Saturday, September 4, 2010

Mee Rebus Singapura

Menu semalam... sedap btol mee rebus nih... kuah dier pokat! beza sket dari mee rebus biasa sbb menggunakan taucu. mmula ingat cam masam2. ghupernyer idak ler... resepi hasil menggoogle di sembang2 melayu.com. tima kasih tuan empunyer resepi.

Bahan-bahan
  • 1 kilo mee kuning - celur dan toskan
  • Taugeh
  • Telur rebus
  • Daun bawang dan daun sup
  • Bawang goreng
  • Lada Hijau/Merah
  • Tauhu - goreng dan potong dadu
  • Limau
Bahan Kisar@Rempah
  • 3 batang serai - hana buh dua je
  • 1 inci lengkuas
  • 4 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1-2 sudu besar cili kisar
  • 1 tbs serbuk jintan halus
  • 1 tbs serbuk jintan kasar
  • 1 tbs serbuk ketumbar
  • 1 tbs serbuk kunyit - hana gune kunyit idop
  • 1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering -blend- hana campur udang segar
  • 5 tbs taucu - blend
  • 1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus (hana kurangkan sbb tmbh keledek)
  • 1 biji keledek - resepi asal xde . rebus dan blend
  • Garam dan gula
  • 4 tbs tepung beras- hana buh 1-2sudu je sbb dah buh keledek
  • Daging - rebus - yang nih hana tambah gune daging btg pinang mudah empuk.
Cara-cara
  • Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
  • Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.
  • Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
  • Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging.
  • Masukkan garam dan gula
  • Masukkan air ke paras yg diingini- hana gune air rebusan daging dan kulit udang
  • Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
  • Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.
  • Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan lain.

12 comments:

  1. salam hana...klu bab mee2 ni mmg suka sgt..lagi2 masak berkuah2 mcm ni...x toleh2 lagi aku slurrrppp..*kang buka bt lagi yerk utk aku..mee kasi kembang skit..telur 1 biji...tauhu kasi lebih...eh,apasal ko x letak togeh?owh, resepi dia mcm ni eyh..x kira aku aku nak togeh juga...hehehe-ampun buk,maaf zahir batin buk :D :D

    ReplyDelete
  2. to deliah..
    salam del...woitt.. ko nih lg smlm cam rabun kerbau jerk.. smlm kebab jd daybab! arini perkataan taugeh pon ko tak nampak! aku tau la ko pose.. ker tak pose?? muekekekee.... lam resepi tuh ade taugeh. tapi ader org tuh tk suker taugeh. klu buh pong di susun2 tepi pinggan. pehtu buang! kan membazir tuh namanya. so aku tk letaklah! klu nak buh sendrik yer pn.del.. kekeke

    ReplyDelete
  3. aku tgk 1,1 td nape x nmpak eyh..mmg rabun dah nmpaknya kena tuka spek la aku ni-bak YEN skit...ngeee :)))

    ReplyDelete
  4. wah kak hana, sedappnya mee rebus tu...mas suka mee rebus....rasa macam nak buat pulak, bahan2 ada kat dapur tu...he..he..sedap sangat ke kak...

    ReplyDelete
  5. to deliah..
    ado la del.. tuh haaa aku buh kat blah atas bwh mee kuning. resepi asal dier buh kat bwh.. sajer aku naikkan pangkat. muekekekee.. mana laku ko nak bayo yen kat kedai ringgit mesia! huH!

    to mas..
    haah mas.. sedap sedap.. hubby akak pong suker. mmula akak pong tak konpiden jerk ok ke rasa dier. tp biler buka smlm terasa syok la pulak.. hahaha.. try la mas..mudah2an kene ngan selera mas skluarga. :)

    ReplyDelete
  6. ha'ah la ade togeh rupenyer...bc x abis ler..sori chef :))) hana,money changer kan ade...leh convert situ...kang aku minta RM ko ngelat x nak bagi-kikiki :p

    ReplyDelete
  7. kak hana..ish..ate kome suke benor mee rebus cam ni..tapi teman kemasih kome tu jual mahal kalau kome buat sendiri,kalau makan kat kedai laju je menyuap..agaknya tak pas lagi le kome ni buat mee rebus..tak semangat nak buat, makan kat kedai je le...kecek semangkuk!!

    ReplyDelete
  8. to deliah..
    piat tinge! muekekekeke.. oo pandai ko yerk!! tunggu aku dpt kije kontrak tukang sapu kat pasaraya.. mahal wooo gaji wpon tukang sapu! ahahahahaa

    to izahdaut..
    hahahaa... aku nih tk gheti ckp lepeh aka pahang mek! aku tau omong jowo jaaa.. hahahaa...ko kene g kedai tuh then tgk dier masak! kompom pehtu ko tak hingin jejak kedai lagik..samada ade bhn rahsia atau tiada bhn rahsia.. kikikiki

    ReplyDelete
  9. salam hana.

    kakchik dah terliur ni. semalam makan makaroni sup, ingat hari ni nak buat masakan mee pulak tapi blm confirm mee apa. yang ni menarik juga ni.

    ReplyDelete
  10. hana, sedapnya...terliur pulak. akak memang suka sgt mknan berkuah ni.. tapi bhn2 blm ada.'en dirver' lak takde...tunggu isnin nilah gamak nya.

    ReplyDelete
  11. buat menu pagi raya pon sedap ni, nak2 klu org lain yg msk, kita tlg makan.....hahahaha....
    kak, apa cite sekut raya kita ni? cpt la kak, kita nk kopi pes sekut akak... muahahaha...

    ReplyDelete
  12. to kakchik..
    salam kakchik.. bile kakchik ckp makaroni sup kiter pulak rasa teringin. nanti nak buat la time hubby xde. sbb mudah jerk kan kakchik... try la mee nih.. sedap juga!

    to k.suzi..
    en.driver dah sampai umah lom kak?? kekekekeke... slamat mencube kak! :)

    to ina79..
    hahahahaa.. org merantau nih bukan kesah pong kan nak makan apa pagi raya. wat nasik putih ajer pong org tak heran.. kan na kan.. hahaha.. lantak ko! kekeke... sekut raya?? aku baru nak ngendeng kat ko. ko p tnya aku plak! aku dah malas nk wat daaaa.... tp kek raya aku buat! tunggu er.. hihihi

    ReplyDelete