Friday, December 24, 2010

Kuih Kaswi Pandan

sekarang nih salji tengah turun.... nampak putih ajer kat luaq tuh... perot kitaorg pong gendang gendung berbunyik.... buat kuih yang agak ringkas dan senang nak buat.... layan sambil nonton tv ngan hubby and anak2... boley tahan sedap jugak perisa pandan nih... resepi skodeng dari dapur izahdaut bakal mak YB! kikikiki...... adunan nih rasanya sesuai loyang 5inci. tima kasih izah dan penyumbang asal resepi.

RESEPI KASWI PANDAN
oleh : cikuhafi.myresipi
source : izahdaut@blogspot

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air@ air pandan - hana campur santan cair
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sb tepung ubi
  • 1 sb tepung beras - izah add
  • sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
  • 1 sk air kapur mkn
  • sedikit garam*(gaul bersama kelapa parut)
  • 1/2 biji kelapa parut(putih shj*
Cara-cara
  1. Blend sema bahan diatas kecuali kelapa parut & garam.
  2. Tapis bahan yg telah di blend kedalam loyang & kukus selama 30-40 minit.
  3. Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.
  4. Gaul bersama kelapa yg telah digaul bersama garam.
  5. Boleh la dihidang untk minum ptg @breakfast.

18 comments:

  1. kelapa parut tu pong dah mcm salji :D

    ReplyDelete
  2. betul pia.. nyior tu mcm salji la... aku tetibe teringat winter sonata.. tetibe terverangan berbasikal dijajaran pokok2 yg tersusun lurus pastu brek basikal tak makan sebab jalan licin.. jauh sungguh pikiran melayang dipetang hari waktu malaysia... tak mo kaswi pandan, sebab aku tengah makan kek coklat eggles yg along roz tu.sedap giloss..kata lemak lemak ku.. hahhaa.. rasa2 panjang dah mcm karangan budak darjah 1 tak.. mental di fetang hari...

    ReplyDelete
  3. sedapnya nampak kaswi pandan ni hana... nampak lembut jer.. akak pernah wat sekali dulu.. rasa mcm nak buat lagi je bila tgk hana punya ni.. kalo dah dok kat malaysia harus guna air daun pandan asli kan? hehehe...

    ReplyDelete
  4. cantikk betul kaswi pandan tu...kelapa parut pun dah macam salji...he..he...senang gak buat kuih ni kan kak...massukkk list...sampai masa nnti kluar kuih kaswi ni....sebelum balik nak ambik 5 ketoi..he..he...akak tak pelawa pun nak ambij gakkk...

    ReplyDelete
  5. sejuk jer nampak kuih tuh...ptg nih nak skodeng resepi akak bebola ketam tu..esok krismas yeay..opss..tak gi main salji ke akak...

    ReplyDelete
  6. Salam Hana,
    Uwaaaa..kalau kuih2 mcm ni mmng kegemaran akak tau....lagi2 perisa pandan, mmng syok abes...bestnya salji dah turun...teringt masa dolu2...tapi sejuk tu yg tak tahan...asyik ngadap heater jek....

    ReplyDelete
  7. heeeeeeeee....macam winter sonpandan tu....hik3...mintak recipe ni ar hana....I nak wat iftar nanti.....ammmmboi3....tak larat nak kejor entry hang myk sgt kebabooooom recipe.....bertuah cik abg n anak3.....

    ReplyDelete
  8. Assalam,
    wah org kat sana dah kena mandi snow!...winter sonata datang lagi yer...kat sini temp dah melampau sejuknya sampai -25degree dah smlm...grrrr...layan kuih kaswi jer lah...ada lbh tak?..nk bawa blk skit....ngehx3..:)

    ReplyDelete
  9. ina,

    ayah akak suka sgt2 kuih kaswi. nanti balik KL, nak try recipe ni. now still kat Trg, malas nak buat kuih muih. hari2 kena masak sampai dah tak lalu nak duduk dapur :(

    ReplyDelete
  10. Salam kak..
    peri ria tu mmg alert gitu..haha
    sy suka part salji atas kuih tu..nmpak mcm kelapa parut yg authentic..
    kak..2 potong ye..tak bnyk pun..haha

    ReplyDelete
  11. Kuih hijau ini begitu menggoda ... kelihatan sedap tuh!

    ReplyDelete
  12. Cantiknya kaler hijau tu kak! Nak tapau sikit...hehehe..

    ReplyDelete
  13. Sungguh menggoda jiwa.. Hijau ngan putih?? hehhe.. sangat serasi.. hehe

    ReplyDelete
  14. sedapnya kuih kaswi...tp nak cari kelapa muda parut tu yg leceh...tp ijau memang menawan kalbu..

    ReplyDelete
  15. Hana,

    tried to send u an e mail, tapi melboks penuh la.. ada cara lain tak? tqvm

    ReplyDelete
  16. Salam Kak Hna, Mmm, sedap nampak kuih tu...nak sikit

    ReplyDelete