Monday, March 21, 2011

Puff Tuna Mayonis


puff nih dah lama buat masa ari terakhir before en.oben masuk kotak aritu.... maap la dah jadi baja... hihihi........ kali nih menggunakan inti yang agak mudah cara penyediaannya tak perlu godeh2 atas koli.. macam buat inti sandwich..... kes malas la tuh jawabnyer nak cepat dan mudah ajer... yang penting hubby dan anak2 suka..... alhamdulillah.... *sebenonyer nak buat auto publish, tapi 'terpublish' la pulak! haha...

RESEPI PUFF TUNA MAYONIS
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • *2 tin tuna - toskan air/minyak
  • *1/4 biji bawang besar holland - potong dadu kecil
  • *2 sudu makan mayonis
  • *lada besar/cili -hiris halus (optional)
  • *jus lemon/kasturi - optional - hana tak letak
  • *sedikit hirisan daun sup
  • *sedikit lada sulah
  • *garam (jika perlu) dan gula
  • Pastry puff secukupnya
  • Kuning telur - utk sapuan dan gam
  • blackpepper - utk topping
Cara-cara
  • Satukan semua bahan yang bertanda * sebati. Jika agak berair, toskan air tersebut supaya puff tidak basah ketika/selepas dibakar. Ketepikan.
  • Sementara itu, panaskan oven suhu 200 darjah celcius.
  • Ambil pastry, potong dua. (bergantung size pastry, sekeping hana potong 4 sama size)
  • Ambil satu bahagian kemudian kelar menyerong. Satu bahagian lagi isikan inti dan sapu telur keliling pastry. Ambil pastry yang sudah dikelar tadi dan cantumkan. Tekan sedikit agar melekat. Kemudian gunakan garfu dan tekan keliling.
  • Susun ke atas loyang dan sapukan kuning telur. Kemudian taburkan blackpepper. Bakar guna suhu tinggi dan masak hingga permukaan puff keperangan@keemasan. - kebiasaan hana bakar selama 20min suhu 200darjah celcius (bergantung oven masing2).Pembakaran kedua turunkan suhu sket/kurangkan masa pembakaran sbb oven dah panas takot hangus.
  • Sejukkan di atas redai. Enak dimakan begitu sahaja atau dengan sos pilihan.

18 comments:

  1. comey...n opkos sedap lah ni kak... =)

    ReplyDelete
  2. Kak hana,sedapnyer puff,xsmpat nak ngendeng,dah gtau awal2 dah jadi baja,huhu..Comey puff akak..

    ReplyDelete
  3. assalamu 'alaikum kak,

    kemain ko ye kak, still mantain post entri... sy igt masih sibuk wat puff tu lg, rupanya, sblm en. oben tu belayar yer... hehehe...

    pasnih, tk dpt nak baca entri dr jepun, huhuhu...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    Nak buat..nak buat... Tiket kul brape? nak pi tunggu kat klia ni.

    ReplyDelete
  5. kak ima suka puff tuna...lehlah cuba cam hana wat ni...selalunya kak ima wat cuma tambah mayonis je..yg lain2 tak de la..mesti lagi sedap hana punya ni...hihi

    ReplyDelete
  6. lama dah x buat puff nih... pastry ada kejong dalam fridge! tengoj hananyer rasa nak wat laks...

    ReplyDelete
  7. Hi Kak Hana...hru doing? Ooo yummy puff here! Mintakkkk...for our brekpas...kihkihkih!

    Akak, Maryam yang love jumpa is the same person who comments in your shoutbox too! She commented on my post abt this...hehe

    ReplyDelete
  8. salam kak hana, nak tanye...hihi...xbape cerdik soklan nih...kak hana pakai oben brand pe ye...cam cantik je sume kek/muffin akak 'naik'...saye nak beli gak oben...currently pakai yg mak punye...tp kalu wat muffin/kek mesti naik senget sebelah x pun separuh naik separuh x naik...

    ReplyDelete
  9. yuhuu..
    bile nak trobang neh. cepat ler..haha cam tak sabo nak dengor dah masuk kapal trobang..
    puff ni sah sah dah jadik baja..huu balik dulu lah..

    ReplyDelete
  10. salam akak...ari tu sy ada buat gak puff pastri nih tp nape puff tu tersangatlah kering, ibaratnya boleh tercekiklah kalau makan..pastu kalau tak garing dia mcm lembap dan lemau jer...

    ReplyDelete
  11. as-salam,puff tuna salah satu dari kegemaran sekeluarga. marvelous!!

    ReplyDelete
  12. mmmmm,,, nak cakap ape ek? nak kata pun tak terkata.. tapi tu la.. aku rasa puff ni memang sedap.. kalau tak takkan jadi baja baikkk punya.. wakakakakak

    ReplyDelete
  13. terpublish yek... ekekekeeee ok je tu.... meh cempak seketui! lapo nih!

    ReplyDelete
  14. Rajinnya hana ni...bak kak cek sikit...lapola pulak nengok puff ni...

    ReplyDelete
  15. Hana mmg rajin dan.. rajin. Apa lagi nak cakap, kalo tak rajin tak de nya dlm sibuk2 berkemas nak ngantar oben belayor, sempat lg buat puff yg 'wajahnya' sgt soft, puffy and crusty tu.

    ReplyDelete
  16. Hi Ms Hana, I have been following your blog quietly for sometime now. I have tried your kuih lapis and some cakes. They are great. Thanks for sharing yer.. I nak officially become your follower now..

    ReplyDelete
  17. Salam.. Hi Kak Hana, wah dalam pada kesibukan berkemas sempat lagi masak lauk best2.. Nak sikit boleh tak? hehe..

    ReplyDelete