Sunday, February 28, 2010

Karei no Nitsuke

kitaorg sebenonyer tak berapa gemor ngan ikan flat! kat sini byk jenis ikan flat2 gini! bukan tv, pc jerk ade flat taw! ikan pong ade flat! kuikuikui... teringin la nih kunun2nyer nk msk sendrik! bli la jugak 2 keping..aku ngan hubby jerk yg makan! sorang sekeping! anak2 tak doyan! klu kat restoran2 jepon nih, kebiasaanya ader letak sake@mirin! so berhati2lah yer! resepi dari japanese.foods. tp aku skip mirin ngan sake tuh! if nk ltk leh sub ngan lemon juice or cuka. step masak nih, aku ikut lam tv. zassss..

Bahan-bahan
  • 4 keping karei (flatfish) - potong,cuci dan kelar
  • 11/4 cawan stok dashi
  • 3 sudu besar syouyu (kicap jepon)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 inci halia muda - hiris halus
Cara-cara
  • Satukan stok dashi, syouyu, gula dan juga halia ke dalam periuk.
  • Masukkan ikan. Rebus dan tutup hingga ikan masak. tak perlu balik2kan ikan sbb ikan mudah hancur. sesekali curah2kan stok ke atas ikan agar ikan masak rata. Jika ada buih, buangkan buih tersebut.
  • Matikan api. Siap utk dihidang. Hiaskan dengan hirisan halia dan juga hirisan daun negi.

Apple Waffles

firstly, tima kasih banyak kak.ummi sbb bg kiter idea pagi2 nak buat bekpes! bekpes omputih! kelas gtu! hahaha..... tapi kiter tk potong2 epel tuh! blend jerk! bukan apa, takut mereka2 itew tak mo mkn biler nmpk ketul2 epel tuh! sedap neh! jom makan... resepi cnp dari dapur kak.ummi! tima kasih kak!

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung *
  • 3 sdt. baking powder *
  • 1/8 sdt. serbuk kayu manis * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sb. gula- hana campur madu
  • 1/2 sdt. garam
  • 3 biji telor - asingkan putih n kuning
  • 1 1/2 cawan susu segar -
  • 5 sb. shortening (lemak sayuran) - dicairkan. (hana gune butter)
  • 1 1/2 cawan epal yang dicincang dadu - hana blend

Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk, campurkan bahan yang diayak dengan bahan kering lain.
  2. Pukul putih telor hingga kental (soft peak).
  3. Dalam mangkuk lain, pukul sedikit kuning telor dan campurkan susu, shortening dan kacau rata.
  4. Tuangkan ke dalam adunan kering tadi dan pukul hingga bahan sebati.
  5. Masukkan epal cincang dan gaul.
  6. Perlahan-lahan masukkan putih telor dan kaup balik hingga rata.
  7. Panaskan waffle iron dan sudukan adunan, ratakan. Tutup acuan waffle dan tunggu hingga masak dan garing (kecoklatan).
  8. Hidangkan dengan syrup or filling kegemaran dan makan ketika masih panas n rangup.
utk lutfiyah.. nih waffle maker yg akak gune.. msk atas dapur jerk! tanpa menggunakan elektrik.
pandangan dalam

Saturday, February 27, 2010

Serabai

nih jadi ker tak jadi erk??! klu ade acuan sepatutnyer tebal lagi kan? aku tadak acuan ler! tiru cam mamafami buat! gune koli nonstick jerk! anak2 aku ckp, nih pancake putih! hahahahaha.. sajer nak try kuih2 lama nih.. dr blah utara kot! sori klu silap! mmula aku nak wat kuah durian sbb lempok aku ada lg saki baki! tp biler ckp kat laling, pantas dier geleng2 paler tk mo! huH! menyampas haku! last2 ikut mama la jugak! ngan kuah pisang! sedap jugak... try cicah kari ngan sambal pong sodap! nak tgk lobang yg cantik2 g umah mamafami er! aku nyer lobang tak berapa ensem! mmula ok! biler yg seterus dan seterusnyer dah segan2 la pulak nk berlobang! lantak lah! janji kenyang aku anak branak! try lah! sonang jaaa... thanx mama! leh tgk gak kat my.resipi.


