Saturday, July 18, 2009

Soto Ayam

arini dengan ati gumbira dan berbunga2 nak sambut laling balik! hakhakhak... maka dengan rajinnyer aku idangkan ngan soto ayam peberet my laling nih! uishh bilo ler loceng umh nih nk berbunyik yerk?! hahahaha... mentel btol makyung nih kan! ngeeeee... jom la kita layan soto ayam nih! dh wat dua kali gune resepi kak.Diana nih... sblm2 nih wat soto tanpa santan, tp yg nih ade ltk santan.. so ade skit kelainannya.. yg penting sodapp! anak2 mmg suka soto! apatah lagik mak bapak! yg penting mesti nk ade bergedil! huahuahuaa... jom makannn!!

Bahan-bahan
  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar*
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus*
  • *hana tk ltk sbb gune rempah soto
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis
  • Bahan untuk Dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan untuk Sambal Kicap
  • 5 batang lada merah
  • 20 biji lada padi merah thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap lemak manis
  • Bahan Hiasan
  • bergedil
  • taugeh yang telah dicelur
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam, yang telah disiat-siat
  • hana tmbh suhun goreng dan kacang goreng
Cara-cara
  1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
  2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
  3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.

5 comments:

  1. salam hana, dah balik lom laling u tu? mesti hapikan? best ar mee soto u nie... nak masak malas, nanti i turun bawah gie beli kat kedai kak pah.

    ReplyDelete
  2. chup2x...hana..akak conpuse...sebenarnya siapa yg jowo ni...si hamzah ker ekau...ko dah lupa akak yer....laling dah balik...hu..hu..hu..

    ReplyDelete
  3. sedapnya soto tuuuu. tp klu nak lg sedap kan, cuba hana letak sikit rempah kurma. mmg ada lg kaw. ni nebor akak yg ajar sbb soto dia mmg sedap. pas tu klu letak santan dia akan lebih lemak. dulu akak buat soto resipi biasa2 aje. but now ni hubby kata soto akak antara yg tersedap.hehehe...perasannnnn!!!!!

    psst...dressing maut ler ni nk sambut laling balik.

    ReplyDelete
  4. yg nie confirm sedap neh... ado ikan bilis tk kak? nk tompang mkn jgk....

    ReplyDelete
  5. to mima's oven..
    wlam mima... dh blk dh skrg nih! hehehe.. ala mana aci duk g bli kedai kak pah! huh! suh kak pah bukak kedai kat sini plak laaa.. hihihi

    to k.watierman..
    hihihi... hmzh tuh jawa mencret kak! mana dier gheti jawa! pehal pehal?? mana bleh lupa akak! dikau tetap di ujung atiku! kihkihkih

    to k.ain..
    k.ain.. sblm2 nih penah wat sup gune rempah kurma.. tp kami lbh suka gune rempah sup or soto.. tp sebenonyer lebih kurang jerk! kan kan kan...

    to blogsresepi..
    nih negeri sesat mana pullok nih makan soto ade ikan bilis??

    ReplyDelete