Monday, December 22, 2008

Apple Muffin

resepi asal peach muffin oleh k.yani... tp tuko epel coz stock tuh jerk yg ada... tapi ke'valcano'an ku tk menjadi sgt bila masuk dlm tray muffin... tp boleh la kan... huhuhuuu... asal sedap utk dmakan! tp kita malas nk wat icing tuh... heeeee... layannnn...

Bahan-bahan
  • 150g tepung
  • 1/2 sudu besar baking powder
  • 75g gula perang
  • 10g gula halus
  • 60g butter - suhu bilik
  • 1 biji telur (L size) - suhu bilik
  • 60ml fresh milk
  • 1 biji buah peach
  • 50g gula aising
  • 3 sudu kecil air
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara
  1. Ayak tepung dengan baking powder. Ketepikan
  2. Kupas kulit peach. Potong dadu anggara 1.5cm. Ketepikan
  3. Pecahkan telur. Kacau biar telur putih dan telur kuning bercampur. Ketepikan.
  4. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim
  5. Masukkan pula gula ke dalam butter. Pukul sehingga putih.
  6. Masukkan 1/3 telur. Pukulkan. Ulang sampai habis.
  7. Bahagikan tepung yang diayak kepada 3. Masukkan 1/3 tepung ke dalam adunan. Kacau cepat-cepat. Diikuti pula dengan 1/2 susu. Buat sampai tepung habis berselang seli dgn susu.
  8. Akhir sekali masukkan peach. Kacau balikkan. Kemudian masukkan ke dalam muffin cup
  9. Bakar dengan suhu 180 degree selama 20 minit
  10. Sediakan aising. Campurkan gula aising, air dan esen vanila. Kacau sehingga sebati.
  11. Apabila muffin dah masak, letaklah aising ni ke atas muffin.

5 comments:

  1. rasa nak terai yg ini... brapa cup leh dpt tuk satu adunan ni kak?

    ReplyDelete
  2. skit jerk dpt nih...6 or 7 bijik.. ok la klu famili kecik.. kalau famili gergasi kene gergasikan la adunan tuh! hihihihi

    ReplyDelete
  3. wahhh.. perli nampak! Bukan famili gergasi tapi perut yg gergasi.. kikiki..

    ReplyDelete
  4. kahkahkahkah! tak tau la nak kato! :P

    ReplyDelete
  5. Haippp!! lepuk kang! gi tidon! syuh! syuh!

    ReplyDelete