SERABAI
Ingredients :

500 g rice flour
300 g cooked rice (to be blended with a bit of water)
1 litre coconut milk (lukewarm)
1 1/2 teaspoons instant dried yeast
salt to taste

Method :

1. Mix well, all the ingredients.
2. Set aside to ferment for at least 2 hours. The thickness is similar to Kuih Cara's bater)
3. Heat the serabai mould, I used a small non stick pan since I don't have the special mould and grease with a bit of oil.
4. Pour the bater 3/4 full into the serabai mould. Cook on small fire.


SYRUP
Ingredients :

1 cup brown sugar (I used gula timbang)
2 cups coconut milk
2 bananas - cubed
Salt to taste
2 screwpine leaves - knotted

Method :

1. Mix all the ingredients in a pot.
2. Cook till the syrup thickens.
3. Ready to serve.

Nasi Beringin

ohaiyouu........ dah sarapan pagi? jom mkn nasik beringin... lebih kurang mcm nasik lemak! sedap jugak neh! kitaorg neh klu pepagi dah bekpes berat2, maknanyer kejap lagik nak turun ke sawah membanting padi! kuikuikui.... musim winter nih padi apa la yg tumbuh! kan kan?? kikiki... k lah! rasanya dah ramai mencube nasi nih... yg nih aku godeh2 dari dapur kak.ummi.. cnp juga dr sana.. tima kasih kak!

lauk ikut suka suki! hihi
Bahan-Bahan
  • 4 cawan beras basmathi
  • 41/2 cawan santan
  • 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
  • 2 batang serai(mayang bulat nipis2)- saya titik aje
  • 5 ulas bawang merah(mayang nipis)2
  • ulas bawng putih(mayang nipis)
  • 3 cm halia(ditumbuk lumat)
  • 4 helai daun pandan
  • 2 cm kulit manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji bunga cengkih
  • 5 butis biji halba
  • garam secukupnya

Cara Memasak

  1. Cuci beras, rendam selam 5 minit dan toskan.
  2. Panaskan minyak sapi, goreng bawnag hingga kuning dan wangi,.
  3. Masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum.
  4. Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras sengan santan dan masak seperti biasa.
  5. Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakn bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.
Sources:-From warisan nenek@mesra.net

Friday, February 26, 2010

Almond Pie

arini aku sungguh malas dan mengantukzzz! tp sedikit rajen nak mengn3! hihihi...... nih high tea semalam.. senang banget nak buat! yg penting ade pastry readymade! sesekali jom kiter rasa filling yg berbeza.... aku bab2 pastry neh, suka mkn panas2... tp hubby aku suker makan biler dah sejuk! hmmmm... apa2 jerk la kan! masing2 punyer tekak... jom layan resepi! dari buku masak2 pastry.

Bahan-bahan
  • 2 keping pastry - hana gune 4kpg
  • Filling
  • 50g butter
  • 40g gula - resepi asal 50g
  • 1 biji telur
  • 50g almond powder
  • Gliss - kuning telor
mau ngak??
sila bundarkan mata anda utk melihat step ini! hihihi
resepi cop sirim dari buku! ahaks...

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 190@200.
  • Satukan butter, gula dan telur. Pukul menggunakan spatula.
  • Masukkan almond powder. Kacau sebati.
  • Ambil sekeping pastry . Letak fillling almond tadi di tengah2. Tutup dengan pastry lg satu.
  • Tekan dengan garfu di sekeliling pastry agar tidak terbuka semasa membakar.
  • Kelar dengan pisau ditengah2 pastry dan sapukan dengan kuning telur.
  • Bakar selama 20min atau hingga keemasan.
  • Siap utk dihidang.

