by ROS (adunan nih agak keras biler nk piping, hana ejas2 sendri)
  • 2sb Tepung Kastard - satu sudu rasanyer mencukupi
  • 2sb Gula
  • 1/2 Cwn susu segar
  • >> Masak sampai adunan likat
Cara-cara
  • Satukan bhn B dgn C hingga sebati.
  • Masukkan bhn A ke dlm adunan B n C td, uli hingga jd doh dan tambah butter + shortening td, uli hingga jd doh yg elastic selma lebih kurang 15 min..atau sehingga adunan doh tidak melekat ditangan(adunan ni agak lembik jdnyer tmbahkan tepung yg 30g td sikit2 sehingga adunan tidak melekat).
  • Tutup dgn kain lembap adunan td dan naikkan 2 kali ganda dr adunan asal lebih kurang 30 min.
  • Tumbuk2 doh dan biar selama 5 min.
  • Selepas itu bhgkan doh kepada bola2 kecil seberat 50g atau nak kecik2 kurang dr 50g..
  • Alas loyang dgn baking paper dan susun bebola yg dah siap td dlm loyang.
  • Biarkan naik lg 2 kali ganda n sapu doh dgn kuning telur atau susu segar dan pipekan custard td atas roti td. (hana sapu dengan susu segar+madu kemudian baru paipkan)
  • Bakar pd suhu 180c Selama 20-25 min atau sehingga masak.
Kaedah lain
Masukkan semua bhn2 kedalam BM diikuti cecair dulu n last baru masukkan bhn kering pastikan grm n yis tidak bersatu.Setting tuk Doh, ON dan tunggu hingga proses seterusnyer, tumbuk2 doh dan tungu 5 min sblm dbulat2 kan.

12 comments:

  1. rasanya tadi k.ct dah dtg umah ika dok makan roti ni hehehe.

    agaknya dtg sini dapat makan lagi x huhuhu.

    ReplyDelete
  2. arini anak2 kiter baik ati sbb tak abiskan roti! klu tak jgn harap! mak bapak dier pong kdg seketui jerk dpt!

    ReplyDelete
  3. musti cube ini roti, bhn2 pon dah ade tinggal jadi ke tak jer. Arap2 jd la...sbb diorang makan roti nih. cnp kak ekk....

    ReplyDelete
  4. Tiba2 malas nak komen...tak pe lah sebab dah masuk ni kan komen lah juga...komen aku cuma satu...no comment!!!...hahaha, roti koo tu mabelesssss...gojessss.....nasib baik tak gonjeng!!!!

    ReplyDelete
  5. nanti akan ku try gak buat roti ni..tapi aku nak berbaik2 dulu ngan cik custard tu..ntah asal dia tak berapa geng ngan aku..bila aku bikin selalu dia 'mengkastardkan' aku dulu..aku nak gi kedai cari custard brand lain dulu..

    ReplyDelete
  6. geramnya tengok roti hana. dh serupa mcm jual kat giant ke, C4 ke, tesco ke...balik sini nanti boleh le bukak bakery pulak.

    ReplyDelete
  7. salam hana darling!! nak roti jom tukar dgn kuih kita hehe

    ReplyDelete
  8. hana cantik mcm kat kedai bakery..bak sket roti kentang tu :)
    ada tepung kentang ek kat mana nak cari?..tapi boleh guna mash patatoes tu bagus2...ada idea malas nak rebus kentang pastu nak lenyek2 heheheh

    ReplyDelete
  9. kalaulah kakchik ada BM juga, bolehlah selalu2 buat roti. skrg ni BM dah masuk dlm very very important wish list.

    ReplyDelete
  10. to starAnise..
    yer..boleh jer! arap2 menjadi... :)

    to matgebu..
    ARI JUMAAT SEMAYANG JUMAAT,
    KO DAH KENAPA MATT??! hehehe..
    tapi aku suker gonjeng aka giler2! asal bukan gler! hishhh selisih jabang bayik ojo kaget! kihkihkih

    to yatmaria..
    apa kastard tuh dh buat kat ko yat?? ko gune brand apa? cap ayam ker cap lembu?? wahahahahaha

    to k.ain..
    kiter penah bli yg kat giant jerk kak! tempat lain cam tak syedap jerk! hihi... insyaAllah! tima kasih doakan! tgh kumpul duit la neh! wat modal! hihihi

    to cikmanggis..
    salam kanda bucuk! nak nakkkk! setalam yer! dua potong tk cukup! hihi

    to fida amida..
    haah! aku gune mashed potato jerk! ader jual tpg kentang.. kat bhgn tepung.. kat sini kdg dier jual kat sbelah kentang! hihihi... try la fida!

    to kakchik..
    insyaAllah! kita doakan cepat2 dpt wishlist akak tuh! nnti kiter leh geng meroti ari2! hihihi

    ReplyDelete
  11. insyaallah... impian yang sangat2 diharapkan tercapai dlm tahun ni.

    ReplyDelete
  12. walalalaaa....harus rugi kedai roti kalu semua org rajin cam hana buat roti sendiri..hehe
    nak skit roti..cheq ni pengemar roti.gemar makan jer la. buat pernah sekali 2 jer. pastu tak rajin nak mengguli. BM takdak. harus masuk list to-buy.hihik

    ReplyDelete