Sunday, June 10, 2012

Kek Lumut.. againn..


Assalamualaikum.... baru blk cuti-cuti mesia melayan anak2... esok da stat skola dan keje juga akan stat.. mula la nak serabut paler otak nih.. mana taknya bdk2 cuti, kita pon ikut cuti.. padahal kije tak settle lagik.. hahahaha.. naik nih, hambik la ko senah yer! buat lagi kek nih utk jamu membe2.. kali nih aku campurkan sedikit nestum kisar. lagi sedap yg amat! sebelum nih penah buat leh tengok SINI. tp dsebabkan aritu agak oily sket maka aku memandai2 tambah nestum.. try and error jer.. takut jugak kalau keras or sebagainya. tp alhamdulillah .. menjadi dan kurang oily, masih moist dan bertambah sedap! anak2 pon mmg suka kek nih.. akceli kek nih sebenonyer sonang nak membuatnyer.. sbb tu suka buat.. kemanisan masing2 boleh ejas.. cuma silap aribulan leh abes tong gas tu jer yg menjadi masalah.. (akceli guna steamer elektrik je.. cuma takot blackout jer! hehe).. mmula tuh nak try resepi yg menggunakan nestum sepenuhnya.. leh tgk SINI. tp bila check bahan2 tuh balik, ada pulak tepung suji.. tpg suji pon tk kenal lagik! hikhik... maka idak la menjadinya... lepas tuh try pulak godeh2 kek kelasi mabuk nih.. haisshhh malas pulak nak me'layer'kannya.. (klu dah malas tuh, byk btol alasan! haha).. makanya ini ajer la yg aku rajen nak buat.. meh jemput....




RESEPI KEK LUMUT
resepi asal : dayangjack.blogspot.com
sumber 1: AlongRoz.blogspot.com
sumber 2 : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 cwn Tepung Gandum*
  • 1 cwn Horlicks* (* mixed)
  • 3/4 cwn Gula
  • 250g Butter
  • 4 biji Telur Grade A
  • 1 sb Pandan Paste
  • 4 sb Serikaya
  • 1/4 cwn Susu Pekat
  • 1/2 cawan nestum kisar - hana tambah
Cara-cara
  • Pukul butter & gula sehingga putih & kembang.
  • Masukkan telur satu persatu sambil di pukul perlahan.
  • Masukkan susu pekat, serikaya, pandan paste & pukul rata setiap campuran.Masukkan tepung campuran horlicks.
  • Tuangkan ke dlm tin@loyang yg di lapik & di'gris'. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus 3 jam dgn api sederhana. (hana kukus 2jam setengah shj)

15 comments:

  1. As salam Hana, saya pun dah buat kek ni. Sedap tapi tak boleh buat selalu selalu di rumah kami sebab saya jer yang makan sorang sorang

    ReplyDelete
  2. Aslmkm besan ku cayang.... amboi rajin nya ya.... memang tambah sedap ler kalau tambah nestum tu. Nampak pun dah kurang berminyak.... Kita pulak yg teringin ni....hehe

    ReplyDelete
  3. salam kak Hana. sedapnya kek lumut...check resepi ada horlick main ingredient lak tu... kat rumah ni ada horlick 3 in 1 je... hmmm... lama sungguh kukus kek ni...

    jawab soklan k.hana kat sini takpe ye kak...ehehe...act mmg pernah jumpa masa tahun 2010 makan malam ngn geng UMP @ Chiba kat rumah kak nie (razali daud) ngn rumah Addie Irawan (masa tu kitorang baru sampai Nihon dlm 2 minggu kot)... Addie, razali daud, Abu zaharin sume dah balik UMP... kami tahun depan balik 4 good InsyaAllah.

    ReplyDelete
  4. Salam Hana.sek dah mula pasti sibukkan.tengok kawan2 tayang kek lapis lumut ni....nampak menarik.tp kena kiv dulu sbb horlick tak da stok..

    ReplyDelete
  5. Waaaa... teringin pulak nk mkn kek hijau tu... sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  6. Assalam Hana, sedap nampak kek lumut ni, dah lama nak buat tapi x buat2 juga,, meh la sepotong dua untuk di rasa hehe

    ReplyDelete
  7. Assalam Hana, sedap nampak kek lumut ni, dah lama nak buat tapi x buat2 juga,, meh la sepotong dua untuk di rasa hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Hana...
    Rahel suka sangat tengok kek ni..nampak halus dan gebu..

    ReplyDelete
  9. alermak takde horlick la kak hana..meh pos sebotol la ekekek..:P

    ReplyDelete
  10. alamak hana... dah lama akak simpan resipi ni tapi tak terbuat pun lagi.. time ada horlick, kaya pulak takde...sekarang ni kaya ada tp horlick pula takde.. ish bila nak try ni.. meh sektul nak rasa yg hana punya dululah..

    ReplyDelete
  11. assalam Hana
    again, ni mesti sedap sangat ni kan, sampai Hana buat lagi
    kaler hijau lumut memang menariklah, akak suka
    boleh cuba gak nanti cp resepi ye Hana tq

    ReplyDelete
  12. bestnya cuti2 malaysia

    lama dah nampak resepi ni, tapi tang nak kukus berjam2 yg tak sanggup tu, takut gas habis hehe

    ReplyDelete
  13. Yuhuuuuuu...banyak lg x? Mintak sini sikit mokcik senah ooiii....akak tengah melepak2 ni ha...tp perut lapor memanjang, x reti2 nak merajinkan diri ke dapur dah ni, duk menelaah mcm cikgi je ni ha...adeehhh...

    ReplyDelete
  14. Salam Mbakyu Hana..

    Aduhh...kita posa..tengok ni tewus ngences..x aci tul...
    terus rasa nak buat...tapi tang kukus 3 jam tu buat giegil nak cuba.(alasan).Ulur la sepoton dua untuk habuan buka posa..leh?

    muahhh!

    ReplyDelete
  15. Kak hana ramai yg tayang kek ni.. Nak buat horlick pun tak de huhuhu.. Simpan balik msia je la kalau nak buat

    ReplyDelete