Panmaki

salam maulidur rasul wat semua... ramai tengah bercuti yer? arini aku pong sibok g skola danish pagi2 lagik coz ade program akhir tahun... abis tgk persembahan danish terus blk, kesian si kecik nak tdo! lam perjalanan lagik dah dibuai mimpi! hihihi... meh layan asai bentou utk anakanda danish! jarang2 aku tayang bentou kan? bukan apa, mmg mls nk amik gamba, lg satu nk cepat! kadang bgn pong dh terlambat... sat lagik nak cuti skola, bleh la aku cuti wat bentou! hihihi... owang jepong klu wat bentou mmg cumil2! tp aku punyer tk berapa cumil sbb aku org melayu! (boleh terima ker alasan tuh??) kuikuikui..... pan tuh maksudnyer roti, maki tuh gulung! jadiknyer panmaki > roti gulung! hehe....

Bahan-bahan
  • Roti putih - buang tepi
  • seaweed - potong sama lebar ngan roti tp pjgkan sedikit
  • salad lettuce
  • timun - hiris panjang
  • daging@ayam ham - jika ada
  • telur dadar nipis - potong sama size dgn roti
  • tempura udang@nugget@fillet ayam goreng@daging burger. tuna pong boleh.
  • crab stick - optional
  • mayonis, sos tomato@cili
  • plastik wrap@cyling film
Cara-cara
  • Sediakan plastik wrap. Letak seaweed dahulu. Kemudian sapukan dengan mayonis agar seaweed melekat dengan roti.
  • Ambil roti ltk di atas seaweed. Tak perlu digelek nipis kecuali gune roti yg tebal. (boleh gune satu@dua keping roti).
  • Kemudian susun telur dadar, salad lettuce, ham, timun dan tempura@daging. Jika suka bleh ltk slice cheese.
  • Picitkan mayonis dan juga sos sedikit. Kemudian gulung dengan kemas.
  • Potong dan hidangkan.

Thursday, February 25, 2010

Teh C Peng

kita minum lagiiiiiiiiiiii...... kekekekeke..... tadak kerejer carik kerejer! tukang buat air jerk! senanggg... sodapppp! hehehe... resepi dr tokey kamben jiya aka 14sept! tk cukup susu cair, gune susu segar! sedap jugakk! jom minummm! aku tau korang kepanasan kat sana tuh! sini pong dh tk sejuk gegegege lagik! sbb tuh belasah ajer! hahahaha... resepi bleh tgk gak kat my.resipi yer! maceh ndukkkk!

Bahan-bahan
  • Teh Pekat
  • Susu Cair
  • Gula melaka pekat
  • ketulan ais
Cara-cara
  1. Masukkan gula melaka pekat ke dalam gelas, ikut citarasa memasing. Kalo nak manis letaklah bebanyak. Hehehe!
  2. Kemudian masukkan ketulan ais. Penuhkan satu gelas... Baru masukkan susu cair.
  3. Akhir sekali baru masukkan teh pekat pelan²...
  4. Bismillahirrahmanirrahimmmmm... Kita minommm duluuuu!!

Happy Birthday Kak.Nor!

Di kesempatan nih, nak ucapkan Selamat Hari Lahir buat kekanda Nor aka Kak.Nor Ganu yg menyambut ulangtahunnya yg ke 43thn arini! Allhamdulillah hingga ke saat ini K.Nor masih anggun, jelita dan ayu! awet muda gtu! hihihi.... Moga terus dpanjangkan umur, murah rezeki dan bahagia disamping suami dan anak2 yer kak! terimalah kek cantik dr kiter ni! mlm td baking! jenuh nk wat munge ros tuh! kikikiki...... Juga nak ucapkan besday wat kak.yani dan juga kak.fiza yg sama tarikhnyer arini... epi besday kakak2ku sekeliann.....

Satay Goreng

salam pagi khamis wat semua... arini layan satay goreng jerk la yer! mls nk cucuk2 n bako2! lg pong asyik ulang tayang satay jerk! jemu dah korang! hahaaa.. tp mslhnyer owang tukang masak dan tukang makan kat umah neh tk jemu! jgn mara yer! kuikuikui...... mkn ngan nasik impit sedap neh! jom makan! resepi kak.fida my.resipi. tenkiu kak...

