Thursday, September 30, 2010

Bagel

lamanya tak meroti... skali meroti haa hambik ko! aku rasa yis aku dah lemau kot... patutnyer naik gemok. ppon dah selamat masok perot... akceli bagel nih tak macam donut biasa. Ia agak keras dan liat sedikit. tp bg lovers, mereka pasti sukakannya. eh! aku pong suker lah.. sedap taw.. tak caya cubelah! bahan pong sonang. resepi dari kak.yani. utk step by step boleh rujuk di my.resipi yer..
another recipe : Poppy Seeds Bagel


boleh dimakan begini
atau begini.. atau ikut suker kamulah!
Bahan-bahan
  • 200g tepung roti
  • 2 sudu besar gula halus
  • 2/3 sudu kecil garam
  • 2/3 sudu kecil dry yeast
  • 120ml air suam
Untuk topping
  • Bijan hitam@putih, atau poppy seeds
  • Telur - utk sapu
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Garam biar jauh sikit dr yis. Masukkan air. Uli sehingga doh lembut. Anggaran masa- 2 minit(doh keras), 5 minit- doh akan jadi licin, 5 minit lagi- doh jd lembut. - hana gune kaedah breadmaker.
  • Bahagikan doh kpd 4 bahagian. Lepas tu, tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
  • Canaikan kemudian gulung memanjang.Pastu gentel biar jadi lebih panjang lebih kurang 24-25cm.
  • Tekan bahagian hujung supaya leper.Kemudian ketemukan kedua hujungnya dan cantumkan.
  • Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
  • Panaskan oven sehingga 210 degree. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu@1 sudu gula (untuk kilatkan permukaan bagel). Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan.
  • Angkat dan susun ke dalam loyang yang di alas dengan baking sheets.
  • Sapu permukaan bagel dengan telur dan taburkan bijan atau poppy seeds atau cheese.
  • Bakar selama 13-15min. Hidangkan dengan filling kegemaran.

16 comments:

  1. salam kak hana. kalau takde tepung roti, kita boleh ganti tepung biasa tak (11% protein). kat sini, takde tepung roti.

    pastu kan kak hana, selain buat roti n donat n pizza base, apa lagi yang kita boleh buat dengan yis? [saya ada sebotol yis lagi, expired bln 11]

    thanks kak hana!! ^_^

    kem salam darwish. :)

    ReplyDelete
  2. salam kembali..
    kalau xde tepung roti boleh juga gune tepung gandum. try wat cucur udang yang gune yis.. akak pong pikir dan mencucur petang nih.. hihi.. ataupon wat rojak tepung. apam ker.. resepi g godeh2 kat gobok akak tuh yer... darwish kim salam balik! hehe.....

    ReplyDelete
  3. terima kasih kak hana. kak hana memang sumber inspirasi! hoping that one day saya boleh jadi cam kak hana (ambitious lebih pulak) hehe.

    tolong cubitkan lengan dia yang montel tu kak hana. hehe :)

    operasi selongkar bermula!

    ReplyDelete
  4. Waaaah hari tu dah tengok dah resepi ni, x terbuat lgk..memg nampak lembut sekali bagel NLL tu kan..adeeii bila la nak buat..belum ada mood lg sbb nk menghabiskan gantian pose yg tinggal sehari jek lg esok...huhuuuuu

    ReplyDelete
  5. to maisarah dan atiqah..
    hopefully... aminn.. hehe...tima kasih kembali juga yer.. sila sila.. dah selongkar kemas balik taw.. kekekeke

    to k.ummi..
    akceli smlm tuh mmula nak wat yg resepi sonia tuh..pehtu kan tetiba jerk malas nak merebus kentang. tuh yg amik resepi simple jerk.. hahaha.. lenkali la nak try yg tuh.. klu gune kentang mmg kompom lembut..

    ReplyDelete
  6. bagel 2 ketol boleh? bagel ni mcm roti ye?smlm baru mendonat...kuar bagel lak...mlas aa nk buat.org kuar la bagel ni smlm, boleh aku terai..ahh mencik..next week la terai.kang meroti lagi, merusuh pulak perut aku ngan yis..hahhaha

    ReplyDelete
  7. salam hana...

    akak pun dah lama tak meroti...agak2nya BM tu dah merajuk kot hehehe...
    rindu nak meroti tapi malas lg kuat hehehe...
    ingat dulu2, anak2 suka sgt mkn bagel ...ibu dia pun rajin je nak buat...syahdu pulak rasa...

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan Hana/ (kak Hana?)

    Saya duk lompat2 resipi blog ni sampai kat sini pulak..best resipi sini..minta izin add ke blog saya ye ? Time takde idea nak masak apa tu boleh saya jenguk2 sini..

    time kasih <3

    Liya, Tsukuba, Jpn =)

    ReplyDelete
  9. Salam hana... akak singgah jap waktu kije nie... sshhttt.. x leh lama2 nanti bos maree... terliur nyer tengok bagel hana tu... nak 1 jew..boleh x!! nak yang ada jari comey tu...hihihi

    ReplyDelete
  10. salam..
    skali baca ..
    b*gel! Apa?? Baca lagi bagel rupanya..
    nak seoven kak..hihi

    ReplyDelete
  11. to izahdaut..
    hahahaha... teori merusuh mana ko pakai? kekekeke.. haah macam roti tapi xdela lembut cam roti.. agak liat2 sket..tp sedaplah! try la.. sonang jaa...

    to kak.suzi..
    salam kak.. nampak gaya akak kene duk semual adelaide kot! kekekeke.. baik2 kak..kang BM tuh jd tukun! hehehe

    to liyafendi..
    salam kak.liya.. (rasanya akak lg older then me kot..kite 33..hee)salam perkenalan kembali kak.. tima kasih sudi add link.

    to kak.ede..
    salam kak.ede... haaaaa wat apa tuu?? kekekekeke... comey ke kak jari tuh? jari org tua tuh! ade kedut2..kikiki

    to faradean..
    salam fara.. hahaha... bagel yg bogel xpe..jgn org yg b*gel. aww tk rela u! hahahahaha

    ReplyDelete
  12. apsal tadak cara letak bagel kat tangan darwish?? muekekekeke!

    ReplyDelete
  13. Salam Hana,

    tekezut dengar nama dia.. nasib baik a buak o

    ReplyDelete
  14. salam hana,
    bagel ni very cun, macam kat coffee beans cafe gitu..dipin coffee pun sedap.

    ReplyDelete
  15. to jiya..
    darwish tdo! tak koser aku nak suh dier tdo pegang bagel! aksi kurang sopan! wakakakakaa

    to kak.yan..
    salam kak.yan.. hihihi.. takot ah nnti blog hanamemories kene gam! muekekeke

    to kak.ayu..
    salam kak.yu... haha ngarut ah kak.. bagel kiter patutnyer gemok gebu.. tp sbb yis tuh dah semput, maka semput la juga hasilnya.. kekekeke

    ReplyDelete
  16. kak hana..saya 29 lah kak hana...mesti saya nampak dah tua ni huhuhu.....arini cilok resipi ikan ye,.tak reti betul masak ikan kat sini..:)

    ReplyDelete