RESEPI BISKUT KOKO RANGUP
by : kak.yani myresipi
olah 3 adunan oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan (size loyang 20x20cm)
Cara-cara - 150g mentega tanpa garam- hana gune butter biasa je
- *210g tepung
- *40g serbuk koko
- *120g gula perang
- *1/2 sk serbuk kulit kayu manis
- *1/2 sk baking powder
- *1/4 sk garam @ secubit
- Potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven paper.
- Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul seperti breadcrumbs.
- Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
- Bakar selama 25-30 minit.
- Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
kirim la sikit,hihi
ReplyDeleteIna, ni biskut koko sempena new year ke? hehe.. akak suka makan biskut homemade. jgn lupa post sebalang kat akak ye :D
ReplyDeletepergh..mmg nampak sedap yawww..nyum2..
ReplyDeleteKetuanan Melayu vs Ketuanan Rakyat : Rasiskah Kita vs Bersediakah Kita?
kak hana, nak biskut sebalang, nak mengunyah sambil tengok tv...he..he...
ReplyDeleteyup,akak pun nak sebalang..
ReplyDeletenak makan masa bukak posa ptg2 nanti..jgn kedekut..ambik semua baru tau..kahakah..lariiii dgn balang2 nih..
sekut plak dh......wawawa
ReplyDeletehana, kim kat akak sekali ya, ngan pasta kat bawah nun...
ReplyDeletesalam hana... raya tu ari ana dah try gak wat sekut ni... mmg sedap dan yg paling best senang je nak wat... hehe... tgk pic kat sini, terasa plak kat tekak.... huhu...
ReplyDeletesedapnye biskut ni...nak cuba buat le jugak...
ReplyDeletewoiiiit...hana...cookies nampak ar...n images lawaaaaaaaaaaaaaaa..I loiiiikes!!!...ko tgh wat per tu yaaaang oii....tgh ngutip wat obertaim lagi ker? heeeeeeeeeeeeee
ReplyDeleteHana.. kalo kat sana crumble tu jatuh bersepah2, lambat sapu sket takpe lagi. Kalo kat msia ni.. cepat ler sang semut dtg bertamu.. teringat masa kat jepun dedulo.. anak2 jumpa semut kat tmn siap bawa balik umah lagi... jakun betul, sekali sekala jumpa semut. Tapi sekarang ni dah tak peduli lagi dah..
ReplyDeletemek, raya apa ni? standby utk krismas ke? :)
ReplyDeleteSalam kak hana..erm saya pernah buat biskut ni memang sedap..nampaknya kena buat lagi ni..
ReplyDeletenmpk sgt2 sedap
ReplyDeletetinggg tooongggg
ReplyDeletemamatok nak minta yg lain..gmbr terbaru mama yg katanya dah mulat mengalah kan cucukusss hehehehe..musim2 sejuk ni mau bertembam2 sbb mkn byk.. jgn mareeee nanti cepat tua...
hana...klu buat blueberi cheese cake mcmn caranya nk terlangkupkan kek tu ke pinggang tanpa melekat...
ReplyDeleteakak nk cuba buat esok ni...boleh tak emelkan cara2 dia ke emel akak: adawiah@kb.usm.my (nk buat dgn kwn kat opis ni waktu rehat)...blog mmg takleh bukak waktu keje...mmg amik ms 2-3 jam nk keras ye kek tu? 1st time nk buat kek yg tak dibakar dan kukus ni...
ajarin saya dik hana yea...
ni biskut meri krismas ke hehe.Darwis buat apa tu..diam je opah datang ni:)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletenak sebalang ekk..
kak nak tnya..apa khabar si ika? knapa lama dia berhibernasi?
kim salam rindu kat dia ye..hihi
Ho Ho Ho .. hehhe next week if free akan ku try buat cookies ni ..
ReplyDeletekak.. tok resepi nih gune loyang bpe inci.. nk nipis mcm tuh gak.. xmo yg tebal2...
ReplyDeletenurul.... akak guna loyang 20cmx20cm...
ReplyDeletebestnya resepi ni,takyah guna telur ek
ReplyDeletemomma.... resepi nih xde gune telur.. mudah je kan? slamat mencube.. :)
ReplyDeleteKenapa sy buat tak jd rangup eh? Any idea?
ReplyDelete