Bahan-bahan
  • 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
  • 150 g gula pasir
  • 100 g gula merah
  • 100 g madu, 2 sk garam
  • Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
  • 3 sb ketumbar biji - sangar
  • 2 sk jintan halus - sangar
  • 1 sb lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
  3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.

Wednesday, February 24, 2010

Fried Apple Pie

jom minum petang! arini en.boss ader kat umah! layan kan jerk lah dier mintak apa.. sebenonyer dier mintak karipap inti ayam, tp xde pulak yg minced! nak blend malas! (tk berapa nk solehah! :D) klu adik beradik karipap takpe ker yang?? dier kata..tak kisah lah! yeaaaa... baguss baguss! sebenonyer tekak bini dier yg lebey nk makan mende alah nih! muahahahaha... ala2 McD ker?? hmmm hentah la yerk! sbb aku pong dh lama tak g McD! dah lupa lah! hihi... tp pastry nih sangat rangup! dan yg paling aku suker epel tuuu.. waweeeee... resepi dr Pn.Faridah Hanom. tp aku amik dr dapur k.maisya. tima kasih banyak kak! rasanya klu bakar pong sedap jugak! .. mcm biasa ptg2 neh, kopi sendrik2 yer.... hehehe

Apple Pie Goreng ala McD

Sumber : Faridah Hanom/Bebop

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung serbaguna
  • 1/2 cawan shortening atau (mentega) (Kalau mentega mesti dalam keadaan beku)
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan air sejuk
  • 2 biji epal hijau
  • 1/3 cawan gula
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 cawan minyak sayuran utk menggoreng
Cara-cara
  • Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul.
  • Ayak tepung dan garam. Potong shortening/ atau mentega yang masih beku. Gaul shortening/ mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
  • Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci. Letakkan inti epal di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
  • Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak. Boleh taburkan gula atasnya sebelum makan.
Tips:
  • simpan pastry yang telah diisi inti epal dalam freezer sekejap agak2 15 minit. Keluarkan kemudian terus goreng, Method ini untuk mendapatkan pastry yang ranggup.
  • Inti epal mestilah tidak terlalu basah takut kulit pastry lembik.
  • Minyak mesti panas betul, sebaik2nya goreng dalam minyak yang banyak.
  • Inti pie ni agak sedikit, so tambahkan epal menjadi empat bijik dan gula 3/4 cawan.

Nira Moyashi Egg

lebih kurang jerk cam goreng biasa2.... cume kali nih wat style jepong plak! owang jepong mmg suker mkn telur tk masak! siap ader tulis kat telur tuh tarikh expired utk makan mentah! tapi aku lebih suker yg setengah masak. maklom lah tekak melayu! hihihi.... k lah! layan resepi... sila abaikan koli ku yg tk berapa ensem tuh! hahahahahaaa

Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1/2 ikat nira@ daun kucai - potong
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 250g taugeh
  • 150g daging cincang
  • cendawan maitake - hana gune shitake
  • 1-2 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • lada sulah
  • garam dan perasa *resepi asal ltk syouyu dan gula skit
Cara-cara
  • Panaskan minyak lam kuali. Masukkan daging cincang.. tumis sampai air daging kering.
  • Masukkan bawang besar dan sos tiram. Kemudian masukkan cendawan. Kacau.
  • Masukkan pula taugeh, nira, lada sulah, garam (jika perlu), perasa (jika suka) dan juga minyak bijan. Kacau rata.
  • Kecilkan api. Pecahkan telur di tengah2. biarkan setengah masak.
  • Angkat terus dr api. dan hidangkan.
  • Enak makan panas2.

