Bahan-bahan
- 250g tepung roti
- 6g yis kering
- 50g gula
- 50g butter
- 20g susu tepung
- 1 biji telur- size S
- 70g water roux
- 1/2 sk bread improver
- 1/2 sk garam
- 90-100ml susu segar
- sosej secukupnyer - rebus dahulu
- Masukkan semua bhn kecuali sosej ke dalam BM. dan tekan setting dough ONkan. Tunggu hingga siap.
- Naikkan doh hingga dua kali ganda. Tumbuk2an bagi mengeluarkan angin.
- Ambil 25-30g. canaikan doh,buh sosej dan gulungkan. Letak di atas loyang.
- Naikkan roti sekali ganda lagik. Panaskan oven.
- Bakar 180 selama 15min atau hingga masak.
- Dah masak sapukan butter agar berkilat dan sejukkan di atas redai.
KakHana!!! nak mini sosej roll 4 bijik! Adey nampak pun dah sedap..sure ur kids will love it too kan!
ReplyDeleteBaik tutup all the bakeries kat Kanazawa tuh! kekekeke! ;)
Memang cute mute jer size sosej roll tu...nak juga...!!
ReplyDeletecik hana, kedut tang tepi jek tapi pat atas tu kemain lagik linchen! Sapu losyen apa?
ReplyDeletealah...menciklah kalau tgok kak hana wat roti...siti masih lagi dok mencari BM tu....geramlah...
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeleteOrder mini sosej 2 ketul ya? hihi
An interesting recipe...homemade lagi tu....by the way may i know what BM stands for? Confuse lah....
ReplyDeleteThanks....
to love..
ReplyDeletehahaha..ko jgn terkezut love! anak2 akak tk suker roti sosej nih! selalunyer klu akak wat roti nih kene wat gak roti lain utk diorg! huhuhu..
to k.watierman..
bleh kak! bukan takat kiut tp mmg sodap klu geget! ehehe
to cikliz..
losyen skII cam tuan dier! hahaha
to siti@nurie..
eh buku bahasa melayu kan melambak! ekekeke amponnnnn! ngeee
to indahhouse..
cukup kaa dua ketoi?? up 4 ketui lah! hehehe
to ummirosma..
BM tuh breadmaker. machine utk menguli roti malah bleh juga bakar terus dlm tuh.. u can google breadmaker image.ada bermacam2 jenis.
Pandai roti zaman sekarang posing yer kak. Tambah2 roti2 jepun... golek sana golek sini. Buleh jadi model gitusss...hehehe
ReplyDeleteroti2 tuh masuk kelas modeling! tuh pasal terer2 blaka! hahahaha
ReplyDelete