Friday, July 3, 2009

Karipap Inti Sedap

perasan erk inti sedap?! kihkihkih... karipap nih SIL aku yg bagi nama! sukati dier jerk! sbb dier kata sedap! hihihi... tapi resepi aku reka sendrik sbb sogan la nk tnya org jual tuh wat camne! aku just look n see then aku olah sedikit dr resepi aku sblm nih! dan jugak atas permintaan kengkawan sblm2 nih, nih aku sertakan skali cara aku kelim karipap! mintak ampun klu tk memenuhi citarasa mata2 anda dan kurang paham! maklum ler aku wat kije sendrik! jenuh aku carik tripod aku mana ntah mengilang! last2 snap sendrik ikut sukati! ngeh ngeh ngeh! klu kurang jelas mintak ampun yer! saksikanlah jari2 ku yg huduh iteww! kakakaka wat sifu2 yg dluar sana, mintak ampun jugak klu kita buat tak cantik! ngeeeee...... resepi bleh juga lihat di sini.

Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air
  • INTI
  • 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
  • 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
  • setangkai daun kari
  • daun sup - cadangan dr mamakastam.tQ!
  • 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.
  • 21/2 sudu besar kari ayam/daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air
Cara-cara
  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering.last skali taburkan daun sup yg dipotong halus.
  4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
  5. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
  6. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)
karipap yg sedia utk dikelim - utk lebih cantik, gunakan gunting buang lebihan doh.
picit@penyekkan bahagian ujung karipap
tolak yg dipicit td dr blkg ke depan sedikit menggunakan sipi ibu jari anda. -lihat gambar yg ke 5
sambil tolak sambil picit@penyekkan yg seterusnya
kemudian tolak ke depan lagi menggunakan sipi ibu jari anda
picit@penyekkan lg dan teruskan langkah seperti step2 di atas
sehingga jd begini dan buat sehingga habis
taraaaaa... dah siap!
bleh juga wat bentuk karipap bulat!

20 comments:

  1. Hana....cantiknya hana kelim karipapppp!!!!akak bab2 kelim karipap ni...kasi kat hubby aje. akak kelim pakai acu karipap. kihkihkihhhh!!!!

    ReplyDelete
  2. wahhhh..ader step by step lagi...
    hana,kt pun buat karipap jugak ptg ni...tp xstart mengelim lg.

    ReplyDelete
  3. Cantik nyer keliman epok epok you nie...

    ReplyDelete
  4. ahaks...siap ada step by step mengelim tu ha..bravo..bravo...

    ReplyDelete
  5. to k.ain..
    tQ k.ain! alahaii pandainyer hubby akak kelim karipap! hubbyku tau makan jerk! hihihi

    to are..
    ala kelim tk secantik are pong tuh! :)

    to mima's oven..
    tQ tQ! dah kembang sampai ke bulan bintang dah nih! hihihi

    to cikmin..
    dh lama diorg request! ilmu utk dikongsi... alhmdulillah mana yg ada! :)

    to shahila..
    mekacih shahila! alahai seni tang mana la tu yerk! hihihi

    ReplyDelete
  6. kemasnye akak kelim.selama ni igtkn akak guna cetak sebab cantik sgt. jeles. dr dulu belajar kelim guna playdoh pun tak lepas2. :P

    ReplyDelete
  7. ain3ra..
    cube ain try stail akak plak! mana tau berjaya! akak pon mmula dulu huduh gak! herot berot! hihihi

    ReplyDelete
  8. Wa..tenkiu2 hana. Nilah first time dapat tahu camne nak kelim karipap.Suke sesangat.:)

    ReplyDelete
  9. to anonymous..
    sesama! slamat mencube yer! mudah2an berjaya! :)

    ReplyDelete
  10. amboi hana.karipap bulat tu cantik sungguhlaa.kalu dekat mau pi belajor..ehehehe

    ReplyDelete
  11. za... blaja online jerk la za! ala za lg terer blajo! ;)

    ReplyDelete
  12. mekacih fina... fina pon bleh buat secantik tuh dan maybe lebih cantik!! :)

    ReplyDelete
  13. salam kak hana.. selamat berkenalan.
    cantiknye karipap akak buat.. teringin nak mkn karipap panas ngan air teh o panas esk.. hehehe.Duk merantau mcm ni.. apepun sedap.. tmbh masakan malaysia.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  14. salam kak,
    datang singgah sebab dgr dah kecoh satu benua blog akak ade mcm resipi sedap2, dan kebetulan dgr cite akan berada di nagara sama ngan saya ni klu tak silap lah ye, Anyway,,,,,, karipap tu mmg memori bg saya, ingat zaman kecik2 dulu, karipap jenis gtu lag yang palinggggggggg top di dunia,
    SALAM RAMADHAN dari saya Ropizam

    ReplyDelete
  15. salam hana,
    bestnya pergi shopping!!..jalan2
    selagi masih ada kat Japan, gunakan peluang itu untuk explore bumi japan tu kan hana....nanti dah balik ke msia, belum tentu dapat kesana lagi kan..hehe..
    anyway, akak nak minta izin c& p recipe karipap inti sedap ni ya..memanglah sedapp..nanti bila2 akak masuk entry ya. Thank you ya Hana..

    ReplyDelete
  16. alamak.. teringat kat karipap ikea.. ada telur kat dlm.. my faveret... copy ye hana.. TQ and salam kenal ;)

    ReplyDelete
  17. salam perkenalan,
    hana....cantik sangat karipap tu,,,,,huhu...baru tadi makan karipap keledek telur...beli la kt warung...huhu...tapi macam ada rasa lada hitam kt inti dia...resepi hana tak de plak nengoknya...insyaallah saya cuba nnt bila mood rajin dtg. hana..buat la video utk kelim tu slow2...huhu..plsss...(tangan keras susah nak kelim)

    ReplyDelete