Tuesday, February 23, 2010

Marble Cake

sana sinun wat kek! sini pong wat kek jugak! nak wat sembonia eh semolina tak cukup bahan ler pullok! intai2 dapur kak.zai terus daku tergoda ngan kek kakzai yg cantik tuh! tp aku buat suka suki jerk lah tang marble tuh! marble org malas! nk mkn punyer psl, main hentam labu jerk lah! tp kek nih mmg cantik ler kejadiannyer! gebus jerk! sodap pong sodap! sonang plak tuh! aku wat setengah adunan jerk! resepi asal dr chef zubaidah. leh gak tgk kat dapur maklang dan jugak dapur kak.leen. mekasih yer semua! jemput minum petang..... kopi sendrik2! hehehe

MARBLE CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah

Bahan-bahan
  • 250g tepung naik sendiri } ayak
  • 1st bpowder } sukat membumbung
  • 200g gula castor - boleh kurangkan jika manis
  • 6 biji telur
  • 1sb ovalette
  • 2sb susu pekat manis
  • 50g susu cair/air
  • 90g myk @ 175g butter cair
  • 1sb choc.emulco
Cara-cara
  • Pukul semua bhn kecuali minyak sehingga gebu dan pekat (bertukar kaler jadi putih)
  • Last sekali masukkan minyak dan gaul sebati ngan whisker
  • Ambil 1/4 adunan dan campurkan emulco
  • Marblekan ikut suka.
  • Acuan 10x10Bakar hingga masak...suhu 170 selama 25'
  • (utk 1/2 adunan, api bwh dulu, minit terakhir api atas bawah)

Iced Blended White Coffee

kita minum duluuuuuuu! kekekeke... arini tadak modal la nk main masak2! hambik la dulu iced blended nih yer! tak cukup g wat sendrik sana! yg nih pong aku buat semalam semalam semalam punyer cerita! sowii wes entek! hihihi..... resepi farihafaizal my.resipi. tenkiu yer..

Bahan-bahan
  • 1 paket 3in1 oldtown white cofee/jenama lain
  • 12 ketul ais
  • 1 sudu/b susu cair- aku gune susu pekat
  • Air secukupnya
  • Whipped cream&coklat rice- aku tadak coklat rice, cincang2 coklat jerk! klu gune aiskrim rasanya pong tentu lg sodapp!
Cara-cara
  1. Bancuh coffee 3in1 dgn sedikit air,masukkan juga susu cair.Kacau sebati.
  2. Masukkan kesemua ais kedalam blender..tuang kan bancuhan coffea tadi.Blend sehingga hancur.
  3. Bolehlah di tuang didalam gelas dan hiaskan dgn whipped cream & coklat rice kalau suka.Sedia utk dinikmati.

Monday, February 22, 2010

Tauhu Goreng Singapura

pepagi lagik aku dah nongkrong doplok plok plok kat dapur matgebu carik menu! last2 menu senang jugak aku amik! hihihi.... tauhu goreng sekali pong klu kene ngan gu nyer, makan leh tak sedor diri! yer tak?? sebenonyer aku slalu gak wat tauhu goreng pesen gini! cume aku sumbatkan jerk! leh tgk sini. tp aku tak tau la pulak namanya tauhu goreng singapore! takpelah! singapore ke, jawa ke, somalia ker, bangladesh ker, yg penting sodap giler babas! tenkiu mat yo! aku amik neh resepinyer..... senang kang menantu aku sok sok nak masak! muahahahaa....

Bahan-bahan
  • 4 keping tahu biasa
  • 1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
  • 100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap - aku ngan mat tk celur
  • 1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang
  • 4 ulas bawang putih*
  • 5 - 6 biji cili padi*
  • 200 g kacang tanah*
  • 3 - 4 camca besar gula melaka*
  • 3 camca besar kicap pekat*
  • 1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
  • Sedikit air*(*bahan sos kacang)
Cara-cara
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
  2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
  3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!

