Thursday, April 5, 2012

Kek Lapis Cheese Pesona


lagi menu ketinggalan bas.... dah lama juger membuatnyer.. takpe la, dapat jugak merasa dan menaikkan lemak2 yg sedia ada... dapnyer kek nih kan kan kan... tapi aku wat tak santek.. lagipon cuma wat setengah adunan dalam bekas tecik.. lenkali nak wat banyak2 la tp kompom satu minggu baru abes.. hihihi... kek nih ghupernyer tak leh dibiarkan suhu bilik yg agak lama... alkisahnyerrrr... igtkan macam kek2 yg biasa.. hikhik.. punyer la jakun.. ppon terima kasih buat penyumbang resepi asal Ryo dan jugak kaknor yg menyebarkan virus kek nih... skodeng dari dapur alongroz. aku ikut sukatan baru along. maceh long! en.kantan bukan main suker kek nih wpon masing2 makan berebut! hahaha

RESEPI KEK LAPIS CHEESE PESONA
original recipe : ryoazhar
sumber olahan : Alongroz@blogspot.com

Bahan-bahan
  • 500g cream cheese
  • 10ml susu segar - hana guna whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • sedikit perahan lemon - hana tambah utk kurangkan muak cheese
  • 1 bungkus biskut merie coklat
  • 250ml susu segar suam
  • sk nescaffe
Cara-cara
  • Pukul cream cheese dan gula hingga sebati.
  • Masukkan susu segar sedikit demi sedikit hingga sebati. (hana guna whip.cream dan pukul sekali dgn creamcheese)
  • Alas loyang dengan plastik atau kertas minyak. Celup biskut ke dalam campuran susu segar suam dan nescaffe selama 1 saat dan susun ke dalam loyang.
  • Ratakan cream cheese dan ulangi lapisan biskut dan cream cheese sehingga abis dan akhiri dengan lapisan cheese. (resepi Along ada letak kepingan badam/almond. hana tak letak)
  • Akhir sekali tabur biskut merie yang telah dihancurkan. Tekan sedikit supaya kek mampat dan sejukkan sekurang2nya 6 jam sebelom dipotong

18 comments:

  1. sdapnyee...lum dpt mkn lg dh nmpk sdap... hihi.. mcm rupe kek tiramisu pon ade....hihihi... :)

    ReplyDelete
  2. salam hana...akk pun dah buat ari tu, tp ghupernya masyaallah....hihihihi
    ape2 pun rasa dia mmg sedap kan...

    ReplyDelete
  3. hmm..teringat ringat lagi kesedapan kek ni kak hana.....

    ehh..cantikk dah tu kek akak..
    menawan uuuuuu....

    ReplyDelete
  4. mudah nk buat kan.. dan yg penting sedap.. x yah susah2 nk godeh beriya2.. x cantik tu belakang kira.. hihihi..

    ReplyDelete
  5. oleh keranatak ramai yang suka ngan cis,jadi akak pong buat 1/2 jer dulu.pueh gak nak menghabiskan...
    tapi makan ulang2 sedap.

    Masa Azita Zain dtg umah akak dia siap buatkan akak satu bekas,makan berdua ngan umar..sib baik dia pong suka...

    ReplyDelete
  6. Kita bukan takat bas malahhhhh kerjnggaln tuk tuk ahahaha.... Maklom lah mana nk cekau sekut mery cekelat kat siam ni kn kn kn klu tak mak yg kena pos ke sini hihihi... Beskut kering yg bulat2 panjang tu pun suruh poskan!! Ahahaha....

    ReplyDelete
  7. waduh hana cayang..rindu sehh!! bak sepotong kek pesona tuh..terliur akak!

    ReplyDelete
  8. memang sodappppp... lepas makan tu rasa bersalah pd diri sendiri.. pastu esok makan lagi... haaa.. sapa nak jawap tu? heheeee...

    ReplyDelete
  9. Salam Hana..
    cis dah ada, sekut merie coklat pun dah ada..tup-tup ada kawan datang rumah (nama dirahsiakan...hehehe)..kata tekaknyer tak bleh terima kek ni...bagi penggemar cis tegar, ok laa... so,,takut aku nk buat...tp aku teringin... cer ko bagi aku sepotong!! hehe

    ReplyDelete
  10. Weee weeettttt....ni la ko buat untuk menambahkan lemak2 di badan yeaaa...hahahaha...Welcome to the club la Hana oiii..pastu jgn sibuk2 tengok dacing ehh...telan lesap je la wat x tau...hehehe

    ReplyDelete
  11. Aslmkum Kak!..
    Bahaya ni..takut menyebar balik virus kek ni. Cukup la sue merasa sekali..so, idak la ketinggalan bas..kikikiii..Cheese tuu..takott..makin tebal lemak nanti..ngeeee

    ReplyDelete
  12. memang sedap kan kek ni. sebab tu bila kek ni set jek, aku potong2 bagi laki aku bawak opis.. tak sanggup nak nampak depan mta. tak sudah2 aku ngap karang. hahaha.. err en kantan sapa? ada gelaran baru ke?

    ReplyDelete
  13. assalam Dik Hana...Akak pulak ketinggalan beca Penang ni Dik ooi....agaknya tak larat dah nak kayuh kejar bas ..dan pengangkutan yang laju kat depan nun....jenuh berpeluh....jilat skrin je lah nampaknya!!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Hana

    Sedapnya Kek Lapis Chese..Kak Lin ni baru nak belajar2 buat Kek.

    Selamat Menjamu Selera :)

    ReplyDelete
  15. Part mana lak ko guna whipping cream tuh kak?pukul skali ngan cis ke atau panaskan ganti susu?hehe..saje jek tanya sebab xde soalan..haha.. mesti panaskan buat rendam sekut tu ek..jawabku sndiri.

    dah cun laa tuuu.. kire lemak2 x segan nak berkenalan dgn teman baru gituu.. :D

    ReplyDelete
  16. Sedapnye nak wat la nnti..da byk gak resipi akak sy cube mmg menjadi lg2 mskn jepun cz my hubby love jpnese food..

    ReplyDelete
  17. memang sedap kek ni sampai tak sedar diri saya mkn lastly tak sempat nk snap gambar dah abis..:)

    ReplyDelete
  18. to Hasue.. sori mek aku tak pasan tertinggal arahan si mende alah tuh.. aah aku mix skali ngan cis. mcm wat tiramisu.. patutnyer kene tuko tajuk la kot kan.. tiramisu sekut merie! wahahahahaha.. kim salam adik ko si mamat ensem tuh.. ckp aku kim salam and tima kasih.. nak berkenalan boleh? kekekekeke

    buat yang lain... terima kasih banyak2 sbb sudi komen kat sini.. lebiu olls

    ReplyDelete