Bahan-bahan
- 1 ekor ayam - belah 8@4
- 2 inci halia - ketuk
- 1 helai daun salam - optional
- 6 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 3 sudu makan ketumbar
- 1½ sudu makan jintan putih
- 1 ½ sudu makan jintan kasar
- 1 sudu teh serbuk lada putih
- 1 inci halia
- sedikit kunyit hidup
- garam
- 1 cawan air rebusan ayam
- 1/4 cawan tepung beras (boleh ditambah dengan tepung ubi)
- 1 biji telur dikocok rata
- 1 cawan air
- Rebus ayam bersama halia dan juga daun salam sehingga separuh masak. (hana tmbh btg saderi).Angkat dan toskan ayam.
- Kisar semua bahan2 kisar. Satukan dengan ayam dan perap sekurang2nya sejam.
- Panaskan minyak. Goreng ayam hingga masak dan kekuningan. Lebihan rempah jangan dibuang. (Jika ingin goreng ayam dengan mencelup sahaja ke bhn kremes juga tiada masalah! cume rempah tak serap banyak). Angkat ayam dan toskan.
- Satukan bahan kremes sebati. Masukkan lebihan rempah ayam tadi.Kacau.
- Pastikan minyak betul2 panas. Ambil sesenduk kemudian goreng ke dalam minyak yang panas td hingga garing. Angkat dan toskan.
- Taburkan ke atas ayam semasa menghidang.Sesuwai dimakan dengan nasi ayam penyet bersama set sambal, tauhu dan tempe atau dimakan dengan nasi putih panas.
ha ha ha. ayam kremes
ReplyDeletenampak cam sedap. tp namanya x sedap. tukaq nama sket la kak. bg merdu sket pronoun dia. he he he
kerak ayam tu yg tak tahan tengok tu. krup krap masuk mulut!!
ReplyDeleteto syuQ..
ReplyDeletehahahaa... ko ader cadangan tak nak tuko nama apa? meh bgtau akak! kremes la bukan kresmes! uihh ko nih! dah tuko spek blom?? kekekeke
to k.ain..
mmg btol kak! kerak dier yg beshhhh!!
sedap tu....kalau tak de daun salam rasa2 nya jauh tak lari rasanya..rasa mcm nak buat.nak rasa mcmnana rasanya.kak hana rasa mcamana..kikikiki...tapi bila pikir2 rasanya mals pulak nk turun beli ayam.rasanya saya rasa kat sini jela
ReplyDeletesib baik nama ayam kremes.. kalo ayam femes?? akekekekkekekekkekeke
ReplyDeletenampak simple je tapi menyelerakan. Psti akan cuba!
ReplyDeletememang rajinlah dik hana nih...kak ima terliur tapi tak berapa rajin nak masak lauk pauk bagai nih...huhuhu
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeleteko letak jerk daun cempedak! wakakakaa.... takyah letak pong xpe zah! aku dah edit tuh optional jerk!
to jiya..
aku nak tuko nama ah ayam femes! boley tak??? wakakakakaaa
to tummy..
selamat mencube tummy! :)
to k.ima..
k.ima selalu masak apa kak? kiter nih sampai dh kering idea nak masak apa! klu ade pucuk ubi bestnyerr! jntung pisang! ikan kering! petai! ulam2! ikan sungai! bla bla bla... hihihihi.....