Sunday, February 21, 2010

Mini Udon

haaa nih ler menu time kemalasan melanda.... aku sebenonyer tk berapa gemor udon nih! sbb mee dier beso2! tp sejak anak bujang aku tuh gheti mkn, aku join2 la jugak.. sblm neh lagik kije mudah, main bli jerk sup dier tuh sbb ade yg bleh makan.. kali nih meh tgk resepi ros nih... senang banget ghupernyer nak buat! tp tempura aku tk buat! kan dah kata tadi aku malas! kekekeke... maceh er ros... nk cnp nih kat sini!

Bahan-bahan
  • Utk Sup Udon
  • 31/2 cawan air
  • 3 inci kombu
  • 1/4 cawan souyu (kicap jepon)
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil serbuk dashi - klu xde leh gune boneto flakes
  • 2 ikat udon kering - hana gune yg basah
  • Utk Topping
  • Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan.
Cara-cara
  • Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu kembang (jika gune yg kering). Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
  • Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
  • Rebus udon kering mengikut arahan peket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
  • Cara penyediaan, masukkan udon ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dhidang.

Saturday, February 20, 2010

Prosperity Burger

kes malas nk masak nasik la nih! makan beger pong kenyang jugak! yer tak?? idak ler seghuper ghase beger prosperity McD tuh! tp ala2 pong jd ler kan... dah bertaun2 aku tk mkn mende alah neh! mmula dulu makan, ya rabbi pedas gler! berbotol2 air aku gelugup! muahahaha.. tuh cter doulu2 la.. k lah! meh layan resepi... kes tengok2, jeling2 kat dapur kak.jeni dan jugak kak.ina kl! inspirasi dari keduanyer maka terhasillah aku punyer! hihihi... tima kasih k.jeni dan jugak k.ina! resepi cnp dr dapur k.ina sbb aku tadak brown sauce cam k.jeni.

Bahan-bahan Utama
  • Roti Burger
  • Burger Daging
  • Bawang Holland-di hiris memanjang-nak goreng boleh/nak yang mentah pun boleh
Bahan Sos Lada Hitam
  • 2 cawan stok ayam- guna stok ayam (air+kiub ayam)
  • 1/2 cawan susu segar - aku ltk suku cwn jerk
  • 1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
  • 1/2 biji bawang besar - cincang
  • 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu mentega/ marjerin
  • 2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
  • garam dan gula - jika perlu
Cara-cara
  • Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam dan susu. Didihkan.
  • Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
  • Goreng daging (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
  • Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
  • Letakkan daging yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.
  • Makanlah cepat-cepat tapi kunyah pelan-pelan yer..

Friday, February 19, 2010

Black Sesame Bun

salam jumaat yg mulia..... memandangkan lauk smlm ade lg, jadiknyer arini aku tk masak lauk! nasik pong smlm punyer! huahuahuaaa... cume wat roti jerk lah! idea roti nih dr sebuah buku roti! tp adunan nih amik dr sini. cume aku tk buh inti black sesama tuh! ganti inti kacang merah! bukan sajer cantik tp sedap! haihhh masuk bakul nampak! wakakakaka... jom layan resepi! amik seketui sorang yer! jgn rebut2! hehehe..

Bahan-bahan
  • 240g tepung roti
  • 30g tepung kek @ tepung gandum
  • 4g yis kering
  • 40g gula
  • 1/8 tsp garam
  • 30g butter
  • 30g shortening - nih hana tambah
  • 1 biji telur + susu segar/air jadi 170g - hana kurangkan 160 sbb buh water roux
  • 2 sudu besar water roux
  • Filling
  • Black sesama paste - hana gune inti kacang merah
  • Topping
  • Black sesame seeds
  • Asam buah kering warna merah- potong kecil2
  • Susu segar + madu - utk gliss
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough dan tekan ON. tunggu hingga siap.
  • Bulatkan doh. Tutup dengan kain lembab atau plastik wrap. Naikkn doh hingga dua kali ganda.
  • Tumbuk2an doh bg mengeluarkan angin. Uli sebentar.
  • Bahagikan kepada bulat2 kecil lebih kurang 35g setiap satu. - hana wat 40g.
  • Buh filling. tutup dengan kemas. Rehatkan lagi hingga doh naik.
  • Tekan tengah2 roti menggunakan jari ke dalam. Letak asam buah kering.Sapu@gliss roti dengan campuran susu segar dan madu. Taburkan black sesame seeds sekeliling asam tadi.
  • Bakar suhu 170 selama 18-20min atau hingga keperangan.
  • Sejukkan di atas redai.

Thursday, February 18, 2010

Beriani Hati Ayam

time laling aku takde lah, aku berpoya2 ngan ati ayam! kehkehkehkeh... klu dier tgk blog aku arini pong, kompom dier tk heran punyer! asalkan bini dan anak2 dier makan sudah! jgn melantak! buruk padahnyer! kikiki... sebenonyer nk wat ati masak kicap cam k.nor.. tp sbb mlm td wat ayam masak kicap, so tak jadik lah! godeh2 dapur kak.dayang jumpa plak ayam beriani! tuko kan jerk ngan ati! senang cter! tima kasih kak! mintak halal resepinyer yer...

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka, digaul bersama sedikit kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga 3/4 masak) - hana tuko hati ayam
  • 70 gm rempah beriyani (dibancuh dgn sedikit air)
  • 5 sb minyak masak (utk menumis)
  • 3 sb minyak sapi
  • garam secukupnya
  • sedikit gula
  • 1/3 tin susu cair - hana ltk sesudu dua je
  • 2 sb puri tomato
  • 2 sb madu
Bahan2 kisar :
  • 10 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 5 biji cili hijau
Bahan2 dimayang :
  • daun bawang
  • daun sup
  • daun ketumbar
  • daun pudina
  • 1 biji bawang besar
Bahan hiasan : kismis, gajus goreng dan bawang goreng

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi di dlm kuali besar. Tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga wangi. Masukkan pes rempah beriyani dan tumis lg hingga pecah minyak.
  2. Masukkan 5 cawan air @ secukupnya. Biarkan ia mendidih dan menjadi pekat.
  3. Masukkan susu cair, puri tomato, dan madu. Kacau rata.
  4. Masukkan bahan2 yg dimayang, garam serta sedikit gula.
  5. Masukkan ayam dan gaulkan.
  6. Masukkan bahan2 selebihnya dan masak hingga sebati.
NOTE: Jika buat ati ayam, klu takut meletop2 masa menggoreng, rebus jerk ngan garam, kunyit, minyak msk dan jugak air paras tenggelam hati.

Wednesday, February 17, 2010

Award & Happyoukai Danish

Award dari Love.. tima kasih byk love sudi bg kat akak! juga nk panjang2kan buat teman2 yg lain. sila yer..jgn malu2! nih masa g kelas danish smlm... masing2 tunjuk bakat. alhamdulillah danish dh byk kemajuan. tingat masa mmula masuk skola.. 'gembeng' jerk kerjenyer! hihihi... skrg anak mama dah kuat dan dh pandai berdikari, teruskan usha yer nak... mama dan ayah doakan yg terbaik.. dak kicik nk nyibuk interprem masa kat skola tuh! hihi..

Kuih Cek Mek Molek & Keria

g blog chikmimi tadi br perasan, keria ngan cekmek aku yg dah lama duk bertapa kat lam folder.. hihihi... jgn mara! lama sudahh... wes dadi bojoo! kekeke.. nih resepi keria dari kak.An tp aku wat skali cek mek molek! campur skit ngan tepung ubi cam resepi cucur badak Quinie yg aku buat sebelum nih... mmg lembut lah biler tambah tpg ubi wpon dh sejuk! sesapa yg masih failed bab menyira bleh blaja ngan kak.An di blognyer yer... tima kasih kak.an sbb sudi berkongsi.
Bahan-bahan
  • 500g ubi keledek
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung ubi
Cara membuatnya
  • Lecek halus ubi keledek yang telah ditoskan tadi ketika masih panas. Apabila cukup halus,sejukkan sebentar.
  • Masukkan tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Ingat ye, dohnya memang lembut dan melekat di tangan, kerana doh yang begini menghasilkan kuih keria atau cucur badak yang lembut.
  • Taburkan tepung di talam dan tapak tangan. Bentukkan kuih menjadi gelang, mengikut saiz kegemaran masing-masing. Buat hingga habis. (Jika membuat cekmek, tepekkan adunan di tapak tgn, dan masukkan gula sedikit, tutup dengan kemas. dan bentukkan bujur. Goreng hingga keemasan)
  • Panaskan minyak dan goreng kuih hingga keemasan. Sejukkan sebentar sebelum disira.

Goma Tantan Men

salam pagi rabu... arini laling aku stat xde sampai sabtu! huhuhuu.. sedey btol kene tinggal time kitaorg tgh srettt sroott srett sroott... xde owang nk tulun suapkan obat! manja2 gtu! ah! ngada btol mokcik nih! hahaha.. jom ar mamam men neh! ade belen sepeket men aritu bli, aku try la wat mee jepong nih! percubaan jerk! klu sedap nnti laling balik, leh watkan lagik! hihihi... selalu tgk kat tv diorg mkn slurp slurpp! cam sedap jerk! mmg betol sodap lah!! lain dr lain! nk buatnyer pong xdelah susah! sonang jo... tp aku buat kurang pekat la paste goma tuh sbb main agak2 jerk! hihihi... sesapa suka bijan(goma) pasti akan suka mee nih! resepi amik dr my.resipi oleh k.hani yokohama. tenkiu kak! mabelesss! *wink! wink! hehehe.. utk keterangan lanjut resepi nih sila lihat di my.resipi yer! kang korang konpius plak apa mende alah bhn2 tuh!

Bahan-bahan
  • Mee kuning - cukup untuk 4 serving
  • 6 cawan air
  • 1 ketul kiub ayam knorr
  • a) bahan untuk sesame paste
  • - 6 sb bijan putih
  • - 3 sb syouyu (kicap jepun)
  • - 2 sb gula
  • - 2 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
  • - 1 sb halia cincang
  • - 1 sb green onion cincang
  • b) bahan untuk "gu"
  • - 200gm beef mince
  • - 100gm chicken mince
  • - 1 sb tou-ban-jyan (boleh ganti dgn cili paste)
  • - 2 sb syouyu(kicap jepun)
  • - 4 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
  • - 3 sb minyak masak
  • - 2 ulas bawang putih dicincang
  • - 1 sb halia cincang
  • - 3 sb green onion cincang
  • c) bahan untuk hiasan
  • - 3 sb bijan hitam
  • - shiraga negi (fine strips of white part of long green onion, rinsed in water and drained)
  • - mizuna (boleh guna sawi atau spinach yang dicelur)
Cara-cara
  1. Untuk sup, didihkan air bersama kiub ayam.
  2. Kisar sesame sehingga halus dengan suri-bachi(seperti dlm gambar), campur syouyu dan gula dan kisar lagi sehingga menjadi paste. masukkan bahan lain di a) dan gaul.
  3. Panaskan minyak dalam chinese wok, goreng daging mince sampai lerai/peroi. Masukkan tou-ban-jyan, syouyu dan ra-yu.
  4. Masukkan garlic, ginger, green onion dan goreng sampai kering air. Ketepikan.
  5. Didihkan air dan celur mee beberapa minit sehingga masak.
  6. Dalam mangkuk besar, letak 1/4 bahagian goma paste, larutkan dengan 1/4 bahagian sup dan masukkan mee.
  7. Topping dengan "gu" dan bahan untuk garnish. tabur bijan hitam yang telah dipecahkan sedikit dengan lesung batu atau "suri-bachi"
  8. note: ra-yu ialah sejenis minyak bijan yang telah ditambah cili. banyak digunakan dalam chinese food. kalau tak ada ra-yu, bolehlah guna minyak bijan biasa dan tambah cili paste mengikut kepedasan yang disuka